Automobile By: SGMS Fas February 15, 2018 @ 3:16pm

PANDU CERMAT, JIWA SELAMAT!

Sempena cuti Tahun Baru Cina ini sudah tentu ramai yang pulang ke kampung menjadikan lebuhraya Utara Selatan dan  Timur Barat  sesak. Bahkan, jalan-jalan persekutuan pun apa kurangnya.

Dengan kenderaan bertali arus tanpa henti ada baiknya periksa dahulu kondisi  kereta seperti minyak hitam, air, brek dan tayar. Jangan lupa juga untuk periksa angin pada  tayar spare di belakang bonet. Manalah tahu buatnya pancit di tengah jalan, bila nak ganti dengan tayar  spare dah tak ada angin pula. Buang tenaga dan masa nak tunggu bantuan tiba.

Kesimpulannya, jika semua sudah berada dalam keadaan baik dan minyak tanki pun dah penuh, jangan pula lupa pada keadaan diri sendiri . 

Larat ke nak memandu meredah jammed  berjam-jam?  

Gambar Hiasan: Imagewa.com

Sebaiknya jangan paksa badan sekiranya penat tetapi jika perlu juga memandu sekali pun lebih baik  baca terlebih dahulu beberapa tips yang disarankan oleh syarikat pemotoran, Nissan di bawah ini.

  1. Cari lokasi selamat

Bila mata dah rasa layu dan mengantuk sebaiknya rehat buat 30 minit. Carilah lokasi yang mudah untuk parkir kereta seperti  di kawasan ‘R&R’ (Rawat & Rehat) atau jika memandu di jalan kampong  boleh berehat di kawasan masjid, restoran, stesen petrol atau mana-mana ruang lapang yang selamat.

  1. Hindari kawasan berisiko

Jangan  sesuka hati beristirehat di bahu jalan atau di tepi kerana  ia berbahaya dan kemungkinan besar berisiko dilanggar  kereta yang terbabas.

Selain itu, perlu ingat jangan parkir di   tempat sunyi  seperti pinggir taman, hutan, mahu pun  bangunan kosong kerana tempat begini sering menjadi sasaran perompak.

  1. Sembunyikan Barang Berharga

Sembunyikan barang berharga yang mengundang orang berniat jahat. Simpan dompet, bag tangan, telefon bimbit, wang dan sebagainya di bawah kerusi atau laci kereta. Malah lebih baik lagi, bawa dan simpan dalam bag tangan atau poket.

Dan, jika tidak mahu cermin kereta dipecah, kosongkan semua barang di atas dashboard memandangkan ia mudah dilihat dari luar. 

  1. Buka cermin tingkap

Buka cermin tingkap  sedikit, kira-kira tidak melebihi jua jari  untuk sirkulasi udara.

  1. Matikan enjin dan penghawa dingin

Ada banyak kejadian pemandu  meninggal dunia akibat tertidur di dalam kereta yang dalam keadaan enjin dan penghawa dingin masih hidup. Keadaan itu amat berbahaya kerana  hawa di dalam kereta boleh  mengeluarkan racun gas monoksida.

  1. Kunci Semua Pintu

Apabila hendak tidur jangan lupa mengunci kesemua empat-empat pintu  bagi mengelak diganggu anasir jahat.

  1. Cari Tempat Teduh

Bila  beristirehat di siang hari, carilah tempat yang tidak hanya selamat  tetapi juga teduh supaya anda rasa nyaman waima kereta pun tidak akan kepanasan.

  1. Atur Posisi Kerusi

Ubah posisi kerusi kereta pada kedudukan yang selesa untuk beristirehat. Tolak kerusi sejauh mungkin ke arah belakang dan rebahkan sandaran punggung   pada kedudukan paling nyaman bagi tubuh.

Ingat malang tidak berbau!  Pandu cermat, jiwa selamat!

 

 

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 19 Aug 2018

Cara Membuat Potongan (Split Scene) Pada Babak Video Dengan VLC

Berikut kami kongiskan tutorial untuk anda membuat pemotongan babak – babak pada video (Split Scene) dengan mudah dan pantas menggunakan perisian VLC pada PC.

Automobile Tue, 31 Dec 2019

Lebih Banyak Laluan Khas Motosikal Perlu Dibina

Jika betul ada penambahan lorong motosikal harap dapat kurangkan kemalangan !

TECH Tue, 1 May 2018

Tips Membaik Pulih Gambar Lama

Menyimpan gambar-gamabr lama sememangnya mempunyai satu nilai nostalgia yang tidak terhingga terutamanya gambar-gambar hitam putih zaman datuk nenek kita.

TECH Fri, 13 Apr 2018

Akibat Kesilapan ‘Typo’ Seorang Pekerja, Samsung Rugi RM 543 Billion

Samsung hari ini telah mengalami kerugian sekitar RM 543 billion (~$140 billion) akibat daripada kesalahan mudah salah seorang pekerja mereka. Pekerja tersebut dikatakan telah tersalah taip atau typo dengan telah mengagihkan 2.8 billion unit saham kepada semua

TECH Sat, 7 Apr 2018

Cara Tetapan DNS 1.1.1.1 Untuk Lajukan & Stabilkan Sambungan Internet Windows & Android

DNS 1.1.1.1 merupakan hasil kerja sama antara Cloudflare dan APNIC. DNS ini dikatakan lebih selamat kerana tidak akan merekodkan data alamat IP yang anda gunakan.

TECH Mon, 23 Jul 2018

TM Dan TNB Batal Kerjasama Sediakan Jalur Lebar Berkelajuan Tinggi

Telekom Malaysia bersama Tenaga Nasional Berhad telah menjalin kerjasama menyediakan jalur lebar berkelajuan tinggi melalui Pelan Fiber Seluruh Negara. Perjanjian persefahaman itu telah ditandatangani pada awal Januari yang lalu namun dilaporkan ia telah dibatalkan dua

TECH Tue, 1 Jan 2019

Cara Pasang Poni ala iPhone X di Semua Android

Mari kita cuba pasang poni ala iPhone X

TECH Fri, 27 Dec 2019

Photographer’ Kongsi Tips, Jenis Gambar Patut Ada Dalam Album Kahwin

Bagus tips ini untuk anda yang bakal melangsungkan hari bahagia anda. Abadikan semuanya ya.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Apple Mahu Menghentikan Pengeluaran iPhone X dan iPhone SE

Semua sedia maklum bahawa Apple akan memperkenalkan tiga model baru peranti iPhone mereka pada tahun ini. Keluaran kali ini diharapkan dapat mengembalikan prestasi jualan mereka ke tahap terbaik selepas sambutan terhadap iPhone X dilihat agak kurang memberansangkan.

TECH Wed, 25 Jul 2018

Apple Keluarkan Kemaskini Membaik Pulih Masalah ‘Throttling’ MacBook Pro 2018

Selepas beberapa video di internet muncul mengenai masalah throttling yang melanda MacBook Pro 2018, terutamanya peranti yang menggunakan cip pemprosesan Intel Core-i9. Hari ini Apple Inc. mengumumkan pepijat yang dijumpai menyebabkan penurunan prestasi kepada peranti MacBook Pro 2018 dan mereka sudah mengeluarkan kemaskini

| Live TV