Trending By: Padin July 1, 2024 @ 5:25pm

“Waktu Saya Sampai Belakang Pentas, Dia Dah Siap Bersolek & Bertelekung Sebab…” – Busana Raih Pujian, Ezuwan Ismail Kagum Cara Kerja Siti Nurhaliza

“Dia peramah, murah dengan senyuman dan profesional, termasuk pihak pengurusannya juga. Walaupun statusnya tersohor, namun sikap rendah diri itulah yang sebenarnya memudahkan proses kerja.”

Demikian kata-kata pereka fesyen terkenal, Ezuwan Ismail, 42, yang kagum dengan cara kerja ditunjukkan penyanyi Datuk Seri Nurhaliza sepanjang dua hari berada di belakang pentas bersempena dengan Konsert Fenomena: Siti Nurhaliza Live In Singapore 2024, baru-baru ini.

Ezuwan, 42, yang mereka dua persalinan khas digayakan Siti menerusi konsert yang berlangsung selama dua malam itu turut memuji pengurusan masa pelantun lagu Romansa Kita itu.

“Bersyukur kerana kami serasi dan mudah bekerjasama. Saya percaya, pengalamannya yang kini hampir tiga dekad di dalam industri membuatkan dia cukup matang, selain menghormati peranan setiap orang yang berada di sekeliling.

“Sebagai pereka fesyen pula, saya sedia maklum akan keterbatasannya dalam menggayakan busana. Jadi bila sesi lakaran dan ‘fitting’ dilakukan, saya akan lontarkan idea dan lega bila hasil kerja kita lulus di matanya.

“Bayangkan waktu saya sampai di belakang pentas konsert, dia sudah pun siap bersolek dan bertelekung sebab nak menunggu waktu solat. Kemudian barulah dia akan pakai busana sambil dibantu pembantu wanita sebelum membuat persembahan,” kata Ezuwan.

Terdahulu, pakaian ciptaan Ezuwan yang digayakan pelantun lagu Di Kayangan Kita itu menjadi bualan di media sosial selepas Siti memuat naik hantaran di akaun Instagram miliknya, semalam.

Hingga kini, perkongsian terbabit meraih lebih 36,000 tanda suka dengan lebih 400 komen warganet.

Pereka fesyen asal Kelantan ini juga terharu apabila ahli perniagaan, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa atau Datuk K yang merupakan suami kepada Siti turut menghargai persalinan hasil air tangan Ezuwan.

“Alhamdulillah Datuk K suka dengan baju yang saya buat. Dia sempat beri isyarat ‘thumbs up’ sambil kata cantik. Iyalah, bukan senang nak dapat pujian sedemikian daripada Datuk K.

“Rasa berbaloi bila terima dedikasi tersebut mengenangkan kita sendiri bertungkus-lumus mahu beri yang terbaik demi konsert skala besar Siti di negara orang,” katanya lagi.

Berkongsi mengenai rekaannya pula, Ezuwan mencabar diri kerana buat pertama kali, menyiapkan helaian tradisional buat penyanyi lagu Cindai itu.

“Ada dua persalinan yang dapat sentuhan saya iaitu satu busana moden. Itu boleh dianggap sudah jadi macam ‘makanan’ jenama Ezuwan Ismail. Cuma agak mencabar nak siapkan baju tradisional sebab kalau silap langkah, ia boleh jadi macam baju songket pengantin!

“Saya cubalah yang terbaik kerana nak nampak ia ada elemen glamor di samping masih mengekalkan aura kemelayuannya. Memang menguji sebab sepanjang proses menyiapkan busana itu, saya di Tanah Suci Makkah bagi menunaikan Haji.

“Jadi tak dapat nak pegang depan mata. Walaupun saya dah biasa buat baju, tapi sentuhan pereka feysen itu adalah kepuasan sebenar. Kami hanya berkomuniksasi menerusi panggilan video saja, namun syukur kerana dipermudahkan.

“Untuk persalinan itu juga, saya fokus kepada perincian yang mana ia disulami dengan puluhan ribu manik-manik halus selain ada tassel, kerawang dan guna dawai di bahagian bahu bagi memberikan ilusi ‘3D’ pada rekaan,” katanya lagi.

Rata-ratanya memuji persalinan indah yang digayakan Siti ketika menjayakan slot Irama Malaysia menerusi konsert yang berlangsung di Singapura itu.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 23 Dec 2018

Indonesia Dilanda Tsunami Lagi, Kali Ini Di Banten Dan Lampung

penduduk pesisir pantai tidak melaporkan melihat atau merasakan sebarang petanda air surut atau gempa bumi, sebelum ombak setinggi dua hingga tiga meter melanda

Trending Wed, 23 Dec 2020
Trending Mon, 30 Nov 2020
Featured Mon, 16 Jan 2023
Hiburan Tue, 8 Nov 2022
Acara Fri, 21 Oct 2022