Trending By: Salma Syahbuddin April 5, 2021 @ 12:24pm

KKM Akan Tentukan Jika Rentas Negeri Sempena Aidilfitri Dibenarkan

Belum habis isu berkenaan rentas negeri dalam kalangan masyarakat memandangkan sambutan ramadan dan Aidilfitri semakin dekat. Namun, perjalanan rentas negeri untuk balik ke kampung sempena perayaan nanti hanya kaan ditentukan selepas penilaian risiko dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM).

Menurut Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan untuk membuat keputusan adalah tidak mudah memandangkan isu rentas negeri untuk balik ke kampung adalah antara penyumbang utama kepada peningkatan kes.

 

“Saya ambil contoh negeri Kelantan. Sebelum ini Kelantan negeri hijau, tetapi ia menjadi negeri merah selepas perjalanan balik kampung pada Disember.

 

Terdahulu, KKM telah membentangkan enam penilaian risiko yang perlu dipatuhi sebelum memberi kebenaran untuk masyarakat pulang ke kampung halaman sempena Hari Raya Aidilfitri.

Ditambah pula dengan kenyataan yang dikeluarkan oleh Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengenai mana-mana rakyat Malaysia yang telah menerima dua dos vaksin suntikan COVID-19 dibenarkan melakukan perjalanan merentas negeri dan daerah.

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 12 Jan 2019

Tengku Abdullah Sultan Pahang Keenam 15 Januari 2019

Tengku Abdullah Sultan Ahmad Shah dimasyhurkan sebagai Sultan Pahang

Trending Mon, 25 Jun 2018

Pergi Tak Kembali, Pengasas Kuih Keria Antarabangsa Meninggal Dunia

Menurut anaknya, Hajah Rahmah sudah lama tidak terlibat secara langsung dalam perniagaan kuih keria ekoran masalah kesihatan, namun masih memantaunya. 

Trending Sun, 26 Aug 2018

Curi Petai Punya Pasal, Lelaki Patah Tulang Rusuk

Difahamkan, dua cucu lelaki pergi ke kebun datuk mereka untuk ‘spot check’ kawasan persekitaran kerana difahamkan kerap berlaku kecurian petai sebelum ini.

Trending Fri, 10 Aug 2018

Tular Video Datuk Seri Aliff Syukri Menghukum Anaknya

Dato Aliff kongsikan video menunjukkan beliau menghukum anaknya kerana tegas mendidik untuk kebaikan mereka.

Featured Wed, 22 Apr 2020
Trending Tue, 6 Apr 2021
Trending Thu, 16 Apr 2020
Trending Mon, 30 Mar 2020
Trending Tue, 11 Dec 2018

| Live TV