Trending By: Padin June 26, 2021 @ 2:39am

J2: J Retribusi Tembusi Pasaran Brunei

J2: J Retribusi kini tembusi Brunei! Sejarah buat filem aksi pertama Malaysia tahun ini apabila berjaya menembusi pasaran Brunei. Filem yang telah ditayangkan di platform penstriman Disney+ Hotstar ini akan menemui peminat di pawagam Brunei bermula 24 Jun 2021.

Menurut Datuk Khairul Anwar Salleh, Ketua Pegawai Eksekutif, Rangkaian Televisyen Media Prima Berhad & Primeworks Studios:

“Industri filem dan pawagam kini berhadapan dengan cabaran paling getir di kala pandemik COVID-19 masih berleluasa. Ia penting untuk kami menyusun strategi dan mencari peluang untuk terus berhubung dengan penonton kami, sama ada di dalam mahu pun luar negara.

“Tayangan J2: J Retribusi dimulakan menerusi pelantar penstriman Disney+ Hotstar Malaysia pada 1 Jun 2021 lalu dan di Indonesia pada 2 Julai 2021. Kini, Brunei merupakan negara pertama yang menayangkan J2: J Retribusi di 8 buah pawagam di sana.

“Kami amat teruja dengan kolaborasi strategik ini dan mengharapkan sambutan yang positif daripada kalangan peminat filem aksi di situ,” katanya.

J2: J Retribusi merupakan sekuel kepada filem J Revolusi yang ditayangkan pada tahun 2017. Ia menampilkan dua pengarah berpengalaman dalam filem-filem aksi iaitu Nazrul Asraff Mahzan dan Nazim Shah dengan gandingan bersama penulis skrip hebat iaitu Alfie Palermo, Azhar Amirulhisyam dan Anwari Ashraf serta barisan pelakon tanah air yang popular, Zul Ariffin, Amelia Henderson, Allahyarham Ashraf Sinclair, Datuk Rosyam Nor, Ainin Batrisya dan Chen YiMing, seorang pelakon dari China.

Sudah pasti gandingan mantap ini bakal mencipta fenomena tersendiri dalam kalangan peminat filem aksi di Brunei. Filem ini mengisahkan Jay Zulkarnain (Zul Ariffin), seorang bekas ketua pegawai Unit Tindakhas (UTK) yang kini menjadi pengawal peribadi kepada usahawan terkenal Datuk Hashim (Rosyam Nor), melawan masa untuk menyelamatkan beliau dan anaknya Nadi (Ainin Batrisya), dari sekumpulan penjenayah yang diketuai oleh Taufiq (Allahyarham Ashraf Sinclair).

Jay, menjadi harapan mereka untuk menentang penjenayah bersama Chang (Chen YiMing) yang juga merupakan pengawal peribadi dengan pengurus hotel, Amy (Amelia Henderson) untuk memastikan semua tebusan dalam keadaan selamat.

Penggambaran J2: J Retribusi telah dijalankan pada tahun 2019 di Johor Bahru, Johor. Ini merupakan gandingan pertama bagi Zul Ariffin dan Allahyarham Ashraf Sinclair, masing-masing memegang watak utama dan antagonis.

Komitmen dan lakonan mantap Allahyarham dalam filem terakhirnya pasti tidak mengecewakan peminat. Menariknya filem ini menyaksikan Zul Ariffin dan Allahyarham Ashraf Sinclair telah melakukan sendiri aksi lagak ngeri seperti membawa sendiri bot untuk babak penting dalam filem ini. Komitmen dan fokus yang diberikan oleh kedua-dua pelakon hebat ini membuatkan filem ini lebih padat, seiring dengan filem antarabangsa.

J2: J Retribusi merupakan arahan pertama bagi kedua-dua pengarah, Nasrul Ashraff Mahzan dan Nazim Shah yang sangat berpengalaman dalam industri produksi filem. Nasrul Ashraff Mahzan yang juga dikenali sebagai ‘Uncle’ mempunyai pengalaman yang luas dari segi penataan seni filem-filem blockbuster Malaysia.

Antaranya adalah J2: J Retribusi, Sangkar, Polis Evo 1 & 2, Bikers Kental 2 dan Tombiruo. Nazim Shah penerima Anugerah Penyunting Terbaik Filem J Revolusi di Festival Filem Malaysia pada 2017 dan juga penyunting bagi filem J2: J Retribusi. Beliau juga telah menyunting filem pecah panggung seperti Polis Evo, Polis Evo 2 dan Tombiruo.

