Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Trending By: SGMS Faida October 17, 2019 @ 2:28pm

‘Wanita Bukan Saingan Tapi Pelengkap’- Haniza Talha

Ketua Wanita Parti Keadilan Rakyat (PKR) Haniza Mohd Talha, mahu 30 peratus daripada barisan Majlis Pimpinan Negeri (MPN) diisi golongan wanita bagi membolehkan mereka terlibat secara langsung dalam peringkat membuat keputusan.

Dalam sebuah memorandum yang dikeluarkan semalam, beliau menyeru Agar diwujudkan dan diperkenalkan Sistem Pilihanraya Mesra Wanita untuk meningkatkan Perwakilan Wanita di Semua Peringkat Pembuatan Keputusan.

“Pihak Wanita PKR menyeru agar Kerajaan Malaysia memperkenal Sistem Piliharaya Mesra Wanita sebagai suatu cara yang berkesan untuk meningkatkan perwakilan wanita.

“Penglibatan wanita tidak boleh dilihat sebagai saingan sebaliknya mereka lengkap melengkapi antara golongan lelaki.

“Kuota minima 30% untuk perwakilan wanita dalam perundangan telah pun menjadi penanda aras antarabangsa sejak Platform Tindakan Beijing (Beijing Platform for Action, BPFA) pada tahun 1995. Kesemua negara anggota Pertubuhan Bangsa-bangsa Bersatu diminta supaya mengkaji semula kesan sistem pilihanraya mereka terhadap perwakilan wanita.

“Sebagai penandatangan Konvensyen Penghapusan Kesemua Bentuk Diskriminasi Terhadap Wanita (Convention on the Elimination of all forms of Discrimination Against Women – CEDAW), Kerajaan Malaysia bertanggungjawab untuk memastikan bahawa wanita dapat berdiri di atas tahap yang sesama lelaki dalam kelayakan untuk pemilihan umum sebagai wakil dalam perbadanan awam dan politik negara,” tulisnya.

Tambahnya, statistik terkini menyatakan bahawa hanya 14% daripada ahli Dewan Rakyat merupakan wanita, 20% daripada Ahli Dewan Negara adalah wanita manakala peratusan wakil Dewan Undangan Negeri (DUN) adalah sebanyak 12.5%.

“Salah satu faktor penting yang menyebabkan kemunduran Malaysia, meskipun mengikut piawaian Asia Tenggara, adalah sistem pilihan raya Sistem Wakil Tunggal dengan Undi Terbanyak (First-Past-The-Post) (“sistem wakil tunggal”). Oleh kerana setiap kawasan pilihan raya hanya boleh mencalonkan seorang calon, usaha untuk menamakan lebih banyak calon wanita sudah tentunya menghadapi rintangan daripada ramai ADUN lelaki atau pemimpin lelaki yang berhasrat menjadi calon. Rintangan sedemikian kemudiannya sering melahirkan atau menggalakkan pelbagai halangan yang menawarkan hati wanita untuk menyertai politik,” ujarnya.

Mengulas lanjut, Haniza berkata mencadangkan untuk menamakan lebih banyak calon wanita dengan berkesannya yang memerlukan sistem pilihan raya yang melantik lebih daripada seorang wakil untuk sebuah kawasan.

Jelasnya lagi, untuk memecahkan siling kaca bagi wanita dalam bidang politik, kita mesti mengubah sistem pilihan raya Malaysia.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 21 Nov 2019

McDonald’s Making A Throwback To The 90’s, Bringing Back Iconic Toys In Its Happy Meals

McDonald’s iconic toys make a comeback for Happy Meal 40th anniversary celebration.

Trending Sun, 2 Dec 2018

Bantuan Sekolah 50,000 Ringankan Beban Penduduk Lembah Pantai

Sumbangan itu dapat memberikan kelegaan dan meringankan beban kepada sebilangan penduduk di sekitar kawasan berkenaan.

Trending Fri, 23 Oct 2020

Masjid, Surau Di Zon Merah Di Pulau Pinang Masih Dibuka

Walaupun beberapa kawasan di Pulau Pinang, diisytiharkan zon merah, namun kerajaan negeri belum memutuskan untuk menutup masjid dan surau di kawasan yang berada dalam zon merah Covid-19 di negeri itu. Aktiviti keagamaan di masjid dan […]

Trending Mon, 4 Jun 2018

手指上长出一整排臼齿「惊悚指甲彩绘」胆大才能驾驭

对于女人来说,有干净、漂亮的美甲,已经成为每天造型重要一环,想要来点新鲜的,可以挑战惊悚系指甲彩绘,在手指上打造出逼真的臼齿、鼻子,毛到让人头皮发麻,胆子够大才能驾驭。

Trending Wed, 20 Dec 2017

WHAT WE CAN LEARN FROM DATUK JIMMY CHOO’S ‘RAG TO RICHES’ STORY

Datuk Jimmy Choo wasn’t born with a silver spoon in his mouth. He really worked hard to get to where he is today.

Featured Mon, 1 Feb 2021
Trending Wed, 28 Oct 2020

Tarikh Tutup GKP 2.0 31 Oktober Ini

Sama- sama kita bangunkan ekonomi negara!

Trending Tue, 3 Jul 2018

Tak Mahu Jawatan, KJ Nak Rehat

Bagaimanapun beliau akan hadir ke sidang Parlimen selepas ini. Katanya ‘ Itu memang kena hadir mana boleh tidak hadir’.

Trending Thu, 9 Jan 2020

Gempa bumi 6.5 magnitud landa Puerto Rico

Gempa bumi kuat melanda selatan Puerto Rico pada 7 Januari pagi, kata Suruhanjaya Geologi Amerika Syarikat. Gempa bumi pada skala 6.5 magnitud itu melanda kawasan 13.6 kilometer di selatan bandar Ponce, kata Peninjau Geologi Amerika […]

| Live TV