TECH By: SGMS Putri November 2, 2017 @ 4:24am

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

Pembaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini. Ini kerana ia sudah dianggap perkara biasa dan tidak memberi apa-apa impak yang besar dalam hidup seharian. Namun tahukah anda, di Malaysia sahaja, sebanyak 38,000 tan makanan terbuang dicatatkan dalam satu hari.

Dengan melihat angka yang amat membimbangkan tersebut, pihak yang menggelar diri mereka Projek 30 telah mengambil inisiatif tersendiri dengan membangunkan satu aplikasi dan peralatan khas bagi mengurangkan pembaziran makanan. Mereka menawarkan perkhidmatan untuk menganalisis jumlah makanan yang perlu dihidangkan bersesuaian dengan jumlah tetamu atau pelanggan.

Satu alat penimbang akan diletakkan dibawah tray hidangan untuk menimbang berat hidangan yang masih belum dimakan, ia dapat membantu penjual atau penyedia makanan untuk mengenalpasti jumlah berat bahan mentah yang perlu digunakan untuk satu-satu hidangan. Ini akan dapat membantu menjimatkan kos penjual makanan disamping mengurangkan pembaziran.

Melalui analisa ini, penjual atau penyedia produk makanan akan menggunakan data yang diperolehi bagi membantu dalam mengoptimumkan kadar pengeluaran mereka. Menurut Cik Zalikha Razali, CEO dan juga pengasas bersama projek ini, produk ini masih lagi dalam proses pembangunan dan dijangka dapat dilancarkan ke pasaran dalam masa terdekat.

Untuk pengetahuan lanjut berkenaan Projek 30 ini, anda boleh layari laman sesawang mereka di sini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Thu, 6 Dec 2018
TECH Fri, 28 Sep 2018

Tips Supaya Komputer Anda Tidak Terkena Virus

Tahukah anda salah satu mudahnya anda dijangkiti virus kerana anda mudah tertipu dengan iklan yang terdapat di dalam laman sesawang.

TECH Thu, 12 Jul 2018

Perancangan YouTube Untuk Video-Video Palsu

Masalah mengenai berita-berita palsu dan maklumat-maklumat salah menjejaskan hampir kesemua saluran sosial media. Samada mahu menyebarkan propaganda atau mahu mengambil keuntungan, penghasilan berita palsu ini oleh pihak tertentu secara keseluruhan hanya memburukkan keadaan bagi kebanyakkan […]

TECH Wed, 3 Oct 2018

讽刺插画告诉你现代人手机成瘾的情况有多严重

没wifi、FB像失去生活重心,现代人手机成瘾的症状有多严重?

Contest Fri, 18 Oct 2019

Win an HONOR 20 and More by Just Snapping the Most Picturesque #DayNight Shot

Flaunt your creativity with HONOR’s #DayNight Photography Contest.

TECH Tue, 13 Aug 2019

Nak Cari DiMana Anda Letak Handphone?

Tak tahu letak mana handphone sebab lupa, cuba cari ni!

TECH Mon, 13 May 2019

全球暖化有解?吃这食物可救地球

全球暖化有解?专家:吃「油炸食物」可帮地球降温~

TECH Mon, 11 Dec 2017

Lelaki Ini Raih RM67 Juta Setahun

Hanya Rakam Dia Sedang Main ‘Game’ Dan Ulas, Lelaki Ini Raih RM67 Juta Setahun

TECH Sat, 14 Jul 2018

Aplikasi Penuh Adobe Photoshop Bakal Hadir Ke Peranti Mudah Alih iOS Tahun Hadapan

Peranti iOS cukup sinonim dengan lambakan aplikasi esklusif yang tidak terdapat pada peranti yang menjalankan sistem operasi lain. Permainan video, pemain media mahupun pengeditan imej, kesemuanya lengkap di dalam kedai aplikasi mereka iaitu App Store. Namun, terdapat juga beberapa aplikasi […]

TECH Fri, 11 Jan 2019

Galaxy S10 Mempunyai Tiga Kamera dan Bezel Super Tipis

Selepas Galaxy S10 +, kini giliran Galaxy S10 mendedahkan. Adakah Forbes menunjukkan bahagian selongsong dari telefon pintar ini. Mempunyai tiga kamera dan bezel di sekitar skrin yang sangat nipis.

| Live TV