TECH By: SGMS Putri November 2, 2017 @ 4:24am

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

Pembaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini. Ini kerana ia sudah dianggap perkara biasa dan tidak memberi apa-apa impak yang besar dalam hidup seharian. Namun tahukah anda, di Malaysia sahaja, sebanyak 38,000 tan makanan terbuang dicatatkan dalam satu hari.

Dengan melihat angka yang amat membimbangkan tersebut, pihak yang menggelar diri mereka Projek 30 telah mengambil inisiatif tersendiri dengan membangunkan satu aplikasi dan peralatan khas bagi mengurangkan pembaziran makanan. Mereka menawarkan perkhidmatan untuk menganalisis jumlah makanan yang perlu dihidangkan bersesuaian dengan jumlah tetamu atau pelanggan.

Satu alat penimbang akan diletakkan dibawah tray hidangan untuk menimbang berat hidangan yang masih belum dimakan, ia dapat membantu penjual atau penyedia makanan untuk mengenalpasti jumlah berat bahan mentah yang perlu digunakan untuk satu-satu hidangan. Ini akan dapat membantu menjimatkan kos penjual makanan disamping mengurangkan pembaziran.

Melalui analisa ini, penjual atau penyedia produk makanan akan menggunakan data yang diperolehi bagi membantu dalam mengoptimumkan kadar pengeluaran mereka. Menurut Cik Zalikha Razali, CEO dan juga pengasas bersama projek ini, produk ini masih lagi dalam proses pembangunan dan dijangka dapat dilancarkan ke pasaran dalam masa terdekat.

Untuk pengetahuan lanjut berkenaan Projek 30 ini, anda boleh layari laman sesawang mereka di sini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Tue, 3 Jul 2018

Cara Untuk Melindungi Sambungan WiFi Rumah

Berikut kami kongsikan langkah – langkah yang boleh dilakukan untuk melindungi talian internet dirumah anda daripada dicuri pakai.

TECH Sat, 9 Nov 2019

Sony Pilih Malaysia Buka Studio Pertama Di Asia Tenggara

Bakal Hasilkan ”Content” Eksklusif Playstation

TECH Mon, 5 Feb 2018

GENDANG NAGA HIDUPKAN SAMSUNG!

Sape yang ‘gila’ gadget di sini mesti nak baca cerita ini… khususnya pengguna telefon pintar jenama Samsung. Samsung Malaysia Electronics sudah pun membuka kedai baharu terletak  di pusat membeli-belah ternama yang terletak di zon segitiga […]

TECH Wed, 19 Sep 2018

The New Apple Watch Could Just Save Lives

There are several interesting health features in the new watch.

TECH Thu, 10 Jan 2019

Tips mengenai Telefon Dan Kecemasan

Pernahkah anda terserempak dengan situasi mencemaskan seperti kemalangan yang melibatkan orang tidak dikenali?

TECH Tue, 23 Apr 2019
TECH Wed, 1 Jan 2020

Guna Teknologi Pengimbasan Wajah Rekod Kehadiran Murid

Waa.. sekarang dah tak boleh ponteng sekolah.

TECH Wed, 11 Jul 2018

Huawei Mahu Menceburi Industri Automotif Selepas Perjanjian MoU Dengan Audi

Sejak dua tiga tahun kebelakangan ini, banyak syarikat-syarikat pengeluar kenderaan sudah mula menggiat usaha mereka untuk menghasilkan kerete pintar. Ia termasuklah syarikat pengeluar kereta mewah terkenal dari Jerman iaitu Audi. Mereka sebelum ini telah mengumumkan […]

TECH Tue, 8 Jan 2019

Cara Mudah Semak Nombor Resit untuk Ekspedisi Pelbagai di Android

Selain dapat melakukannya di mana saja, anda boleh membandingkan pelbagai produk mengikut poket anda.

TECH Fri, 13 Jul 2018

Apple MacBook Pro 2018 Hadir Dengan Kejutan – Skrin, Sistem Cip & Memori Dinaiktaraf

Peminat peranti keluaran Apple hari ini telah dihidangkan dengan satu kejutan yang tidak disangka di mana Apple telah mengumumkan model komputer mudah alih mereka, MacBook Pro yang baru. Model berkenaan hadir dengan beberapa naiktaraf berbanding keluaran tahun lepas. Apple […]

| Live TV