Trending By: SGMS Faida October 17, 2019 @ 2:28pm

‘Wanita Bukan Saingan Tapi Pelengkap’- Haniza Talha

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Haniza Mohd Talha, mahu 30 peratus daripada barisan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) diisi golongan wanita bagi membolehkan mereka terlibat secara langsung dalam peringkat membuat keputusan.

Dalam sebuah memorandum yang dikeluarkan semalam, beliau menyeru Agar diwujudkan dan diperkenalkan Sistem Pilihanraya Mesra Wanita untuk meningkatkan Perwakilan Wanita di Semua Peringkat Pembuatan Keputusan.

“Pihak Wanita PKR menyeru agar Kerajaan Malaysia memperkenal Sistem Piliharaya Mesra Wanita sebagai suatu cara yang berkesan untuk meningkatkan perwakilan wanita.

“Penglibatan wanita tidak boleh dilihat sebagai saingan sebaliknya mereka lengkap melengkapi antara golongan lelaki.

“Kuota minima 30% untuk perwakilan wanita dalam perundangan telah pun menjadi penanda aras antarabangsa sejak Platform Tindakan Beijing (Beijing Platform for Action, BPFA) pada tahun 1995. Kesemua negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu diminta supaya mengkaji semula kesan sistem pilihanraya mereka terhadap perwakilan wanita.

“Sebagai penandatangan Konvensyen Penghapusan Kesemua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women – CEDAW), Kerajaan Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa wanita dapat berdiri di atas tahap yang sesama lelaki dalam kelayakan untuk pemilihan umum sebagai wakil dalam perbadanan awam dan politik negara,” tulisnya.

Tambahnya, statistik terkini menyatakan bahawa hanya 14% daripada ahli Dewan Rakyat merupakan wanita, 20% daripada Ahli Dewan Negara adalah wanita manakala peratusan wakil Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah sebanyak 12.5%.

“Salah satu faktor penting yang menyebabkan kemunduran Malaysia, meskipun mengikut piawaian Asia Tenggara, adalah sistem pilihan raya Sistem Wakil Tunggal dengan Undi Terbanyak (First-Past-The-Post) (“sistem wakil tunggal”). Oleh kerana setiap kawasan pilihan raya hanya boleh mencalonkan seorang calon, usaha untuk menamakan lebih banyak calon wanita sudah tentunya menghadapi rintangan daripada ramai ADUN lelaki atau pemimpin lelaki yang berhasrat menjadi calon. Rintangan sedemikian kemudiannya sering melahirkan atau menggalakkan pelbagai halangan yang menawarkan hati wanita untuk menyertai politik,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Haniza berkata mencadangkan untuk menamakan lebih banyak calon wanita dengan berkesannya yang memerlukan sistem pilihan raya yang melantik lebih daripada seorang wakil untuk sebuah kawasan.

Jelasnya lagi, untuk memecahkan siling kaca bagi wanita dalam bidang politik, kita mesti mengubah sistem pilihan raya Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 3 Dec 2019

Here’s How Rihanna Went From Nearly Bankrupt To The World’s Richest Female Musician

Just like the opening line of Rihanna’s 2016 dance hall anthem, sometimes you just have to “work, work, work, work, work”.

Trending Sat, 13 Mar 2021

Sempena Hari Wanita Sedunia, Siti Sarah Nak Taja Hijab Kepada Wanita Free Hair Selama Setahun

Bersempena Hari Wanita Sedunia yang disambut baru-baru ini, penyanyi Siti Sarah berhasrat untuk menaja tudung selama setahun kepada 10 orang peminatnya. Pelantun lagu Ke Hujung Dunia itu memilih lima wanita yang sudah berhijab dan lima […]

Trending Tue, 15 Jun 2021

Wah! Muncul Di Program Hiburan Popular Korea, Nama Aina Abdul Trending Di Twitter

Penampilan penyanyi Aina Abdul di program hiburan popular Korea Selatan semalam membuatkan namanya trending di laman sosial Twitter. Ramai peminat tempatan yang memperkatakan mengenai kemunculan pelantun lagu Sepi itu di salah sebuah episod program muzikal […]

Trending Wed, 24 Feb 2021

Bayaran BPR Fasa 1 Bermula Hari Ini – Tengku Zafrul

Bayaran dah masuk tu jangan membazir pula ye!

Trending Tue, 17 Nov 2020
Featured Sun, 21 Mar 2021

Elizabeth Tan Dikhabarkan Sudah Berkahwin?

Mesti ramai yang patah hati ni..

Trending Tue, 14 Aug 2018

农历七月抓交替?溪边惊见裸男浮尸 救难队到场竟「复活」

农历七月鬼门开,坊间盛传溪边、海边都会有水鬼「抓交替」;近日就有一名男网友在网路上PO出一段影片,只见一名裸男面部朝下,趴在湍急的水流中央……

Trending Sat, 20 Feb 2021

PdPR Menerusi DidikTV, Adakah Ia Membantu? Ini Komen Guru-Guru

DidikTV Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) merupakan inisiatif yang baik dalam sistem pendidikan negara dan berfungsi sebagai platform penting bagi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR). Program pendidikan maya melangkaui bilik darjah menerusi DidiKTV KPM ini juga […]

| Live TV