Trending By: Del14 December 9, 2019 @ 5:33pm

CEO Finas Diberi Tekanan Untuk Berhenti?

“Memang betul CEO minta tamatkan kontrak awal, tetapi selepas beliau ditekan daripada pihak tertentu untuk berhenti,” dedah sumber daripada Perbadanan Kemajuan Filem Nasional Malaysia (FINAS).

Pendedahan daripada sumber itu selepas Finas mengeluarkan satu kenyataan media mengenai tindakan penamatan kontrak perkhidmatan oleh Ketua Pegawai Operasi (CEO) Finas, Ahmad Idham Nadzri, pada 10 Mac 2020, hari ini.

Ahmad Idham diumumkan menggalas jawatan CEO Finas pada 10 Mac lalu dan sepatutnya tamat kontrak pada 10 Mac 2021.

 

Menurut sumber sama, sidang media yang bakal diadakan bermula jam 2 petang esok oleh beberapa wakil persatuan antaranya Profima dan Seniman adalah untuk mendesak Menteri Komunikasi dan Multimedia Malaysia (KKMM) memperincikan semula keputusan CEO yang disifatkan tidak adil.

“Buat pertama kali dalam sejarah industri hiburan tempatan, hampir semua persatuan hiburan mahu ‘mendesak’ menteri mendengar suara mereka.

“Mereka mahu menteri mendengar suara industri, bukan dari pihak ketiga yang pastinya mempunyai agenda tersendiri.

“Kenapa menteri tidak selidik betul-betul sebelum bersetuju dengan keputusan menurunkan CEO?

“Selama CEO berada di kerusi panas itu, telah banyak perubahan positif yang berlaku dalam tempoh tiga bulan,” kata sumber.

Malah dalam tempoh itu, kebanyakan anak seni berpuas hati dengan gerak kerja CEO yang mengambil kira kebajikan artis dan industri hiburan tempatan.

Menurut sumber itu lagi, dakwaan mengatakan CEO tidak ‘perform’ adalah alasan remeh tanpa bukti yang kukuh.

Sumber turut mendakwa, wujud pihak tertentu telah memanipulasi pemikiran menteri selain melakukan provokasi untuk mengeluarkan CEO dari kedudukan itu.

Oleh: Guy Masaki.

Sumber Foto: IG Ahmad Idham Nazri.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 14 Jul 2020
Trending Sun, 1 Apr 2018

Going To KPOP Concerts Will Extend Your Life for Another 10 Years!

This is actual science and statistics speaking!

Trending Mon, 26 Oct 2020
Trending Fri, 13 Mar 2020

Seorang Wanita Buta Pernah Meramal Wabak Covid-19 Pada Tahun 1996!

SEORANG wanita pernah menggemparkan dunia suatu waktu dahulu apabila pernah membuat ramalan tentang Brexit, satu serangan menara berkembar WTC beberapa dekad lalu. Hari ini nama wanita itu mula diperkatakan dan menjadi perhatian sekali lagi apabila […]

Trending Tue, 29 Dec 2020
Trending Thu, 1 Mar 2018

Lagi Netizen Kecam, Lagi Saya Nak Buat Lagu – Neera Azizi

Wow! pelakon baru  ini nampaknya cuba caras kehangatan berita sensasi dan kontroversi  yang dicetuskan Neelofa menerusi majlis pelancaran koleksi tudung Be Lofa yang berlangsung di Zouk, baru-baru ini, apabila nyanyian kelautnya, dikatakan berjaya mengalih seketika tumpuan […]

Featured Fri, 19 Mar 2021

Korea Utara Putuskan Hubungan Diplomatik Dengan Malaysia

Korea Utara hari ini telah memutuskan hubungan diplomatik dengan Malaysia selepas seorang rakyatnya yang menetap di sini, bakal diekstradisi ke Amerika Syarikat untuk menghadapi tuduhan pengubahan wang haram. Kementerian Luarnya dalam satu kenyataan rasmi yang […]

Trending Thu, 18 Jul 2019

Rihana Oksana Buat Kejutan Lagi, Kali Ini Video Penuh Kata Romantis!

Rihana Oksana Gorbantenko sekali lagi membuat kejutan apabila memuat naik sebuah video temuramah eksklusif yang memaparkan kehidupannya dengan Sultan Kelantan, Sultan Muhammad V.

| Live TV