Trending By: Salma Syahbuddin April 5, 2021 @ 12:24pm

KKM Akan Tentukan Jika Rentas Negeri Sempena Aidilfitri Dibenarkan

Belum habis isu berkenaan rentas negeri dalam kalangan masyarakat memandangkan sambutan ramadan dan Aidilfitri semakin dekat. Namun, perjalanan rentas negeri untuk balik ke kampung sempena perayaan nanti hanya kaan ditentukan selepas penilaian risiko dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menurut Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan untuk membuat keputusan adalah tidak mudah memandangkan isu rentas negeri untuk balik ke kampung adalah antara penyumbang utama kepada peningkatan kes.

 

“Saya ambil contoh negeri Kelantan. Sebelum ini Kelantan negeri hijau, tetapi ia menjadi negeri merah selepas perjalanan balik kampung pada Disember.

 

Terdahulu, KKM telah membentangkan enam penilaian risiko yang perlu dipatuhi sebelum memberi kebenaran untuk masyarakat pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri.

Ditambah pula dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai mana-mana rakyat Malaysia yang telah menerima dua dos vaksin suntikan COVID-19 dibenarkan melakukan perjalanan merentas negeri dan daerah.

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 27 Oct 2018

“Sampai Korea Pukul 8 Pagi, 4.30 Petang Kena Hantar Balik Malaysia,”

“Sampai Korea Pukul 8 Pagi, 4.30 Petang Kena Hantar Balik Malaysia,” Lelaki Kongsi Pengalaman Trauma Melancong Sebab 1 Kesilapan

Trending Fri, 30 Nov 2018

Syed Saddiq Tersenarai Dalam Top 20 Belia Yang Paling Berpengaruh Di Dunia Untuk 2018

Anda setuju dengan pemilihan yang dibuat oleh platform global Apolitical ini?

Trending Tue, 2 Jun 2020
Trending Tue, 13 Mar 2018

Anak Jutawan Turki Maut Dalam Nahas Udara

Ketika kejadian, pesawat persendirian itu dalam perjalanan menuju Istanbul dari Sharjah, selepas Mina dan tujuh lagi rakannya bercuti di Emiriah Arab Bersatu (UAE), bagi meraikan majlis perkahwinannya.

Trending Wed, 2 Oct 2019
Featured Fri, 26 Feb 2021
Trending Fri, 25 Dec 2020
Trending Fri, 30 Nov 2018

3秒心理测验!第一眼看到什么动物…找到人格光明面

只要看看你「第一眼先看到哪个动物」,就可以测出你的主要人格啦!

Trending Thu, 9 Aug 2018

Too Much Exercise Can Lead to Mental Health Problems

But that doesn’t mean you shouldn’t exercise at all.

| Live TV