Trending By: Attiqah Mohd February 25, 2020 @ 12:32pm

[Eksklusif] PM Malaysia, Tun Mahathir Akhirnya Dedah 5 Rahsia Mengenai Dirinya Yang Ramai Tak Tahu

Dalam kehangatan isu politik yang tertumpu kepada Perdana Menteri Malaysia, Tun Dr Mahathir Muhamad ketika ini. Sebenarnya ada beberapa fakta dan rahsia menarik yang korang tak tahu mengenai personaliti negarawan yang  mencecah usia 95 tahun ini. Nak tahu apa?  Korang wajib baca artikel ni sampai habis!

1. Seorang yang pemalu

Dalam kelantangan beliau berhujah dan mengemukakan pandangan, ada satu personaliti menarik mengenai Tun Mahathir yang sebenarnya sukar untuk dipercayai. Menerusi temubual eksklusif bersama hos Indonesia, Najwa Shihab. Tun Mahathir mengakui bahawa dirinya seorang yang agak pemalu.

Namun, beliau terpaksa mengatasi perasaan itu disebabkan profession dan kerjaya beliau sebagai ahli politik. Tun turut mengakui menjadi ahli politik menyebabkan beliau sentiasa berkomunikasi dan berjumpa dengan pelbagai lapisan masyarakat menyebabkannya harus menjadi professional dan tidak terlalu menurut kemahuan diri. 

 

 

2. Minat yang mendalam terhadap industri automotif

Ramai yang tahu sikap Tun Mahathir yang gemar memandu kenderaan sendiri, beliau dilihat  bangga dengan memandu kenderaan Proton. Tun Mahathir turut mendedahkan bahawa beliau gemar memandu sekitar bandaraya sekiranya mempunyai waktu dan masa yang terluang. Dalam satu temubual ekslusif, Tun Mahathir turut mendedahkan bahawa beliau mempunyai minat yang mendalam dalam industri automotif dan kagum dengan kehebatan teknologi masa kini, maka tak hairanlah sekiranya Tun M ni mempunyai minat terhadap kereta.

 

3. Sangat mementingkan privasi dan eksklusiviti

Mempunyai perwatakan yang  bersifat agak “eccentric” dan bijak, Tun Mahathir dilihat sebagai seorang yang  mementingkan privasi dan ekslusiviti dalam kehidupan peribadi beliau. Beliau dilihat tidak menayangkan kemewahan hidup di khalayak umum, dalam satu temubual ekslusif, Tun Mahathir turut mengakui beliau masih memakai pakaian yang sama ketika beliau 30 tahun lalu. Beliau juga  dilihat sebagai seorang yang sentiasa tenang meskipun dipalit dengan isu kontroversi. 

 

 

4. Mr. Know-It-All, seorang pemikir

Sebagai Perdana Menteri Malaysia, Tun Mahathir sentiasa mengembangkan pengetahuan beliau melalui pembacaan. Malah, beliau menekankan bahawa menerusi pembacaan, minda seseorang akan sentiasa aktif meskipun sudah meningkat usia yang lanjut. Tun Mahathir juga merupakan seorang pemikir dan suka mengkaji sesuatu perkara untuk mengetahui sebab dan mengapa ianya berlaku. Tak hairanlah sekiranya hujah Tun Mahathir sentiasa disokong dengan fakta dan bukti yang kukuh. 

5. Mempunyai idea dan kreativiti luar biasa

Kita selalu dengar bahawa Tun Mahathir merupakan individu yang sentiasa berfikir 1o tahun ke hadapan. Justeru, beliau dilihat sebagai seorang individu yang bijak menggunakan idea yang ada dan mencipta sesuatu yang luar biasa. Menerusi kreativiti dan idea beliau, maka terhasillah mercu tanda KLCC, Putrajaya dan KLIA. Tun Mahathir juga dilihat sebagai individu yang sentiasa berfkir di luar kotak untuk memajukan negara. 

Hebat kan Tun Mahathir? Beliau sememangnya satu dalam sejuta. Yang penting jasa dan sumbangan Tun Mahathir terhadap negara akan sentiasa disanjung dan dikenang rakyat. 

Kredit: Najwa Shihab, Metro TV

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 17 Jan 2018

6个月的宝宝打针喊「真疼啊」众人惊呆

微博近日流传一段影片,一名6个月大的婴儿去打针,护士打完将针头拔出来,然后用棉花棒按住,婴儿一直大哭,抱着婴儿的男子试图安抚,忽然婴儿大叫一声「真疼啊」,把一旁的人逗笑了。

Trending Thu, 12 Jul 2018

Bintang Porno Bekas Skandal Trump Ditahan

Stormy didakwa membenarkan pegawai polis yang menyamar untuk meletakkan muka di bahagian payu daranya yang terdedah. Wow, betul-betul ‘berani mati’ ni!

Trending Thu, 14 Dec 2017

Wang kertas peringatan sempena Ulang Tahun ke-60 Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu

Sempena Ulang Tahun ke-60 Perjanjian Kemerdekaan Persekutuan Tanah Melayu, Bank Negara Malaysia akan mengeluarkan wang kertas sebagai peringatan

Trending Thu, 8 Feb 2018

STALL OWNERS THREATEN CUSTOMERS AFTER UNETHICAL BUSINESS METHOD EXPOSED

Recently, an asam pedas fish stall in Melaka went viral after a customer decided to share how she was cheated of her money. Now, the stall owners are attacking the customers in return!

Trending Sat, 9 Jun 2018

Jemaah Eropah Maut Terjun Depan Kaabah

Rakaman kamera litar tertutup mendedahkan, lelaki tersebut terjun dari tingkat atas dan maut di tempat kejadian.

Trending Wed, 13 Nov 2019

想拍仙女照却秒变掀女!日网友自嘲:理想VS现实差异照

大家翻看网美的旅游照时,心中会不会有这样的疑惑:她们生活在另一个世界吗?为什么随意捕捉到的瞬间都这么美?

Trending Wed, 22 Aug 2018

当新郎看见新娘披上白纱的瞬间!摄影师拍下感人的一刻

当男人对心爱的女人许下终生,看到她穿上白纱的那刻,会是惊喜?感动?还是开心的说不出话来?

Trending Mon, 2 Dec 2019
Trending Mon, 3 Feb 2020

| Live TV