TECH By: SGMS Enal April 26, 2018 @ 4:40am

Baru Beli Komputer? Baca 6 Panduan Ini Untuk Setiap Port & Adapter Yang Ada

Jika anda lihat di pasaran komputer atau komputer riba zaman sekarang, makin banyak komputer keluaran baru yang lebih canggih dilengkapi pelbagai fungsi hebat-hebat belaka. Malah, makin banyak penambahan port & adapter yang tak semua orang tahu fungsi-fungsi tertentunya…

Sesetengah orang mungkin suka fungsi dan port yang pelbagai, tapi ada pula jenis orang yang suka minimalkan penggunaan pada komputer riba mereka… Anda bagaimana?

Jika anda ada membeli salah satu komputer atau komputer riba edisi terkini, jangan pelik jika melihat sekeliling komputer anda. Banyakkan port & adapter yang anda tak berapa familiar? Jom kami kongsikan panduan beberapa port & adapter yang ada…

  1. 3.5mm Audio Jack

Juga dikenali sebagai headphone jack, port ini ada di hampir semua komputer, tablets atau telefon bimbit bagi menyambungkan pembesar suara dan fon telinga berwayar. Jika dulu, ada dua port audio untuk mic dan headphone, seiring perubahan zaman ia makin dikurangkan sehingga ada telefon pintar tanpa headphone jack!

Jika gajet anda tidak mempunyai 3.5mm jack, anda boleh mendapatkan peranti audio Bluetooth tanpa wayar atau adapter. Seperti Lightning to 3.5mm cable atau Lightning headset. Jika anda mempunyai peranti USB Type-C, dapatkan adapter Type-C to 3.5mm adapter atau fon telinga Type-C.

  1. Ethernet

Juga dikenali sebagai RJ-45, Gigabit Ethernet atau 10/100 Ethernet, ia banyak ditemui di komputer riba bisnes dan desktop. Port ini membolehkan anda menyambung secara terus rangkaian internet berwayar sementara anda mendapatkan sambungan lebih baik untuk Wi-Fi.

  1. Display Port/mini DisplayPort

Jika anda nampak port seakan USB seperti ini tetapi gagal untuk menyambungkan wayar USB, jangan terus cuba sambungkan sehingga rosak! Ini adalah DisplayPort, sambungan paparan paling canggih setakat ini. Ia berupaya memaparkan single monitor pada resolusi 4K dan 60 Hz atau sehingga 3 monitor pada resolusi HD dengan hub atau dock. Hebat kan?

Banyak komputer riba ada DisplayPort sama ada ia lebih kecil, menggunakan sambungan DisplayPort Mini atau menghantar signal DisplayPort menerusi port USB Type-C. Tapi, kebanyakkan monitor dan TV tidak mempunyai sambungan DisplayPort, anda boleh paparkan paparan dengan skrin HDMI-capable dengan wayar atau adapter yang boleh dibeli dari luar…

  1. USB Type-B

Biasa anda dengar USB Type-A dan Type-C… Tapi jarang dengar USB Type-B kan? Ada… Anda akan jumpa USB Type-B ni di hub, docking stations dan pencetak yang menggunakannya sebagai port input. Jangan cari di komputer pulak. Memang takkan jumpa!

Untuk peranti yang menggunakan USB Type-B, anda akan memerlukan wayar USB Type-A-to-Type-B yang mana biasanya datang sekali dalam pakej.

  1. USB 2.0 & USB 3.0

Perasan tak, komputer anda port USB berwarna putih dan biru? Apa bezanya?

Port USB berwarna putih seperti di atas ni, namanya USB 2.0. Ia mampu memindahkan data dengan kelajuan sehingga 480 Mbps dan ia adalah kelajuan normal dan boleh digunakan di kebanyakkan peranti setakat ini. USB 2.0 boleh hadir dalam pelbagai bentuk, antaranya Type-A (segi empat tepat), Type-B (segi empat sama), mini atau Micro USB. Jika di komputer, USB 2.0 biasanya menggunakan Type-A, tetapi tablets dan telefon bimbit menggunakan micro USB.

Yang berwarna biru ni pula, barulah USB 3.0 yang bagus untuk digunakan di external hard drives, SSDs dan high-res docking stations. Ia berupaya memindahkan data sehingga 5 Gbps, 10 kali lebih laju dari USB 2.0. Kebolehfungsi port USB 3.0 biasanya akan diselaraskan mengikut kesesuaian secara automatik dengan peranti dan kabel USB 2.0.

  1. Thunderbolt

Sambungan paling laju di pasaran setakat ini, Thunderbolt yang mampu memindahkan data sehingga 40 Gbps, 4 kali lebih laju dari sambungan USB paling laju (USB 3.1 gen 2). Sambungan high-speed ni juga boleh memaparkan paparan sehingga 2 monitor 4K pada masa yang sama kerana setiap port menyediakan dua signal DisplayPort.

Jadi, kenali setiap port dan adapter yang ada di komputer anda okay!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Sun, 22 Dec 2019

Muna Shahirah Kongsi Pengalaman Ditinggal Kekasih Dalam Suratan Luka

Besar harapan saya agar Suratan Luka dapat dimainkan di corong radio seterusnya diterima baik oleh pendengar.

Hiburan Tue, 6 Nov 2018

Haqiem Rusli Cipta Lagu Untuk Usop, Korang Dah Dengar Ke Belum?

Aku Yang Bersalah diterbitkan oleh Rocketfuel Entertainment Sdn Bhd dan muzik videonya sudah berada di saluran Youtube Rocketfuel Network bermula 26 Oktober lalu.

Featured Tue, 10 Jan 2023

Kasih Iris Leona Menangis Cinta Tak Dihargai – “Ramai Orang Ambil Kesempatan…”

Sedih tengok Leona menangis.. Sentiasalah hargailah orang di sekeliling kita

Hiburan Thu, 13 Feb 2020

Kesian! Anak Abam Tercari-Cari Bapanya

Semoga keluarga sentiasa tabah menghadapi dugaan ini

TECH Wed, 11 Jul 2018

Apple Mahu Menghentikan Pengeluaran iPhone X dan iPhone SE

Semua sedia maklum bahawa Apple akan memperkenalkan tiga model baru peranti iPhone mereka pada tahun ini. Keluaran kali ini diharapkan dapat mengembalikan prestasi jualan mereka ke tahap terbaik selepas sambutan terhadap iPhone X dilihat agak kurang memberansangkan.

Hiburan Mon, 11 Jun 2018

Rezeki Syawal, Program ‘It’s Alif’ Masuk Musim Kedua

Menarik musim kedua ini, ia berbeza dengan musim pertama yang dibuat secara rakaman, kata pengacara berusia 28 tahun itu, It’s Alif! untuk musim kedua akan dibuat secara langsung.

| Live TV