Featured By: Fatin Nurain April 28, 2022 @ 2:35pm

“Hati Saya Semakin Tenang…” Margaret Gan Peluk Islam Dengan Rela Hati

Pelakon veteran, Margaret Gan, 79, kini sudah memeluk agama Islam dengan rela hati dan ikhlas kerana Allah SWT sejak 15 Februari lalu.

Menurut Margaret, hatinya semakin tenang dan rezekinya melimpah-ruah sejak memeluk agama Islam walaupun di usia 80 tahun.

“Hati saya semakin tenang, rezeki pun melimpah-ruah daripada Allah. Saya bersyukur pada usia menghampiri 80 tahun ini, akhirnya diberikan hidayah oleh Allah,” kata Margaret.

Margaret turut mengatakan anak tunggalnya, Muhammad Taufiq Gan, 37, merupakan insan yang paling gembira dan bersyukur selepas dia memberitahu hasratnya untuk memeluk Islam dan menjadi seorang muslim.

Selain itu, Margaret sempat kongsikan bahawa anaknya itu sudah memeluk Islam sejak berusia 14 tahun dan sentiasa sabar menunggu dia ikut berhijrah bersamanya.

“Anak saya memeluk Islam ketika dia berumur 14 tahun dan masih bersekolah. Kini, pada usianya sudah 37 tahun dan selepas 14 tahun dia sabar menunggu saya terbuka hati untuk mengikut sama dengannya menjadi seorang muslim.

“Saya bersyukur Allah membukakan pintu hati saya pada usia sekarang ini dengan memberikan hidayah-Nya dan sekali gus doa anak, menantu serta cucu dimakbulkan hingga saya kini seorang Islam dan muslim,” katanya.

Margaret turut berkongsi rasa teruja kali pertama berpuasa Ramadan kerana mendapat undangan untuk menghadiri majlis berbuka puasa setiap hari serta rezeki datang tidak putus-putus.

“Setiap jemputan itu bagi saya, rezeki daripada Allah. Kebetulan saya ada masa lapang, jadi buat apa nak tolak. Anak pun izinkan dan saya ke majlis itu dihantar oleh pemandu.

“Sekarang, saya menikmati sisa hidup ini dengan gembira dan bahagia. Alhamdulillah, anak saya adalah individu yang membimbing saya mendalami Islam. Malah, dua orang cucu saya juga suka mengajak solat bersama,” jelasnya.

Margaret turut yakin anaknya Muhammad Taufiq, dapat membimbingnya dengan baik kerana tertarik dengan cara kehidupan anaknya memimpin keluarganya sebagai seorang muslim.

“Apapun, saya tertarik dengan agama Islam ini kerana melihat cara kehidupan anak saya dalam memimpin keluarganya. Jadi, saya yakin dia (anak) mampu juga membimbing saya menjadi seorang muslim yang baik,” katanya.

Margaret turut mengatakan dia juga banyak berzikir pada Ramadan ini kerana mengikut kata anak di mana seelok-eloknya berzikir lebih 1,000 kali itu banyak pahalanya.

Malah, dia ikutkan saja apa yang disarankan anaknya dan alhamdulillah, hatinya amat tenang.

Margaret turut menyatakan dia sedia menerima tawaran berlakon dengan watak sesuai sebagai seorang muslim dan berhijab.

 

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 10 Mar 2020

Ini rahsia kuah laksa yang dimasak sedap!

Resipi turun temurun jadi taruhan.

Featured Thu, 20 Feb 2020

Tapak pengebumian RM300,000, San Diego Hills hanya untuk golongan ‘have-have’!

Harga kubur boleh beli beg tangan Gucci dan sebuah rumah!

Trending Thu, 21 Nov 2019

McDonald’s Making A Throwback To The 90’s, Bringing Back Iconic Toys In Its Happy Meals

McDonald’s iconic toys make a comeback for Happy Meal 40th anniversary celebration.

Featured Thu, 18 Jul 2019

Nama hidangan dalam menu restoran ini kelakar sungguh!

Anda tengoklah sendiri. Kreatif, kan?

Trending Fri, 20 Mar 2020
Trending Fri, 20 Jul 2018

Selit Dadah Dalam Coli, Dua Rakyat Malaysia Kena Cekup Di Jepun

Dua wanita berkenaan mengaku menyeludup dadah ‘Stimulant’ dengan menyembunyikan dalam tuala wanita dan coli yang dipakai mereka dipercayai berlepas dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur (KLIA) ke Lapangan Terbang Haneda.

Featured Fri, 4 Mar 2022

#RoadToAJL36 – Persembahan Paling Win Sepanjang AJL

Wow! Masih hangat ‘membara’ persembahan AJL yang lepas kan

Trending Fri, 14 Jan 2022

[VIDEO] Nak Kurus Tapi Suka Makan Dessert? Marsha Kongsi Rahsia Yang Anda Confirm Boleh Ikut!

Tahun 2021 adalah tahun yang penuh suka dan duka untuk kita semua. Banyak betul memori pahit manis sepanjang tahun ni. Cepat betul masa berlalu, pejam celik je kita dah di tahun 2022! Macam biasalah, bila […]

| Live TV