Trending By: Padin February 16, 2021 @ 9:00pm

Harap Perjalanan PdPR Lebih Memberi Kesan & Progresif, Ibu Bapa Pelajar Tak Sabar Tunggu DidikTV Dilancarkan!

Bermula esok, 17 Februari 2021, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM.

Saluran ini bersiaran bermula jam 7.00 pagi hingga 12.00 tengah malam setiap hari dan pelancaran DidikTV KPM akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari pertama siaran jam 8.00 pagi.

Menerima pelbagai respons positif wargamaya terutamanya ibu bapa, DidikTV membuatkan mereka teruja kerana dengan adanya platform terbabit, ia dilihat sebagai salah satu langkah yang cukup progresif dalam usha memperkasakan lagi sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada.

Menjadikan saluran ntv7 sebagai platform siaran, DidikTV menampilkan teknik pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif dan berkesan!

Dengan bantuan grafik dan animasi yang menarik, pelajar tak mudah bosan dan ia membuatkan sukatan pelajaran lebih mudah untuk dikongsikan.

“Dengan kewujudan DidikTV, saya berharap agar anak saya lebih memberikan tumpuan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P).

“Kalau belajar secara online, susah saya nak pantau kerana dia guna telefon bimbit. Ni kalau sudah tayang di kaca televisyen, memang jelas sangat proses P&P yang dijalankan. Kita ibu bapa pun tak rasa bimbang,” kata Arbaiah Subeh yang merupakan ibu kepada Nur Khairina Baharom pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Telok Gadong.

Arbaiah juga berharap dengan adanya DidikTV, proses pembelajaran anak bongsunya menjadi lebih efektif dan ibu kepada empat orang cahaya mata ini menyokong penuh inisiatif yang telah diambil oleh KPM ini.

Sebelum ini, KPM pernah menyediakan program TV Pendikan melalui TV Okey RTM, Tutor TV Astro dan [email protected] tetapi buat pertama kalinya, saluran khusus TV Pendidikan secara terestrial iaitu [email protected] diperkenalkan dengan pengisian pendidikan dari jam 7 pagi hingga hingga 12 tengah malam setiap hari.

Bakal diatayangkan di ntv7, DidikTV juga boleh boleh tonton melalui beberapa siaran lain seperti Astro di saluran 147, saluran 107, MYTV atau melalui ntv7 di TV unifi.

Bagi anda yang memiliki set TV digital bersepadu (iDTV), anda boleh menggunakan antena dan lakukan penalaan automatik untuk mendapatkan saluran DidikTV ini.

Jadi, jangan lupa untuk tune-in ke saluran ntv7, TV3, MHI & KPM pada jam 8 pagi esok bagi sama-sama menyaksikan Perdana Menteri kita menyempurnakan pelancaran DidikTV!

Semoga usaha murni KPM dijadikan sebagai batu loncatan dalam usaha pelajar menguasai pembelajaran PdPR dengan lebih baik.

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 3 Aug 2021

Nur Dhabitah Akui Sudah Ada Kekasih?

Nama atlet Nur Dhabitah Sabri tidak asing lagi apabila beliau menjadi kebanggaan negara dan berjaya mengharumkan Malaysia dalam temasya-temasya sukan besar. Namun sejak penglibatannya dalam Sukan Olimpik Tokyo 2020, segala yang dilakukan oleh Dhabitah mula

Featured Wed, 28 Dec 2022
Trending Tue, 28 Jan 2020
Trending Fri, 5 Nov 2021

Nak Tonton K-Drama Atau Rancangan Popular? Kelajuan Internet Lebih Pantas Dengan Celcom!

Makin lama makin dah biasa duduk dalam rumah kan? Makin banyak luangkan masa dengan telefon, main game, tengok atau buat content TikTok yang menarik, kerja dari rumah, belajar secara dalam talian, tengok Live Instagram dan

Trending Thu, 4 Oct 2018

Kasut Termahal Dunia Bernilai RM70 Juta Kini Sedia Dijual, Ada Sesiapa Berani Beli?

Sepatu termahal dunia itu diperindahkan dengan 236 berlian 15 karat berbentuk bulat berhampiran bahagian hujung jari serta sekeliling kasut.

Featured Mon, 4 Oct 2021

“Ketahuilah Ia Kerosakan Yang Besar..”- Hantaran Sahabat Baik Ebit Lew Curi Perhatian Warganet

Kontroversi yang melanda pendakwah Ustaz Ebit Lew (UEL) semakin hangat apabila pendakwah terkenal itu bersama isterinya dipanggil untuk memberi keterangan kepada pihak polis minggu lalu. Baru-baru ini, pendakwah Firdaus Wong pula tampil membuat laporan polis

Featured Fri, 24 Jun 2022

“Bukan Nak Sorok Tapi…” – Neelofa Minta Beri Masa Untuk Kongsi Wajah Bilal

Setiap ibu mesti mahukan yang terbaik untuk anaknya 😘 Tapi, min pun tak sabar nak tengok Bilal 😍

Featured Thu, 10 Nov 2022

[VIDEO] Sharifah Sakinah Ajak Meerqeen Couple?

Eh biar betul? Pastu #meerna macam mana? 😱

Trending Mon, 12 Feb 2018

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

Ahli Parlimen Paya Besar DS Abdul Manan Meninggal Dunia

| Live TV