Sejak ditayangkan di platform penstriman Disney+ Hotstar Malaysia, filem ini mendapat sambutan yang amat memberangsangkan. Menerusi tinjauan di media sosial, rata-ratanya menyukai jalan penceritaan dan juga koreografi pertarungan yang padat dapat ditonjolkan di dalam filem ini setanding dengan filem luar negara.

Filem wajib tonton ini juga mendapat bimbingan dari (Caspar) Keung Kam-Kui yang merupakan pengarah aksi dan juga sebagai koreografer pertarungan dari negara Hong Kong. Beliau terkenal dengan kerja-kerja koreografi yang sangat tajam dan ‘camerawork’ yang sangat mengagumkan. Antara filem luar negara yang mendapat sentuhan beliau adalah Coweb (2009), The Legend Is Born – Ip Man (2010) and Trivisa (2016).

Peminat juga pastinya akan terhibur dengan runut bunyi yang bertajuk Ralit, sebuah lagu rap yang dinyanyikan oleh Tuju dan menampilkan Malik Abdullah yang disunting sebagai lagu tema filem aksi J2: J Retribusi.

Bukan sekadar rap, Tuju memiliki vokal nyanyian yang cukup mengagumkan dengan tona suara serak Manakala, Malik dengan pesona tersendiri dalam menghidupkan sesebuah lagu. Ralit mendapat sentuhan gubahan dari komposer muda Ming dan Wolfy, sebuah lagu sangat jelas dan memiliki kekuatan baik dari segi melodi dan juga liriknya di mana ianya sangat bertepatan dengan konsep film yang padat dengan aksi.

Video muzik Ralit boleh ditonton di YouTube TV3 Malaysia dan boleh didengarkan di Spotify, Apple Music, Deezer, Joox, KKBox, YouTube Music dan iTunes.

J2: J RETRIBUSI akan ditayangkan di pawagam-pawagam Brunei seperti berikut:
The Mall Cineplex, Gadong
Times Cineplex, Times Square
Times Cineplex, Tutong
Times Cineplex, Kuala Belait
Times Cineplex, Empire
One Cineplex
Aman Hills
The Grandstand Cinema

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 24 Jul 2021

“Netizen Jangan Taasub Dan Cuba Jadi Hakim..”- PU Syed Tegur Netizen Isu Ebit Lew & Caprice

Isu melibatkan misi bantuan kemanusiaan antara Ebit Lew dan Caprice semakin hari semakin mendapat perhatian ramai. Malah, kenyataan yang dikeluarkan oleh pihak Ebit Lew mahupun Caprice tidak menunjukkan tanda-tanda mereka akan menemui jalan penyelesaian. Walaubagaimanapun, […]

Trending Wed, 4 Nov 2020
Trending Thu, 17 Dec 2020
Trending Fri, 22 Jun 2018

‘Jasad’ Michael Jackson Dibangkitkan Semula Dalam Sebuah Teater Muzikal

Teater muzikal itu akan mendapat sentuhan penulis Lynn Nottage dan diarahkan oleh Christopher Wheeldon.

Trending Sat, 1 Sep 2018

DBKL Tutup Tasik Titiwangsa Setahun

Pengunjung tidak perlu khuatir memandangkan DBKL turut menyediakan laluan khas bagi mereka yang ingin melakukan aktiviti joging di sekeliling kawasan taman.

Featured Fri, 1 Oct 2021

BPR Tambahan: Semak Tarikh Rasmi & Jumlah Bayaran Mengikut Kategori Oktober Ini

Umum maklum, penerima BPR yang telah lulus rayuan akan menerima pembayaran pada 28 September bagi bank BSN, manakala bagi bank-bank lain pula bermula pada 4 Oktober 2021. Semakan status bayaran boleh dibuat melalui laman web […]

Trending Wed, 29 Jul 2020
Trending Tue, 1 Sep 2020
Featured Tue, 4 May 2021

PKP 6 Daerah Di Selangor Bermula 6 Mei, Ziarah Hari Raya Dibenarkan Pada 1 Syawal Sahaja

Mulai 6 Mei sehingga 17 Mei ,Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) bakal dilaksanakan di 6 daerah di Selangor iaitu Hulu Langat, Gombak, Petaling Jaya, Klang, Kuala Langat dan Sepang.  Menerusi sidang media harian, Menteri Kanan Pertahanan […]

Trending Mon, 15 Jun 2020

Perhatian! Pengguna Kini Boleh Lapor Alat Imbas Suhu ‘Ciplak’

Ingat! Jangan ambil remeh perkara ni okay! #KitaJagaKita

| Live TV