Kisah Viral By: Fatin Nurain June 12, 2022 @ 4:27pm

Bapa Zulfarhan Tidak Setuju Mansuhkan Hukuman Mati Mandatori, Saran Kerajaan Lakukan Undian Secara Terbuka!

Bapa Pegawai Kadet Laut Universiti Pertahanan Nasional Malaysia (UPNM) Allahyarham Zulfarhan Osman Zulkarnain tidak bersetuju kerajaan memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini.

Menurut Zulkarnain Idros, langkah tersebut akan menyebabkan peningkatan kes kesalahan serius dan hukuman penjara seumur hidup juga tidak sesuai untuk memberi kesedaran dan iktibar kepada orang ramai.

“Saya memang tidak setuju dengan pemansuhan hukuman mati mandatori. Langkah itu dibimbangi akan menyebabkan kes pengedaran dadah dan bunuh akan meningkat di negara kita.

“Lihatlah sahaja kes berkaitan Akta Dadah Berbahaya 1952, sebelum ini hukumannya mati mandatori dikuatkuasa pun kes pengedaran dadah masih tinggi. Bayangkan nanti apabila hukumam mati dimansuhkan pula.

“Begitu juga kesalahan jenayah membabitkan membunuh mengikut Seksyen 302 Kanun Keseksaan. Apakah keadilan atau hukuman wajar lain bagi mereka yang didapati bersalah membunuh. Adakah hanya penjara seumur hidup sahaja,” jelasnya.

Biarpun dia mengetahui hukuman itu masih wujud, Zulkarnain berpendapat hukuman selain mati mandatori yang dijatuhkan kepada pesalah itu, tidak adil buat keluarga mangsa yang menderita.

“Saya tahu hukuman mati itu masih wujud dengan hakim mempunyai pilihan lain mengikut budi bicaranya dalam menjatuhkan hukuman kepada pesalah, namun adakah jika sudah sah bersalah membunuh orang tetapi hukuman selain mati mandatori pula diberikan. Ia tidak adil kepada keluarga yang terpaksa menanggung sengsara,” katanya.

Dalam pada itu, Zulkarnain menyarankan kerajaan melakukan undian secara terbuka membabitkan rakyat jika sesuatu polisi besar terutama pemansuhan hukuman mati mandatori mahu dilakukan.

“Ia membabitkan kehidupan rakyat negara ini. Saya berpendapat ia wajar ditentukan majoriti rakyat,bukan hanya sekumpulan pihak sahaja yang mungkin ada kepentingan lain,” katanya.

Jumaat lalu, kerajaan telah bersetuju memansuhkan hukuman mati mandatori di negara ini dengan hukuman gantian yang tertakluk kepada budi bicara mahkamah.

Terdahulu, anak lelaki kepada Zulkarnain, Zulfarhan Osman telah meninggal dunia akibat didera sekumpulan pelajar institusi pengajian tinggi awam pada 1 Jun 2017.

ARTIKEL BERKAITAN: Hukuman Mati Mandatori Kini Dimansuhkan? Ini Info Terkini Yang Perlu Anda Tahu!

Sumber: Harian Metro

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 11 Nov 2021

Gara-Gara Homestay Tiada Seterika, Suami Banggakan Isteri Guna Cerek Eletrik Untuk Ratakan Tudung

Tindakkan seorang suami ini melicinkan tudung isterinya menggunakan cerek eletrik mendapat pujian ramai di TikTok. Video pendek yang berdurasi kurang 20 saat itu menunjukkan suami kepada pemilik video bernama @eja2110 meratakkan kedut ditudung dengan melalukan

Hiburan Thu, 27 Dec 2018

Mahu Karya Berkualiti, Reyhana Buktikan Dia Bukan Penyanyi Tangkap Muat

Cayalah Reyhana! Biar lambat, asalkan power…

Hiburan Thu, 18 Jul 2019

Aisyah Aziz Lebih Layak?

Korang rasa siapa lagi layak?

Trending Wed, 18 Apr 2018

Netizen Puji Wanita Redah Longkang Selamatkan Anjing

Rata-rata netizen memuji tindakan wanita ini yang sanggup bertindak berani masuk ke dalam longkang. Syabas kak!

Hiburan Tue, 10 Sep 2019
Featured Fri, 18 Jun 2021

Parlimen Laksana WFH Hingga 28 Jun

Parlimen Malaysia akan melaksanakan dasar Bekerja Dari Rumah (BDR) bermula 15 hingga 28 Jun 2021. Perkara itu dimaklumkan menerusi satu pengumuman dalam ciapan twitter Parlimen Malaysia pada Jumaat. BDR yang dilaksanakan selaras dengan pelanjutan tempoh

Featured Tue, 21 Jun 2022

Gara-Gara Tegur Aurat Allahyarham Adibah Noor, PU Riz Dikecam Siti Kasim – “Shut The F**k Up!

PU Riz menegur untuk kebaikan sesama muslim, lagipun dia menegur dengan cara yang baik 😊

Trending Wed, 10 Jul 2019

Nak Beli Rumah Tapi Kena Black List PTPTN? Ini Berita Baik Untuk Korang!

Anda akan dikecualikan daripada sekatan sekiranya hendak membeli rumah pertama.

| Live TV