Trending By: Salma Syahbuddin February 8, 2021 @ 11:11am

Majlis Akad Nikah Dibenarkan Bermula Esok Dengan Syarat…

Majlis akad nikah dibenarkan diadakan di semua masjid kariah dan di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (Jawi) di Kuala Lumpur, Putrajaya serta Labuan, berkuat kuasa esok.

Menurut Garis Panduan Pelaksanaan Majlis Akad Nikah Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dikeluarkan Jawi bagi akad nikah di Jawi dan masjid di dalam Wilayah Persekutuan, hanya lima orang dibenarkan hadir iaitu pengantin perempuan dan lelaki, wali serta dua orang wakil pihak pengantin.

Manakala, jurunikah dan dua orang saksi adalah daripada pihak Jawi sekiranya dijalankan di Jawi atau daripada pihak masjid sekiranya akad nikah dijalankan di masjid.

“Bagi pasangan pengantin dari negeri luar yang berada dalam zon merah ke majlis akad nikah di Jawi, mereka dihadkan kepada jumlah sama,”

Tidak ada upacara membatalkan air sembahyang & sarung cincin

Sumber : Google

Selain majlis diadakan tidak melebihi 20 minit, jurunikah dan pengantin lelaki juga TIDAK dibenarkan berjabat tangan. Malah, sebarang upacara seperti upacara membatalkan air sembahyang dan menyarung cincin juga TIDAK dibenarkan. Hanya mas kahwin dan dokumen berkaitan sahaja dibenarkan berada di dalam ruang majlis.

Pasangan yang ingin mendapatkan info lanjut mengenai majlis masing-masing bolehlah merujuk kepada Garis Panduan Pelaksanaan Majlis Akad Nikah Dalam Tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) di Jabatan Agama Islam Wilayah Persekutuan (jawi).

 

 

Sumber : Bernama

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 3 Jan 2020
Trending Tue, 24 Dec 2019

62 Plaza Tol Mula Guna RFID Bermula 1 Januari 2020

Kementerian Kerja Raya telah mengumumkan dalam satu kenyataan media mengenai Radio Frequency Indentification (RFID) bakal dilaksanakan pada 1 Januari 2020. Menurut kenyataan rasmi yang dimuat di media sosial tersebut, RFID terbuka untuk kenderaan kelas 1 […]

Trending Fri, 6 Dec 2019

Anak Krakatau Mampu Robohkan Patung Statue of Liberty AS

Ia boleh mencapai setinggi 93 meter.

Trending Sat, 28 Apr 2018

Selamat Jalan, Alfie…

Pakar perubatan di Britain berpendapat bahawa rawatan selanjutnya adalah sia-sia, namun ibu bapanya ingin membawa Alfie ke Rom, selepas mendapat tawaran rawatan di hospital Vatican Bambino Gesu.

Trending Mon, 14 Oct 2019
Trending Mon, 10 Aug 2020

Bank Rakyat Tawar Lanjutan Moratorium 3 Bulan, Cara Mohon Dengan Mudah

Buat mereka yang ingin memohon lanjutan moratorium..

Trending Fri, 16 Nov 2018

Gadis Terdesak Lelong Dara Dengan Harga RM12 Juta?

Giselle dikatakan telah berjaya menemui ‘pembelinya’ yang sanggup membeli pada harga lebih 12 juta

Trending Tue, 10 Jul 2018

93岁生日快乐!敦马的愿望是……

首相敦马哈迪今日迎来93岁生日!即使生日,马哈迪也没放假,照常上班;而他的生日愿望是……

| Live TV