Kisah Viral By: Fatin Nurain June 12, 2022 @ 4:27pm

Bapa Zulfarhan Tidak Setuju Mansuhkan Hukuman Mati Mandatori, Saran Kerajaan Lakukan Undian Secara Terbuka!

Bapa Pegawai Kadet Laut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain tidak bersetuju kerajaan memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini.

Menurut Zulkarnain Idros, langkah tersebut akan menyebabkan peningkatan kes kesalahan serius dan hukuman penjara seumur hidup juga tidak sesuai untuk memberi kesedaran dan iktibar kepada orang ramai.

“Saya memang tidak setuju dengan pemansuhan hukuman mati mandatori. Langkah itu dibimbangi akan menyebabkan kes pengedaran dadah dan bunuh akan meningkat di negara kita.

“Lihatlah sahaja kes berkaitan Akta Dadah Berbahaya 1952, sebelum ini hukumannya mati mandatori dikuatkuasa pun kes pengedaran dadah masih tinggi. Bayangkan nanti apabila hukumam mati dimansuhkan pula.

“Begitu juga kesalahan jenayah membabitkan membunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Apakah keadilan atau hukuman wajar lain bagi mereka yang didapati bersalah membunuh. Adakah hanya penjara seumur hidup sahaja,” jelasnya.

Biarpun dia mengetahui hukuman itu masih wujud, Zulkarnain berpendapat hukuman selain mati mandatori yang dijatuhkan kepada pesalah itu, tidak adil buat keluarga mangsa yang menderita.

“Saya tahu hukuman mati itu masih wujud dengan hakim mempunyai pilihan lain mengikut budi bicaranya dalam menjatuhkan hukuman kepada pesalah, namun adakah jika sudah sah bersalah membunuh orang tetapi hukuman selain mati mandatori pula diberikan. Ia tidak adil kepada keluarga yang terpaksa menanggung sengsara,” katanya.

Dalam pada itu, Zulkarnain menyarankan kerajaan melakukan undian secara terbuka membabitkan rakyat jika sesuatu polisi besar terutama pemansuhan hukuman mati mandatori mahu dilakukan.

“Ia membabitkan kehidupan rakyat negara ini. Saya berpendapat ia wajar ditentukan majoriti rakyat,bukan hanya sekumpulan pihak sahaja yang mungkin ada kepentingan lain,” katanya.

Jumaat lalu, kerajaan telah bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini dengan hukuman gantian yang tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Terdahulu, anak lelaki kepada Zulkarnain, Zulfarhan Osman telah meninggal dunia akibat didera sekumpulan pelajar institusi pengajian tinggi awam pada 1 Jun 2017.

ARTIKEL BERKAITAN: Hukuman Mati Mandatori Kini Dimansuhkan? Ini Info Terkini Yang Perlu Anda Tahu!

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Wed, 11 Sep 2019

Bukan Neelofa…Tetapi LOPAK!

Fashionista Neelofa versi ‘mampu milik’ …

Hiburan Wed, 25 Jul 2018

Tidak Mahu Ulang Kesilapan, Maya Karin Makin Memilih

Walaupun namanya agak tidak menonjol beberapa tahun ini namun, pelakon cantik ini mengakui dirinya kini semakin memilih sebelum menerima mana-mana tawaran lakonan walaupun bayarannya cukup lumayan.

Featured Thu, 10 Nov 2022

[VIDEO] Sharifah Sakinah Ajak Meerqeen Couple?

Eh biar betul? Pastu #meerna macam mana? 😱

Hiburan Mon, 25 Nov 2019

“Nampak Je Keras Tapi…” -Emelda Rosmila Tunjuk Perangai Adlin Yang Orang Tak Tahu

Teringat masa Adlin jadi juri tetap Akademi Fantasia! Teguran tegas tapi membina!

Events Wed, 11 Sep 2019

Karisma Jelajah Suria Curi Tumpuan?

Jadi jangan lepaskan peluang untuk rasai sendiri kemeriahan Karisma Jelajah Suria ni nanti!

Hiburan Mon, 16 Jul 2018

Elvina Mohamad Mula ‘Peka’ Siapa Kawan Siapa Lawan

Ada yang meminta saya meninggalkan suami selepas apa yang berlaku sedangkan mereka tak tahu cerita sebenar. Aduhai…kenapa sampai begitu sekali. Perlu ke seorang kawan berbuat macam itu?

Hiburan Wed, 11 Sep 2019

Find Out Which BTS Oppa’s Ideal Type are You!

Maybe it’s you that they are looking this entire time. Now is the chance!

Hiburan Mon, 30 Dec 2019
error: Content is protected !!