Featured By: Atiqah Johari February 22, 2024 @ 8:46pm

Jenazah Tun Abdul Taib Selamat Disemadikan Di Sebelah Pusara Isteri Pertama

Jenazah bekas Yang di-Pertua Negeri, Tun Abdul Taib Mahmud yang meninggal dunia di Kuala Lumpur semalam telah selamat dikebumikan pada 1.50 petang hari ini.

Memetik laporan Harian Metro, pengembumian tokoh negarawan Sarawak itu disaksikan oleh Sultan Brunei Sultan Hassanal Bolkiah, anakanda baginda Pengiran Muda Abdul Mateen Bolkiah dan Yang di-Pertua Negeri, Tun Dr Wan Junaidi Tuanku Jaafar.

Kira-kira 1,000 ahli keluarga, kenamaan, pegawai Kerajaan serta orang awam memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham.

Pengebumian Allahyarham Abdul Taib yang dijalankan dengan istiadat penghormatan negeri turut dihadiri Premier Sarawak, Tan Sri Abang Johari Abang Openg dengan tiga timbalannya, Datuk Amar Douglas Uggah Embas, Datuk Amar Awang Tengah Ali Hasan dan Datuk Amar Dr Sim Kui Hian.

Sebelum itu, jenazah Allahyarham ditempatkan di Kompleks Dewan Undangan Negeri (DUN) Sarawak pada jam 7.50 pagi bagi membolehkan rakyat memberi penghormatan terakhir kepada Allahyarham yang juga bekas Ketua Menteri Sarawak selama 32 tahun.

Selepas itu, jenazah dibawa ke Masjid Demak Jaya pada jam 11.30 pagi dan solat jenazah yang diketuai Imam Besar Negeri Sarawak, Datuk Mustapha Kamal Ahmad Fauzi dijalankan selepas waktu Zohor.

Untuk makluman, jenazah Allahyarham disemadikan di sebelah kubur isteri pertamanya, Allahyarham Puan Sri Laila Taib di Tanah Perkuburan Demak Jaya, disebelah masjid berkenaan.

Tun Abdul Taib disahkan meninggal dunia pada 4.40 pagi semalam selepas 10 hari menerima rawatan di sebuah pusat perubatan swasta di Kuala Lumpur.

Artikel Berkaitan: Tun Abdul Taib Mahmud Meninggal Dunia

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Tue, 1 Aug 2023
Hiburan Tue, 19 Sep 2023
Featured Mon, 11 Sep 2023
Featured Fri, 29 May 2020
Hiburan Tue, 13 Jun 2023
Featured Tue, 29 Nov 2022
Hiburan Thu, 23 Sep 2021

“Harap Dia Minta Maaf Secara Terbuka Kepada Saya & Orang Lain Yang Dianiaya… Tak Kisahlah Kita Pakai Baju Apa” – Caprice

Penyanyi rap dan usahawan, Caprice memohon agar individu yang sebelum ini menganiaya dirinya dan orang laun untuk memohon maaf. Tidak menyebut nama mana-mana individu, Caprice memuat naik tangkap layar artikel yang memaparkan fotonya bersama Ustaz […]