Trending By: Padin February 16, 2021 @ 9:00pm

Harap Perjalanan PdPR Lebih Memberi Kesan & Progresif, Ibu Bapa Pelajar Tak Sabar Tunggu DidikTV Dilancarkan!

Bermula esok, 17 Februari 2021, Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) akan memperkenalkan saluran khusus TV Pendidikan yang dikenali sebagai DidikTV KPM.

Saluran ini bersiaran bermula jam 7.00 pagi hingga 12.00 tengah malam setiap hari dan pelancaran DidikTV KPM akan disempurnakan oleh Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin pada hari pertama siaran jam 8.00 pagi.

Menerima pelbagai respons positif wargamaya terutamanya ibu bapa, DidikTV membuatkan mereka teruja kerana dengan adanya platform terbabit, ia dilihat sebagai salah satu langkah yang cukup progresif dalam usha memperkasakan lagi sistem Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) sedia ada.

Menjadikan saluran ntv7 sebagai platform siaran, DidikTV menampilkan teknik pengajaran dan pembelajaran yang lebih efektif dan berkesan!

Dengan bantuan grafik dan animasi yang menarik, pelajar tak mudah bosan dan ia membuatkan sukatan pelajaran lebih mudah untuk dikongsikan.

“Dengan kewujudan DidikTV, saya berharap agar anak saya lebih memberikan tumpuan dalam sesi pengajaran dan pembelajaran (P&P).

“Kalau belajar secara online, susah saya nak pantau kerana dia guna telefon bimbit. Ni kalau sudah tayang di kaca televisyen, memang jelas sangat proses P&P yang dijalankan. Kita ibu bapa pun tak rasa bimbang,” kata Arbaiah Subeh yang merupakan ibu kepada Nur Khairina Baharom pelajar tahun 6 Sekolah Kebangsaan Telok Gadong.

Arbaiah juga berharap dengan adanya DidikTV, proses pembelajaran anak bongsunya menjadi lebih efektif dan ibu kepada empat orang cahaya mata ini menyokong penuh inisiatif yang telah diambil oleh KPM ini.

Sebelum ini, KPM pernah menyediakan program TV Pendikan melalui TV Okey RTM, Tutor TV Astro dan DidikTV@ntv7 tetapi buat pertama kalinya, saluran khusus TV Pendidikan secara terestrial iaitu DidikTV@ntv7 diperkenalkan dengan pengisian pendidikan dari jam 7 pagi hingga hingga 12 tengah malam setiap hari.

Bakal diatayangkan di ntv7, DidikTV juga boleh boleh tonton melalui beberapa siaran lain seperti Astro di saluran 147, saluran 107, MYTV atau melalui ntv7 di TV unifi.

Bagi anda yang memiliki set TV digital bersepadu (iDTV), anda boleh menggunakan antena dan lakukan penalaan automatik untuk mendapatkan saluran DidikTV ini.

Jadi, jangan lupa untuk tune-in ke saluran ntv7, TV3, MHI & KPM pada jam 8 pagi esok bagi sama-sama menyaksikan Perdana Menteri kita menyempurnakan pelancaran DidikTV!

Semoga usaha murni KPM dijadikan sebagai batu loncatan dalam usaha pelajar menguasai pembelajaran PdPR dengan lebih baik.

Kredit foto: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 16 Jan 2023

[VIDEO] “Orang Paling Dekat Akan Rembat Laki Kita, Jaga-Jaga…” – Che Ta Usik Zain Saidin ‘Makan Beradab’ Dengan…

Alamak, harapnya Zain ok ja 🤣 10 years of marriage and still lovey dovey nah hampaa 🥰❤️

Trending Sun, 18 Oct 2020
Featured Mon, 22 Feb 2021

9 Tahun Nikahi Gadis Korea, Jehan Miskin Akhirnya Bergelar Bapa

Tahniah diucapkan buat pelakon kacak Jehan Miskin dan isteri Julie Camelia Rhee yang selamat menyambut kehadiran cahaya mata pertama mereka pada 20 Februari lalu. Menerusi laman Instagram miliknya, Jehan memuat naik beberapa keping foto bersama […]

Featured Mon, 6 Apr 2020
Trending Wed, 31 Oct 2018

史上最梦幻婚礼!新娘坐上250颗白色气球升空

婚礼对不少女生来说,都是人生中最重要也最憧憬的时刻之一,总有不少爱浪漫的女生,都会特别期待一场令人永生难忘的特别婚礼!