Trending By: Padin February 16, 2021 @ 9:00pm

Harap Perjalanan PdPR Lebih Memberi Kesan & Progresif, Ibu Bapa Pelajar Tak Sabar Tunggu DidikTV Dilancarkan!

Bermula esok, 17 Februari 2021, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM.

Saluran ini bersiaran bermula jam 7.00 pagi hingga 12.00 tengah malam setiap hari dan pelancaran DidikTV KPM akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari pertama siaran jam 8.00 pagi.

Menerima pelbagai respons positif wargamaya terutamanya ibu bapa, DidikTV membuatkan mereka teruja kerana dengan adanya platform terbabit, ia dilihat sebagai salah satu langkah yang cukup progresif dalam usha memperkasakan lagi sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada.

Menjadikan saluran ntv7 sebagai platform siaran, DidikTV menampilkan teknik pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif dan berkesan!

Dengan bantuan grafik dan animasi yang menarik, pelajar tak mudah bosan dan ia membuatkan sukatan pelajaran lebih mudah untuk dikongsikan.

“Dengan kewujudan DidikTV, saya berharap agar anak saya lebih memberikan tumpuan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P).

“Kalau belajar secara online, susah saya nak pantau kerana dia guna telefon bimbit. Ni kalau sudah tayang di kaca televisyen, memang jelas sangat proses P&P yang dijalankan. Kita ibu bapa pun tak rasa bimbang,” kata Arbaiah Subeh yang merupakan ibu kepada Nur Khairina Baharom pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Telok Gadong.

Arbaiah juga berharap dengan adanya DidikTV, proses pembelajaran anak bongsunya menjadi lebih efektif dan ibu kepada empat orang cahaya mata ini menyokong penuh inisiatif yang telah diambil oleh KPM ini.

Sebelum ini, KPM pernah menyediakan program TV Pendikan melalui TV Okey RTM, Tutor TV Astro dan [email protected] tetapi buat pertama kalinya, saluran khusus TV Pendidikan secara terestrial iaitu [email protected] diperkenalkan dengan pengisian pendidikan dari jam 7 pagi hingga hingga 12 tengah malam setiap hari.

Bakal diatayangkan di ntv7, DidikTV juga boleh boleh tonton melalui beberapa siaran lain seperti Astro di saluran 147, saluran 107, MYTV atau melalui ntv7 di TV unifi.

Bagi anda yang memiliki set TV digital bersepadu (iDTV), anda boleh menggunakan antena dan lakukan penalaan automatik untuk mendapatkan saluran DidikTV ini.

Jadi, jangan lupa untuk tune-in ke saluran ntv7, TV3, MHI & KPM pada jam 8 pagi esok bagi sama-sama menyaksikan Perdana Menteri kita menyempurnakan pelancaran DidikTV!

Semoga usaha murni KPM dijadikan sebagai batu loncatan dalam usaha pelajar menguasai pembelajaran PdPR dengan lebih baik.

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 22 Aug 2019

Kebakaran hutan Amazon semakin teruk! Anda boleh bantu dengan 5 cara ini

Walaupun ia tak berlaku di Malaysia, ini tetap Bumi kita.

Trending Wed, 30 Dec 2020
Trending Wed, 14 Feb 2018

PELAJAR MAUT TERKENA PISAU MESIN RUMPUT MELAYANG

Dalam kejadian pada pukul 10 pagi itu, kepala mangsa, Nur Afini Roslan, 14, ter­belah dua, manakala seorang lagi pelajar sekolah itu, Mohd. Farhan Reza Badrol Hesam, 13, mengalami kecederaan pada belakang kepala.

Trending Mon, 14 Jun 2021

Jom Semak Senarai Kategori Layak Buat Permohonan Rayuan BPR 2021

Korang boleh semak sebab kenapa tak lulus okay!

Trending Thu, 13 Aug 2020
Trending Wed, 17 Jun 2020

Cukup Sayu, Cucu Bagi Bantuan CPR Demi Selamatkan Nenek Dijangkiti Covid-19

Semoga yang baik-baik sahaja buat keluarga pemuda ini.

Trending Sun, 6 Jan 2019

Anak Menteri Antara Dua Ditahan Di Pusat Hiburan Kerana Positif Dadah

Lelaki berusia 31 tahun itu ditahan bersama seorang lagi lelaki berusia 33 tahun apabila didapati positif dadah jenis ganja.

Trending Wed, 15 Apr 2020
Trending Mon, 3 Feb 2020

Sajat Mengaku LELAKI Ketika Daftar Umrah?

Haih! Macam-macam hal lah

| Live TV