Trending By: SGMS Faida October 17, 2019 @ 2:28pm

‘Wanita Bukan Saingan Tapi Pelengkap’- Haniza Talha

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Haniza Mohd Talha, mahu 30 peratus daripada barisan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) diisi golongan wanita bagi membolehkan mereka terlibat secara langsung dalam peringkat membuat keputusan.

Dalam sebuah memorandum yang dikeluarkan semalam, beliau menyeru Agar diwujudkan dan diperkenalkan Sistem Pilihanraya Mesra Wanita untuk meningkatkan Perwakilan Wanita di Semua Peringkat Pembuatan Keputusan.

“Pihak Wanita PKR menyeru agar Kerajaan Malaysia memperkenal Sistem Piliharaya Mesra Wanita sebagai suatu cara yang berkesan untuk meningkatkan perwakilan wanita.

“Penglibatan wanita tidak boleh dilihat sebagai saingan sebaliknya mereka lengkap melengkapi antara golongan lelaki.

“Kuota minima 30% untuk perwakilan wanita dalam perundangan telah pun menjadi penanda aras antarabangsa sejak Platform Tindakan Beijing (Beijing Platform for Action, BPFA) pada tahun 1995. Kesemua negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu diminta supaya mengkaji semula kesan sistem pilihanraya mereka terhadap perwakilan wanita.

“Sebagai penandatangan Konvensyen Penghapusan Kesemua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women – CEDAW), Kerajaan Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa wanita dapat berdiri di atas tahap yang sesama lelaki dalam kelayakan untuk pemilihan umum sebagai wakil dalam perbadanan awam dan politik negara,” tulisnya.

Tambahnya, statistik terkini menyatakan bahawa hanya 14% daripada ahli Dewan Rakyat merupakan wanita, 20% daripada Ahli Dewan Negara adalah wanita manakala peratusan wakil Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah sebanyak 12.5%.

“Salah satu faktor penting yang menyebabkan kemunduran Malaysia, meskipun mengikut piawaian Asia Tenggara, adalah sistem pilihan raya Sistem Wakil Tunggal dengan Undi Terbanyak (First-Past-The-Post) (“sistem wakil tunggal”). Oleh kerana setiap kawasan pilihan raya hanya boleh mencalonkan seorang calon, usaha untuk menamakan lebih banyak calon wanita sudah tentunya menghadapi rintangan daripada ramai ADUN lelaki atau pemimpin lelaki yang berhasrat menjadi calon. Rintangan sedemikian kemudiannya sering melahirkan atau menggalakkan pelbagai halangan yang menawarkan hati wanita untuk menyertai politik,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Haniza berkata mencadangkan untuk menamakan lebih banyak calon wanita dengan berkesannya yang memerlukan sistem pilihan raya yang melantik lebih daripada seorang wakil untuk sebuah kawasan.

Jelasnya lagi, untuk memecahkan siling kaca bagi wanita dalam bidang politik, kita mesti mengubah sistem pilihan raya Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 1 Apr 2018

Kenapa Kek Perkahwinan Ini Menjadi Kek Paling Mahal Di Dunia

Inilah yang dikatakan kek paling mahal didunia dengan menampilkan bentuk seorang pengantin perempuan dengan ketinggian 182 cm dan berat 120 kg.  Pereka luar biasa ini, Debbie Wingham adalah salah seorang pereka fesyen paling mahal di […]

Trending Fri, 31 Jan 2020
Trending Fri, 28 Feb 2020

“Ego, Cerebral Palsy Dan Keguguran”- Angkat Isu Rumah Tangga, Drama Maaf Tak Indah Main Emosi Netizen

Masalah rumah tangga dalam sesebuah perkahwinan bukan lagi sesuatu yang dikira sebagai”taboo”. Isu seperti penderaan fizikal dan mental, poligami, nafkah zahir dan batin, kesuburan merupakan antara masalah rumah tangga yang sering menjadi topik dan bualan […]

Trending Fri, 3 Apr 2020
Trending Thu, 22 Aug 2019
Trending Mon, 26 Feb 2018

Impi Wajah Secantik Erra Fazira, Wanita Ini Menderita Kerana Suntikan Kolagen

Muka Firaun, ‘dagu cecah ke lutut’, ‘hantu dagu’, ‘dagu panjang’ ‘dagu terpisah muka’ dan ‘nenek sihir’, antara bentuk sindiran yang pernah dilemparkan kepada mereka sehinggakan berasa amat malu untuk berdepan dengan masyarakat.

Trending Wed, 18 Jul 2018

Catwalk Sambil Menyusukan Bayi. Hebat Mara Martin!

Mara Martin menyusu dan mengendong anaknya, Aria ketika pertunjukan baju renang tahunan, Sports Illustrated.

Trending Mon, 15 Jul 2019

10张「世界最强挑夫」超级比一比!最后一张简直牛上天

世界上的神人很多,网路上屡见不鲜;但若论到顶上功夫的厉害,很难有人强过以下一系列……

Trending Tue, 23 Jun 2020
Trending Wed, 15 Jul 2020

Denda RM 150,000 & Penjara 20 Tahun Untuk Pemandu Mabuk Bakal Dilaksanakan?

Denda sehingga RM150,000 dan penjara sehingga 20 tahun bakal dikenakan kepada pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 diluluskan di Parlimen. Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang juga Menteri […]

| Live TV