Trending By: Padin February 16, 2021 @ 9:00pm

Harap Perjalanan PdPR Lebih Memberi Kesan & Progresif, Ibu Bapa Pelajar Tak Sabar Tunggu DidikTV Dilancarkan!

Bermula esok, 17 Februari 2021, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM.

Saluran ini bersiaran bermula jam 7.00 pagi hingga 12.00 tengah malam setiap hari dan pelancaran DidikTV KPM akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari pertama siaran jam 8.00 pagi.

Menerima pelbagai respons positif wargamaya terutamanya ibu bapa, DidikTV membuatkan mereka teruja kerana dengan adanya platform terbabit, ia dilihat sebagai salah satu langkah yang cukup progresif dalam usha memperkasakan lagi sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada.

Menjadikan saluran ntv7 sebagai platform siaran, DidikTV menampilkan teknik pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif dan berkesan!

Dengan bantuan grafik dan animasi yang menarik, pelajar tak mudah bosan dan ia membuatkan sukatan pelajaran lebih mudah untuk dikongsikan.

“Dengan kewujudan DidikTV, saya berharap agar anak saya lebih memberikan tumpuan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P).

“Kalau belajar secara online, susah saya nak pantau kerana dia guna telefon bimbit. Ni kalau sudah tayang di kaca televisyen, memang jelas sangat proses P&P yang dijalankan. Kita ibu bapa pun tak rasa bimbang,” kata Arbaiah Subeh yang merupakan ibu kepada Nur Khairina Baharom pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Telok Gadong.

Arbaiah juga berharap dengan adanya DidikTV, proses pembelajaran anak bongsunya menjadi lebih efektif dan ibu kepada empat orang cahaya mata ini menyokong penuh inisiatif yang telah diambil oleh KPM ini.

Sebelum ini, KPM pernah menyediakan program TV Pendikan melalui TV Okey RTM, Tutor TV Astro dan [email protected] tetapi buat pertama kalinya, saluran khusus TV Pendidikan secara terestrial iaitu [email protected] diperkenalkan dengan pengisian pendidikan dari jam 7 pagi hingga hingga 12 tengah malam setiap hari.

Bakal diatayangkan di ntv7, DidikTV juga boleh boleh tonton melalui beberapa siaran lain seperti Astro di saluran 147, saluran 107, MYTV atau melalui ntv7 di TV unifi.

Bagi anda yang memiliki set TV digital bersepadu (iDTV), anda boleh menggunakan antena dan lakukan penalaan automatik untuk mendapatkan saluran DidikTV ini.

Jadi, jangan lupa untuk tune-in ke saluran ntv7, TV3, MHI & KPM pada jam 8 pagi esok bagi sama-sama menyaksikan Perdana Menteri kita menyempurnakan pelancaran DidikTV!

Semoga usaha murni KPM dijadikan sebagai batu loncatan dalam usaha pelajar menguasai pembelajaran PdPR dengan lebih baik.

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 6 Sep 2019

So What’s Gonna Happen to f(x) Now?

One by one, the Queens are leaving. So what should we expect from members of f(x) now?

Trending Fri, 9 Oct 2020

Bantuan Komputer Riba Buat Siswa Golongan B40

Khas buat pelajar universiti dari golongan B40

Trending Fri, 5 Jul 2019
Trending Wed, 5 Dec 2018

无头人存活15年?无头人真相曝光(真实存在)

说到头部绝对是人体十分重要的部位,而且一般来说头掉了就活不了。但是近期居然传出美国某位女子头和身体分开了,但是她依旧存活着甚至已经活了15年了,这是怎么回事呢?

Featured Sat, 1 Sep 2018

Tambah Nilai Prabayar Dikenakan SST 6% Mulai Hari Ini. Jangan Terkejut Ya!

Jangan terkejut kalau penambahan nilai prabayar anda kurang ya!

Trending Tue, 19 Jun 2018

16张让人喷饭「神PS图」詹姆士大师有求必应!

在不聘请专业摄影师的情况下,往往会因为灯光或构图的缺陷而毁了一张照片;但在修图技术日益发达,许多人都会跪求「PS大师」协助。

Trending Tue, 3 Jul 2018

Bapa Jual Kereta Tampung Kos Dialisis Anak

Menurut bapa kepada enam anak itu, dia kemudian berpakat dengan isterinya, Rubiah Samad, 67, untuk menjual kereta miliknya untuk menampung kos pemasangan tapak dialisis anaknya itu.

Trending Fri, 12 Jul 2019

Dakwaan Fitnah, Siti Kassim Kena Saman RM2 Juta!

Firdaus Wong Wai Hung mengemukakan saman sebanyak RM2 juta ke atas peguam dan aktivis sosial, Siti Zabedah Kasim atau Siti Kasim pada Jumaat.

Trending Mon, 22 Jan 2018

收到新人宝可梦RPG喜帖 好友「我接受你们的挑战!」

曾经红极一时,大街小巷人人都在抓宝的《精灵宝可梦》,现在……还是很红啦!网络流传着日本一对死忠的宝可梦玩家准备要结婚了,于是他们的喜帖特别精心设计,当然也跟宝可梦脱离不了关系。

Trending Sun, 25 Mar 2018

Famous Malaysian YouTuber Jared Lee Diagnosed With Cancer

Cancer is no joke but it shouldn’t be something kept hush hush either. Thank you Jared for speaking out about this.

| Live TV