Featured By: Aqilah Paharuzi August 17, 2023 @ 6:53pm

Ketua Polis Sahkan Tiada Panggilan Kecemasan Dibuat, EXCO Pahang Antara 10 Mangsa Tragedi Pesawat Di Elmina

Perkembangan terkini pesawat persendirian ringan jenis Beechcraft 390 (Premier) 1 yang terhempas di perkarangan Elmina pada jam 2.38 petang tadi disahkan tidak mengalami sebarang masalah teknikal.

Pesawat tersebut dikhabarkan berlepas dari Langkawi dan mendarat di Lapangan Terbang Sultan Abdul Aziz Shah (LTSAAS)

Difahamkan Pusat Menara Kawalan LTSAAS tidak menerima sebarang panggilan mengatakan pesawat berkenaan mengalami masalah.

Menurut Ketua Polis Selangor, Datuk Hussein Omar Khan berkata, pesawat tersebut telah mendapat kebenaran untuk mendarat pada jam 2:40 petang.

Elmina

“Bagaimanapun komunikasi antara pesawat dan menara kawalan dilaporkan terputus sebelum dikesan terhempas di Elmina, berhampiran susur keluar Lebuhraya Guthrie.

“Pesawat disahkan terhempas dua minit sebelum mendarat sekitar jam 2.38 petang.

“Ketika terhempas, pesawat berkenaan dilaporkan merempuh sebuah kereta dan sebuah motosikal masing-masing seorang individu dalam setiap kenderaan

“Apa yang saya dapat sahkan bahawa tiada sebarang panggilan kecemasan dibuat,” katanya.

Antara 10 mangsa terkorban pesawat terhempas di Elmina adalah Pengerusi Jawatankuasa Kerajaan Tempatan, Perumahan, Alam Sekitar Dan Teknologi Hijau Negeri Pahang, Datuk Seri Johari Harun.

Berita duka tersebut dikongsikan oleh Ahli Parlimen Bentong, Young Syefura Othman menerusi satu hantaran di Twitter yang berkongsi foto bersama arwah Datuk Johari.

“Pada petang ini, satu berita tergempar membabitkan nahas pesawat ringan di Elmina, Shah Alam. Amat mendukacitakan apabila melibatkan seorang kawan saya, Allahyarham YB Dato’ Sri Johari Harun, EXCO Pahang yang juga ADUN Pelangai di bawah Parlimen Bentong.

“Saya amat bersedih dengan kehilangan ini. Baru sahaja 2 hari lepas, saya bersama Allahyarham Dato’ Sri Jo berbincang berkenaan pembangunan di Bentong dan Pelangai yang akan direncanakan kelak,” katanya.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 13 Sep 2022
Featured Thu, 16 Mar 2023
Trending Tue, 27 Apr 2021
Trending Wed, 12 Jun 2019

Selepas Azwan Ali, Giliran Ummi Hafilda Komen Video ‘Panas’ Lelaki Mirip Azmin Ali

Sepanjang Ramadan tiap solat aku mengangkat tangan datang lah kebenaran siapakah dua durjana ini yg tidak layak memimpin negara.

Featured Tue, 9 Aug 2022
Featured Fri, 20 Dec 2019
Trending Fri, 22 May 2020
Featured Fri, 8 Jun 2018

Gila Branded, Anak Sulung Ziana Zain Pesan Kepada Penyanyi Itu Agar Tidak Membazir

“Dari pukul 10 pagi keluar, berhenti sekejap untuk berbuka puasa dan sambung kembali sampai kedai tutup!” – Ziana Zain

Featured Thu, 2 Mar 2023