Trending By: SGMS Faida October 17, 2019 @ 2:28pm

‘Wanita Bukan Saingan Tapi Pelengkap’- Haniza Talha

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Haniza Mohd Talha, mahu 30 peratus daripada barisan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) diisi golongan wanita bagi membolehkan mereka terlibat secara langsung dalam peringkat membuat keputusan.

Dalam sebuah memorandum yang dikeluarkan semalam, beliau menyeru Agar diwujudkan dan diperkenalkan Sistem Pilihanraya Mesra Wanita untuk meningkatkan Perwakilan Wanita di Semua Peringkat Pembuatan Keputusan.

“Pihak Wanita PKR menyeru agar Kerajaan Malaysia memperkenal Sistem Piliharaya Mesra Wanita sebagai suatu cara yang berkesan untuk meningkatkan perwakilan wanita.

“Penglibatan wanita tidak boleh dilihat sebagai saingan sebaliknya mereka lengkap melengkapi antara golongan lelaki.

“Kuota minima 30% untuk perwakilan wanita dalam perundangan telah pun menjadi penanda aras antarabangsa sejak Platform Tindakan Beijing (Beijing Platform for Action, BPFA) pada tahun 1995. Kesemua negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu diminta supaya mengkaji semula kesan sistem pilihanraya mereka terhadap perwakilan wanita.

“Sebagai penandatangan Konvensyen Penghapusan Kesemua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women – CEDAW), Kerajaan Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa wanita dapat berdiri di atas tahap yang sesama lelaki dalam kelayakan untuk pemilihan umum sebagai wakil dalam perbadanan awam dan politik negara,” tulisnya.

Tambahnya, statistik terkini menyatakan bahawa hanya 14% daripada ahli Dewan Rakyat merupakan wanita, 20% daripada Ahli Dewan Negara adalah wanita manakala peratusan wakil Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah sebanyak 12.5%.

“Salah satu faktor penting yang menyebabkan kemunduran Malaysia, meskipun mengikut piawaian Asia Tenggara, adalah sistem pilihan raya Sistem Wakil Tunggal dengan Undi Terbanyak (First-Past-The-Post) (“sistem wakil tunggal”). Oleh kerana setiap kawasan pilihan raya hanya boleh mencalonkan seorang calon, usaha untuk menamakan lebih banyak calon wanita sudah tentunya menghadapi rintangan daripada ramai ADUN lelaki atau pemimpin lelaki yang berhasrat menjadi calon. Rintangan sedemikian kemudiannya sering melahirkan atau menggalakkan pelbagai halangan yang menawarkan hati wanita untuk menyertai politik,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Haniza berkata mencadangkan untuk menamakan lebih banyak calon wanita dengan berkesannya yang memerlukan sistem pilihan raya yang melantik lebih daripada seorang wakil untuk sebuah kawasan.

Jelasnya lagi, untuk memecahkan siling kaca bagi wanita dalam bidang politik, kita mesti mengubah sistem pilihan raya Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 30 Jul 2020

Doa Hari Arafah Paling Mustajab

Jom sama-sama kita perbanyakkan doa di hari mulia ini..

Trending Tue, 27 Aug 2019

一个结婚蛋糕吃了49年!这对夫妻明年用蛋糕屑继续

美国宾夕法尼亚州就有一对白发苍苍的夫妻,把1970年结婚时的结婚蛋糕冷冻起来,每年一到结婚纪念日便切一小块出来吃,持续了整整49年。

Trending Wed, 4 Jul 2018
Trending Sat, 31 Oct 2020
Trending Mon, 3 Sep 2018

‘Kapal Hantu’ Muncul Secara Misteri Selepas 9 Tahun Hilang

Sebuah ‘kapal hantu’ dengan kibaran bendera Indonesia bersamanya secara misteri muncul kembali di Lautan Hindi selepas lebih 9 tahun menghilang di Lautan Pasifik. Polis Yangon mengesahkan pada hari Jumaat lalu bahawa kapal yang diberi nama […]

Trending Fri, 13 Jul 2018
Trending Mon, 28 May 2018

Warga Sibu, Jangan Panik!

Sumber memberitahu, suspek baharu pulang dari sebuah negara Afrika dan secara tiba-tiba pengsan di sebuah pasar raya pada Ahad.

| Live TV