Trending By: Salma Syahbuddin June 25, 2021 @ 1:46pm

5 Inisiatif Tambahan Disediakan Bantu Golongan Terjejas

Menteri Wilayah Persekutuan, Tan Sri Annuar Musa, berkata pihaknya menyediakan lima inisiatif tambahan bagi meneruskan agenda prihatin rakyat seperti mana ditetapkan dalam Pelan Pemulihan Negara (PPN), khususnya dalam meringankan beban kewangan golongan sasar.

Ia termasuklah,  penangguhan bayaran balik pinjaman perumahan Yayasan Wilayah Persekutuan bagi Projek Perumahan Rakyat (PPR) Majlis Tindakan Ekonomi Negara (MTEN) dan Perumahan Awam (PA) Dewan Bandaraya Kuala Lumpur (DBKL) selama enam bulan.

Pengurangan sehingga 50 peratus

Selain itu, pengurangan sebanyak  50 peratus bayaran sewa bulanan PPR MTEN, PA DBKL dan PA Perbadanan Labuan (PL) bermula dari Jun hingga Disember ini.

 

Bagi menyokong kelangsungan perniagaan di Wilayah Persekutuan, pihak DBKL dan Perbadanan Putrajaya (PPj) juga memberi rebat cukai taksiran tahun ini bagi premis perniagaan komersial tertentu. Ia membabitkan institusi pengajian tinggi swasta (IPTS), hotel dan pusat beli-belah di Kuala Lumpur serta Putrajaya.

Beliau berkata, bayaran cukai taksiran 2021 DBKL, PPj dan PL juga diberi penangguhan sehingga Disember ini selain pengecualian penalti denda lewat cukai taksiran tertunggak tahun lalu dan tahun ini yang memberi manfaat kepada semua pemilik kediaman dan premis komersial di Kuala Lumpur, Putrajaya dan Labuan.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 21 Oct 2020
Trending Thu, 14 Nov 2019
Trending Tue, 1 Jun 2021
Trending Wed, 9 May 2018
Featured Mon, 1 Feb 2021
Trending Thu, 19 Jul 2018

Bila ‘Wanita Jadian’ Masuk Tandas Wanita Tulen, Ini Jadinya…

Perkongsian daripada Susylawati Faizol mendapat hampir 5,000 shares netizen yang kebanyakkan mereka tidak puas hati akan tindakan tersebut.

| Live TV