TECH By: SGMS Putri July 24, 2018 @ 8:49am

Kualiti Kamera DSLR Pada Telefon Pintar Menjelang Tahun Hadapan

Sony telah membawa satu berita baik bagi mereka yang gemar mengambil gambar menggunakan telefon pintar baru-baru ini. Sony mengumumkan mereka sedang dalam proses menghasilkan sensor kamera 48-megapiksel yang akan dijangka akan digunapakai pada peranti telefon pintar seawal tahun 2019.

Kredit : PeaxPx

Sensor kamera yang digelar IMX586 didakwa mampu menghasilkan imej yang mempunyai kualiti setanding dengan kamera DSLR. Ia juga merupakan sensor dengan saiz piksel ultra padat pertama di dunia iaitu pada 0.8 μm.

Dalam kenyataan yang dikeluarkan, Sony memberitahu mereka bukan sahaja mahu mempertingkatkan jumlah kiraan piksel pada sensor kali ini, namun mereka turut mahu memastikan kualiti imej yang terhasil dapat dipertingkatkan setanding dengan kamera professional seperti DSLR.

Mereka juga ada mengatakan bahawa kualiti video yang mampu diambil oleh sensor ini juga adalah amat tinggi. IMX586 dilaporkan akan mampu merakam video pada kualiti [email protected] dan [email protected], sesuatu yang sangat memberansangkan.

Kredit : Phonandroid

Sensor IMX586 dijangka tersedia pada September tahun ini, namun Sony mungkin akan menyimpannya untuk perantikeluaran mereka terlebih dahulu sebelum dibekalkan kepada pengeluar peranti yang lain. Sony Xperia XZ merupakan siri model yang dikatakan akan menjadi peranti pertama menggunakan sensor berkenaan.

Sumber

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Fri, 18 Oct 2019

「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉!

期待已久的「最强WATCH GT2电池挑战」成绩出炉啦!

TECH Fri, 21 Dec 2018

Cara Memaksa Isyarat pada Android menjadi 4G Sahaja

Seperti yang kita tahu, rangkaian 4G mula berkembang di Malaysia. Bagi anda yang ingin mengunci telefon pintar ke dalam rangkaian 4G, inilah caranya.

TECH Wed, 19 Sep 2018

The New Apple Watch Could Just Save Lives

There are several interesting health features in the new watch.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Kemaskini Terbaru Aplikasi YouTube Dilengkapi Dengan Mod Incognito

Mod incognito cukup sinonim dengan pelayar internet Chrome, dimana ia digunakan ketika anda mahu “menyembunyikan” aktiviti anda dari dikesan pada log history. Melaluinya, pelayar internet tidak akan mengesan serta menyenaraikan laman web yang dilawati dan anda tidak perlu bersusah payah […]

Automobile Thu, 26 Jul 2018

Metal vs Kaca vs Plastik, Material Apa yang Terbaik Untuk Smartphone?

Metal, kaca dan plastik adalah tiga material yang sering kita lihat dan digunakan oleh sejumlah pabrikan untuk mengemas bodi smartphone. Dari ketiganya, material mana yang terbaik?

TECH Mon, 12 Nov 2018

「鱼草共生」鱼缸征服上班族忙碌的心

疗愈系桌上盆栽是近年的办公室新宠!台湾团队ARKY 利用鱼排泄物或残余饲料来灌溉盆栽,推出不需化学肥料的「鱼草共生鱼缸」适合当成摆设或送礼。

TECH Mon, 16 Jul 2018

Video: IPhone Masih Berfungsi Dengan Baik Walaupun Terjatuh Daripada Kapal Terbang

Semua orang tahu iPhone keluaran Apple bukanlah peranti yang tahan lasak, lebih-lebih lagi jika terjatuh dari tempat yang tinggi. Kadangkala, walaupun sudah disarungkan dengan pelindung, iPhone masih juga retak atau gagal berfungsi dengan baik sekiranya terjatuh atau […]

TECH Sat, 15 Dec 2018

4 Aplikasi Ini Untuk Bantu Anda Terjemahkan Idea Ubah Suai Rumah Anda

Berikut kami kongsikan 4 aplikasi ubah suai dan reka bentuk rumah yang mampu menterjemahkan idea-idea menarik anda ke dalam bentuk visual.

Events Wed, 25 Sep 2019
TECH Fri, 20 Jul 2018

Shopee Tawarkan Promosi Barangan Elektronik Bermula 23 Julai Ini

Laman beli-belah atas talian terkenal, Shopee bakal melancarkan promosi istimewa, Ekspo Elektronik Shopee yang menawarkan pelbagai jenama elektronik terkemuka seperti honor, Philips, Vivo, Xiaomi dan banyak lagi. Promosi berkenaan akan berlangsung bermula 23 hingga 26 […]

| Live TV