Trending By: Salma Syahbuddin March 22, 2021 @ 1:41pm

Kebenaran Rentas Negeri Perlu Ditangguhkan Sehingga… – Pakar

Menurut Pakar epidemiologi dari Universiti Putra Malaysia (UPM), Prof Madya Dr Malina Osman, Kementerian Kesihatan (KKM) perlu mengambil kira faktor vaksinasi di samping enam indikator yang diguna pakai kementerian itu ketika ini dalam membuat penilaian risiko.

 

Justeru itu, kebenaran rentas negeri perlu ditangguhkan sehingga majoriti kumpulan rentan khususnya warga emas diberikan vaksin Covid-19 terlebih dahulu.

 

Selain itu, faktor pertambahan jumlah zon hijau dan penurunan kes aktif dan kes baharu kepada dua atau satu angka juga perlu dipertimbangkan sebelum aktiviti rentas negeri khususnya untuk menyambut Aidilfitri dibenarkan.

 

“Apabila rentas negeri dibenarkan, memang orang akan balik kampung khususnya menjelang Ramadan dan Aidilfitri. Ini bermakna risiko jangkitan kepada orang tua di kampung akan meningkat.

Tambahnya lagi, adalah wajar untuk ibu bapa  yang berusia 60 tahun ke atas divaksin terlebih dahulu menerusi Fasa 2 Program Imunisasi Covid-19 Kebangsaan (PICK) yang bermula bulan depan.
Malah, beliau berharap agar aktiviti rentas negeri ini  dibenarkan paling awal satu atau dua minggu minggu selepas Aidilfitri.
Terdahulu, KKM menerusi Facebook memaklumkan, kebenaran rentas negeri menjelang Aidilfitri akan diputuskan berdasarkan penilaian risiko yang membabitkan enam faktor utama termasuklah situasi kes harian.

ARTIKEL BERKAITAN : Kebenaran Rentas Negeri Sempena Aidilfitri Dibenarkan Dengan Syarat…

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 27 Dec 2020
Featured Thu, 4 Mar 2021

Zoo Negara Bakal Dibuka Mulai Esok

Wah, dah boleh pergi zoo😍

Trending Sun, 21 Aug 2022

“Walaupun Kita Bukan Adik Beradik Kandung, Tapi…” – Air Mata Wan Sharmila Gugur Bila Jumpa Adik-Adik

Siapa yang tidak mengenali dengan pelakon Wan Sharmila yang masih masih kekal aktif dan tak putus-putus rezekinya dalam bidang lakonan. Terbaharu, Wan Sharmila atau lebih mesra disapa Lala itu ada memuat naik satu hantaran di

Trending Wed, 14 Jul 2021

Bayaran Tambahan RM1,000 Bagi GKP 4.0, Permohonan Mula Dibuka Esok

Siapa yang belum pernah mohon GKP, Dah boleh standby esok k!

Trending Mon, 11 Feb 2019

| Live TV