TECH By: SGMS Putri November 2, 2017 @ 4:24am

Projek 30 – Penyelesaian Bagi Masalah Pembaziran Makanan #MyEDTECH2018

Pembaziran makanan sering menjadi topik utama di Malaysia. Pembaziran makanan adalah satu perkara yang sering dipandang remeh oleh manusia pada masa kini. Ini kerana ia sudah dianggap perkara biasa dan tidak memberi apa-apa impak yang besar dalam hidup seharian. Namun tahukah anda, di Malaysia sahaja, sebanyak 38,000 tan makanan terbuang dicatatkan dalam satu hari.

Dengan melihat angka yang amat membimbangkan tersebut, pihak yang menggelar diri mereka Projek 30 telah mengambil inisiatif tersendiri dengan membangunkan satu aplikasi dan peralatan khas bagi mengurangkan pembaziran makanan. Mereka menawarkan perkhidmatan untuk menganalisis jumlah makanan yang perlu dihidangkan bersesuaian dengan jumlah tetamu atau pelanggan.

Satu alat penimbang akan diletakkan dibawah tray hidangan untuk menimbang berat hidangan yang masih belum dimakan, ia dapat membantu penjual atau penyedia makanan untuk mengenalpasti jumlah berat bahan mentah yang perlu digunakan untuk satu-satu hidangan. Ini akan dapat membantu menjimatkan kos penjual makanan disamping mengurangkan pembaziran.

Melalui analisa ini, penjual atau penyedia produk makanan akan menggunakan data yang diperolehi bagi membantu dalam mengoptimumkan kadar pengeluaran mereka. Menurut Cik Zalikha Razali, CEO dan juga pengasas bersama projek ini, produk ini masih lagi dalam proses pembangunan dan dijangka dapat dilancarkan ke pasaran dalam masa terdekat.

Untuk pengetahuan lanjut berkenaan Projek 30 ini, anda boleh layari laman sesawang mereka di sini.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

TECH Sun, 31 Dec 2017

苹果致歉:下调iPhone电池更换价格

苹果公司针对备受争议的降低旧款iPhone手机速度以保存电池稳定性的决定致歉,表示不会故意缩短任何产品寿命,更承诺将于2018年1月起下调更换电池价格,并为部分产品进行更新。

Hiburan Sun, 30 Jun 2019

Cara Remote PC dari Smartphone Android

mari guna remote dalam android nampak lagi memudahkan

TECH Tue, 4 Dec 2018

Tumblr将永久禁止色情内容!12月17日实行

社交平台Tumblr将从12月17日开始永久禁止平台上的全部成人内容!

LIFESTYLE Thu, 29 Aug 2019
TECH Wed, 19 Dec 2018
TECH Fri, 29 Jun 2018

Instagram Lite Untuk Pasaran Peranti Membangun

Facebook Inc. memperkenalkan aplikasi Instagram yang lebih kecil yang dipanggil Instagram Lite. Aplikasi yang ditujukan untuk peranti yang berprestasi rendah itu mengambil ruang simpanan aplikasi hanya 573 Kilobytes berbanding 30 Megabytes, saiz aplikasi Instagram normal. Instagram Lite menyokong kebanyakkan […]

TECH Wed, 4 Sep 2019

3 Langkah Pulihkan Gambar Yang “Blur”

Gambar ‘blur’? Ketahui cara-cara memulihkan gambar anda yang ‘blur’.

TECH Fri, 13 Sep 2019

Saintis Temui Air Di Planet ”Super-Earth”

Saintis Temui Air Di Planet ”Super-Earth”, Percaya Berpontensi Tampung Kehidupan

TECH Wed, 25 Sep 2019

Tiga Langkah Mudah Tingkatkan Kelajuan Komputer Peribadi

Proses yang lambat pada komputer biasanya dikaitkan dengan ruang kosong pada cakera keras perantiselain daripada prestasi RAM dan unit pemprosesannya.

TECH Wed, 18 Jul 2018

GrabDurian Kembali – Nikmati Durian Musang King Serendah RM 8 Hujung Minggu Ini

Musim durian kembali ! Raja buah ini menjadi kegilaan ramai tanpa mengira bangsa dan umur maka tidak hairanlah ada yang sanggup menghabiskan wang ringgit, mengharungi perjalanan yang jauh serta beratur panjang semata-mata untuk menikmati buah […]

| Live TV