Automobile By: SGMS Fas February 15, 2018 @ 3:16pm

PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT!

Sempena cuti Tahun Baru Cina ini sudah tentu ramai yang pulang ke kampung menjadikan lebuhraya Utara Selatan dan  Timur Barat  sesak. Bahkan, jalan-jalan persekutuan pun apa kurangnya.

Dengan kenderaan bertali arus tanpa henti ada baiknya periksa dahulu kondisi  kereta seperti minyak hitam, air, brek dan tayar. Jangan lupa juga untuk periksa angin pada  tayar spare di belakang bonet. Manalah tahu buatnya pancit di tengah jalan, bila nak ganti dengan tayar  spare dah tak ada angin pula. Buang tenaga dan masa nak tunggu bantuan tiba.

Kesimpulannya, jika semua sudah berada dalam keadaan baik dan minyak tanki pun dah penuh, jangan pula lupa pada keadaan diri sendiri . 

Larat ke nak memandu meredah jammed  berjam-jam?  

Gambar Hiasan: Imagewa.com

Sebaiknya jangan paksa badan sekiranya penat tetapi jika perlu juga memandu sekali pun lebih baik  baca terlebih dahulu beberapa tips yang disarankan oleh syarikat pemotoran, Nissan di bawah ini.

  1. Cari lokasi selamat

Bila mata dah rasa layu dan mengantuk sebaiknya rehat buat 30 minit. Carilah lokasi yang mudah untuk parkir kereta seperti  di kawasan ‘R&R’ (Rawat & Rehat) atau jika memandu di jalan kampong  boleh berehat di kawasan masjid, restoran, stesen petrol atau mana-mana ruang lapang yang selamat.

  1. Hindari kawasan berisiko

Jangan  sesuka hati beristirehat di bahu jalan atau di tepi kerana  ia berbahaya dan kemungkinan besar berisiko dilanggar  kereta yang terbabas.

Selain itu, perlu ingat jangan parkir di   tempat sunyi  seperti pinggir taman, hutan, mahu pun  bangunan kosong kerana tempat begini sering menjadi sasaran perompak.

  1. Sembunyikan Barang Berharga

Sembunyikan barang berharga yang mengundang orang berniat jahat. Simpan dompet, bag tangan, telefon bimbit, wang dan sebagainya di bawah kerusi atau laci kereta. Malah lebih baik lagi, bawa dan simpan dalam bag tangan atau poket.

Dan, jika tidak mahu cermin kereta dipecah, kosongkan semua barang di atas dashboard memandangkan ia mudah dilihat dari luar. 

  1. Buka cermin tingkap

Buka cermin tingkap  sedikit, kira-kira tidak melebihi jua jari  untuk sirkulasi udara.

  1. Matikan enjin dan penghawa dingin

Ada banyak kejadian pemandu  meninggal dunia akibat tertidur di dalam kereta yang dalam keadaan enjin dan penghawa dingin masih hidup. Keadaan itu amat berbahaya kerana  hawa di dalam kereta boleh  mengeluarkan racun gas monoksida.

  1. Kunci Semua Pintu

Apabila hendak tidur jangan lupa mengunci kesemua empat-empat pintu  bagi mengelak diganggu anasir jahat.

  1. Cari Tempat Teduh

Bila  beristirehat di siang hari, carilah tempat yang tidak hanya selamat  tetapi juga teduh supaya anda rasa nyaman waima kereta pun tidak akan kepanasan.

  1. Atur Posisi Kerusi

Ubah posisi kerusi kereta pada kedudukan yang selesa untuk beristirehat. Tolak kerusi sejauh mungkin ke arah belakang dan rebahkan sandaran punggung   pada kedudukan paling nyaman bagi tubuh.

Ingat malang tidak berbau!  Pandu cermat, jiwa selamat!

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sat, 21 Jul 2018

Honor Note 10 Dilancarkan Secara Rasmi 31 Julai Ini

Honor Note 10 akan diperkenalkan buat pertama kali pada 31 Julai ini di China, menurut laporan Gadget 360. Perkara itu telah disahkan oleh pihak honor sendiri di mana mereka telah mengeluarkan satu poster bagi memaklumkan perkara tersebut. […]

TECH Wed, 25 Jul 2018

Ayuh Bandingkan Spesifikasi Mi A1, Mi A2 Dan Mi A2 Lite

Xiaomi meneruskan lagi legasi Mi A1 menerusi model terbaru iaitu Mi A2 dan ditambah bersama satu lagi model berspesifikasi sedikit rendah dalam kelas permulaan Mi A2 Lite. Berada dalam kelas pertengahan, prestasi yang ditunjukkan oleh Mi A1 sangat […]

TECH Sat, 29 Jun 2019

5 Platform Penguji Kelajuan Internet Yang Anda Boleh Gunakan

Banyak platform yang ditawarkan dan ini merupakan 5 penguji kelajuan internet yang terbaik anda boleh gunakan.

TECH Wed, 19 Dec 2018
LIFESTYLE Wed, 15 Jan 2020

Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

Ubah Sistem Elektrik Macam Rumah ‘Iron Man’, Lelaki Ini Kongsi Tips Kawal Suis Rumah Guna Suara

TECH Wed, 14 Feb 2018

‘WHATSAPP BUSINESS’ BANTU PENIAGA, PEMBELI

‘Wats App Business’ dicipta    bertujuan membantu peniaga dan pembeli berinteraksi antara satu sama lain dan buat permulaannya ia  disasarkan kepada dua kelompok perniagaan iaitu syarikat kecil dan syarikat besar seperti antaranya perbankan, penerbangan dan seumpamanya.

TECH Tue, 8 May 2018

Gunakan NOMO Jika Bateri Smartphone Habis Ketika Travel Ke Singapura

NOMO adalah powerbank yang direka dari Malaysia oleh pemegang Ijazah Sarjana Muda Kejuruteraan dan Pengasas jua CEO NOMO, Foo Jiarong

TECH Sun, 6 Oct 2019

Bekas Pekerja Yahoo Mengaku Bersalah Menggodam Lebih 6 Ribu Pemilik Akaun Yahoo

Tertuduh juga mengaku menggodam pengguna storan awan iCloud, Facebook, Dropbox dan Gmail semata-mata bagi mencuri kandungan lucah milik mangsanya.

TECH Wed, 23 Oct 2019

Aplikasi Ditutup Sementara…Sistem Pos Malaysia Digodam?

Pos Malaysia mengalami masalah teknikal luar jangka yang menyebabkan sistem tergendala sementara

TECH Tue, 3 Jul 2018

ZOTAC Malaysia Menerima Kad Grafik Berfungsi Dalam Progam PUSH THE LIMIT Mereka

Sekiranya anda mempunyai kad grafik lama yang masih boleh digunakan dan merancang untuk membeli kad grafik yang baharu, program Push The Limit dari ZOTAC Malaysia merupakan berita gembira untuk anda. Bermula dari 2 Jun sehingga […]

| Live TV