TECH By: SGMS Putri November 2, 2017 @ 4:24am

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

Pembaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini. Ini kerana ia sudah dianggap perkara biasa dan tidak memberi apa-apa impak yang besar dalam hidup seharian. Namun tahukah anda, di Malaysia sahaja, sebanyak 38,000 tan makanan terbuang dicatatkan dalam satu hari.

Dengan melihat angka yang amat membimbangkan tersebut, pihak yang menggelar diri mereka Projek 30 telah mengambil inisiatif tersendiri dengan membangunkan satu aplikasi dan peralatan khas bagi mengurangkan pembaziran makanan. Mereka menawarkan perkhidmatan untuk menganalisis jumlah makanan yang perlu dihidangkan bersesuaian dengan jumlah tetamu atau pelanggan.

Satu alat penimbang akan diletakkan dibawah tray hidangan untuk menimbang berat hidangan yang masih belum dimakan, ia dapat membantu penjual atau penyedia makanan untuk mengenalpasti jumlah berat bahan mentah yang perlu digunakan untuk satu-satu hidangan. Ini akan dapat membantu menjimatkan kos penjual makanan disamping mengurangkan pembaziran.

Melalui analisa ini, penjual atau penyedia produk makanan akan menggunakan data yang diperolehi bagi membantu dalam mengoptimumkan kadar pengeluaran mereka. Menurut Cik Zalikha Razali, CEO dan juga pengasas bersama projek ini, produk ini masih lagi dalam proses pembangunan dan dijangka dapat dilancarkan ke pasaran dalam masa terdekat.

Untuk pengetahuan lanjut berkenaan Projek 30 ini, anda boleh layari laman sesawang mereka di sini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 1 Feb 2018

Tips Sekat Iklan Dan “Pop -Up” Pada Pelayar Chrome Android

Rimas dengan iklan “Pop-Up”? Kalau sebelum ini kami pernah kongsikan cara untuk menyekat iklan dan “Pop – Up” pada PC, kali ini kami berikan tips untuk menyekatnya pada Android.

TECH Sat, 16 Jun 2018

Muat Turun Video Youtube Menggunakan VLC

Berikut kami kongsikan salah satu fungsi pemain video hebat ini yang dapat membantu pengguna diluar sana memuat turun video pada Youtube dengan pantas dan mudah.

TECH Wed, 4 Apr 2018

Cara Mengecilkan Saiz Fail PDF

Format PDF merupakan salah satu jenis fail yang paling banyak digunakan sama ada pada dokumen jenis teks mahupun gambar.

TECH Mon, 19 Nov 2018

Pengguna Telefon 16GB, Jangan Risau Jika Anda Lihat Ini

Semua telefon pintar di dunia mempunyai storan dalaman yang menempatkan kandungan seperti aplikasi, sistem, gambar, video dan sebagainya dalam satu lokasi.

TECH Tue, 5 Nov 2019

Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’, Gadis Maut Direnjat Elektrik

Awas ye jangan Cas Telefon Guna Kabel Balut ‘Tape’

TECH Thu, 29 Aug 2019

Guna Bukan Jenis ‘Fast Charging’ Pun Boleh Cepat Cas

Jom guna cara ini mana tahu cepat nanti cas

TECH Wed, 25 Jul 2018

Tukar Nama Paparan Twitter Kepada Elon Musk, Dan Akaun Anda Akan Dikunci

Sejak beberapa hari lalu, nama Elon Musk menjadi tular di laman Twitter. Ia bukan kerana usahanya dalam mengeluarkan mangsa yang terperangkap di gua Thailand, namun disebabkan penggunaan namanya oleh spam bot yang dikaitkan dengan pengiklanan penipuan matawang

TECH Wed, 13 Jun 2018

Cara Untuk Maksimumkan Prestasi iPhone Lama

Jika IPhone lama anda terasa semakin hari semakin perlahan,anda boleh cuba tips ini.

Automobile Mon, 2 Jul 2018

「阿拉伯女人开车技术狂」首位女赛车手赛道上好霸气

随着沙地阿拉伯行之有年的女性开车禁令正式于2017年废除,但即便禁令废除,对于「父权至上」的阿拉伯而言,短时间要扭转男尊女卑的刻板印象,恐怕还是有一定难度。

TECH Fri, 1 Jun 2018

Tak Lama Lagi Korang Boleh Buat Avatar Watak Sendiri Di Facebook

Ciri yang dipanggil sebagai Avatar, membolehkan pengguna menghasilkan sticker yang boleh digunakan pada Messenger dan ruangan komen di Facebook.

| Live TV