TECH By: SGMS Putri July 20, 2018 @ 10:44am

Google Fuchsia Dijangka Akan Menggantikan Android Seawal Tahun 2021

Pada musim panas 2016, Google telah mengesahkan bahawa mereka sedang berusaha dalam membangunkan sebuah sistem operasi(OS) baru bagi menggantikan sistem Android. Projek tersebut telah digelar sebagai Project Fuchsia.

Selepas daripada pengumuman itu, Google jarang sekali untuk memberi sebarang informasi berkenaan perkembangan terbaru projek tersebut kepada umum sehingga hari ini. Namun, menurut laporan dari Bloomberg, OS terbaru itu mungkin akan menemui pengguna dalam tempoh tiga tahun lagi.

Kredit : Ars Technica

Project Fuchsia melibatkan seramai lebih dari 100 pekerja pada hari ini. Ia menggambarkan Google sedang mempercepatkan proses membangunkan OS terbaru ini. Sebelum ini, terdapat dakwaan bahawa ia mungkin hanya akan siap dibangunkan pada tahun 2023.

Sistem ini dijangka akan menyokong bukan sahaja peranti telefon pintar, malah ia akan turut tersedia untuk peranti lain seperti pembesar suara pintar, komputer, alatan rumah pintar dan mungkin beberapa peranti pintar lain yang akan dibangunkan pada masa akan datang.

Video Demo Google Fuchsia (Kredit : Ars Technica)

Oleh sebab itu, selain memberikan perlindungan keselamatan dan privasi yang lebih baik, Fuchsia juga akan hadir dengan sokongan pengesanan suara dan kecerdasan buatan(AI) yang dinaiktaraf berbanding teknologi sedia ada hari ini.

Sekiranya sistem operasi ini benar-benar dapat dibangunkan, ia akan menjadi satu cabaran hebat buat peranti iOS daripada Apple. Ini kerana perubahan besar yang akan berlaku pada peranti Android kelak pasti akan menyangkal tohmahan pengguna iOS yang selama ini mengatakan kemaskini Android OS adalah membosankan, kurang kawalan privasi dan tidak inovatif.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 27 Oct 2019

Kamera Terkecil Di Dunia Ini Sehalus Sebutir Pasir

Kamera tersebut hanya berukuran 0.65 x 0.65 x 1.158mm.

TECH Sat, 9 Feb 2019

Cara Install Google Current Pada Android Smartphone

Aplikasi yang memudahkan lagi pembaca untuk mengikuti perkembangan terkini sesebuah laman web ataupun blog yang mereka minat!

TECH Wed, 27 Nov 2019

Cemas Kalau iPhone Hilang, Ini Cara Yang Boleh Bantu Anda

Ada applikasi rupanya buat anda pengguna Iphone. Ingat untuk aktifkan ya!

TECH Thu, 14 Nov 2019

5 Aplikasi Untuk Hasilkan Kandungan Media Sosial Yang Lebih Menarik

Mungkin masih ada yang tercari-cari aplikasi mudah untuk menghasilkan kandungan media sosial yang lebih menarik. Semua aplikasi ini mudah digunakan dan tidak memerlukan kepakaran dalam reka bentuk. Anda boleh menambah kesan khas daripada koleksi templat […]

Automobile Wed, 13 Jun 2018

看傻眼了!宾士超跑展炫技「隧道里飞檐走壁」

说到这十年来让人印象深刻的圣殿级超跑,应该不少人会想到这台 Mercedes-Benz SLS AMG,当时还请来车神舒马赫拍摄广告。

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

TECH Thu, 8 Mar 2018

9 Teknologi Menakjubkan!

Di zaman teknologi dan digital ini, bermacam-macam teknologi dicipta oleh manusia-manusia yang suka berinovasi. Mari kita lihat beberapa penemuan teknologi yang dapat di kategorikan sebagai sangat berinovasi dan menakjubkan yang mungkin tidak ketahui oleh semua […]

TECH Fri, 28 Dec 2018

Cara Simpan Instagram Stories Orang Lain di Android

Jika anda ingin menyimpannya pada telefon pintar Android, anda memerlukan aplikasi pihak ketiga, contohnya Story Saver for Instagram.

TECH Fri, 23 Feb 2018

6 CARA KAWAL TELEFON PINTAR KANAK-KANAK

Jika sukar untuk menghalang anak-anak daripada menggunakan telefon pintar eloklah memastikan peranti berkenaan dilengkapi aplikasi selamat untuk mereka.

TECH Mon, 2 Apr 2018

Cara Mudah Untuk Membuat Animasi Menggunakan Android

Pernahkah anda terfikir bahawa peranti Android anda mampu menghasilkan animasi? Kepada pengguna peranti Android, berikut kami kongsikan satu kaedah mudah untuk anda membuat animasi sendiri.

| Live TV