Trending By: Padin August 16, 2021 @ 6:20pm

Monoloque & Kimal Beri Nafas Baharu Lagu Legenda

Legenda, seperti tajuknya, merupakan sebuah lagu malar segar nyanyian Datuk Sheila Majid yang dicipta oleh Fauzi Marzuki, Jenny Chin, dan Habsah Hassan.

Lagu ini pada asalnya merupakan lagu penghargaan kepada lagenda permata seni yang tiada galang gantinya, Tan Sri P.Ramlee.

Bagi meneruskan lagi legasi Legenda di abad ke 21 kini, lagu keramat ini telah dipilih untuk dipercambahkan dengan irama Gamelan Melayu di dalam sebuah album Gamelan Melayu berkembar yang bertajuk Lagu Perang (Bunyian Gamelan Melayu di Abad ke 21).

Paduan bunyian kumpulan monoloQue bersama Orkes Gamelan Pahang DiRaja diadun bersama vokal Kimal daripada kumpulan Margasatwa, lagu tersebut secara tidak langsung telah mencipta warna dan keunikkannya yang tersendiri.

Sungguhpun Legenda telah digubah 180 darjah oleh LoQue dengan unsur muzik baharu, namun saripati jiwa lagu tersebut, yakni irama asal, masih dikekalkan.

“Bukan tujuan kami untuk bersaing dengan versi asal Legenda daripada Datuk Sheila Majid. Lagu Legenda versi asal semestinya tiada tandingannya. Saya cuma menyuntik unsur-unsur terkini dan mengubah mengikut citarasa kami seolah-olah lagu ini adalah lagu kami sendiri.

“Diharap versi kami ini akan menjadi petunjuk arah kepada versi asal di samping menjadi rujukan masa hadapan terhadap evolusi bunyian Gamelan Melayu,” kata LoQue.

Menurut LoQue, lagu ini adalah belasungkawa tahap tertinggi kepada para legenda, baik yang dikenang dan yang tidak didendang sepanjang zaman.

Memberikan alunan baru kepada Legenda untuk dimuatkan di dalam album berkembar Gamelan Melayu adalah buah fikiran Datuk Farid Abdul Jalal, Pengarah Perbadanan Muzium Negeri Pahang yang juga Penerbit Eksekutif album berkembar, Lagu Perang (Bunyian Gamelan Melayu di Abad ke 21).

‘Legenda’ yang dimuatkan dalam album berkembar terbaru monoloQue mempunyai 2 versi, yakni versi Piring Hitam(Vinyl) dan versi Cakera Padat(Deluxe). Legenda versi piring hitam yang dihasilkan pada tahun 2018 merupakan persembahan monoloQue yang dinyanyikan secara solo oleh LoQue.

Manakala Legenda versi cakera padat(deluxe) merupakan kerjasama kreatif LoQue dan Kimal Margasatwa. Versi cakera padat(deluxe) telah siap dihasilkan pada tahun 2020.

Menurut Kimal pula, cabaran sewaktu mencipta Legenda versi baharu adalah untuk menarik minat masyarakat yang telah sebati dengan lagu Legenda versi Sheila Majid.

“Sebuah lagu malar segar yang berada di aras tinggi dalam industri bukanlah mudah untuk diperbaharui. Untuk membuat para pendengar menerima, apatah lagi. Namun begitu, cabaran ini tidak menghalang saya membuat yang terbaik.

“Di dalam versi piring hitam, LoQue telah menggunakan irama melodi vokal asal. Namun begitu, untuk versi bersama bersama saya, saya menyuntik lebih kepekatan lenggok Melayu lalu menjadikan lagu ini berbeza dari versi sebelumnya. Kedengaran asing tetapi dekat di hati,” katanya.

Legenda telah dirakam di Tunes Studios and Kilang Menjahit Bunyi di bawah pengelolaan LoQue and jurutera bunyi Hafiz Ahmad dan Aiyad Sakti. Rakaman vokal, penambahbaikkan Kimal, dan adunan terakhir telah dilakukan di Makmal Kampung Batu.

Dengarkan Legenda di laman digital Spotify, Apple Music, Deezer dan Tidal.

Legenda juga boleh didengarkan di dalam album Lagu Perang (Bunyian Gamelan Melayu di Abad ke 21) versi piring hitam dan cakera padat (deluxe).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 3 Feb 2020
Trending Sat, 17 Jul 2021
Trending Fri, 12 Feb 2021

Aina Abdul Cerita Pengalaman Suka Duka Mulakan Karier Dalam Sepi

Penyanyi Aina Abdul membuka tahun 2021 dengan melahirkan karya terbaharunya yang berjudul Sepi. Merupakan hasil ciptaan sepenuhnya oleh wanita muda ini, Aina mahu peminat merasa sepi bersama dengannya. “Setiap tahun, saya akan mempertaruhkan lagu balada. […]

Trending Sun, 21 Feb 2021

Syoknya Dapat Ilmu Ekstra… Jom Tonton 9 Dokumentari Menarik Di DidikTV KPM!

Semenjak DidikTV Kementerian Pendidikan Malaysia (KPM) diperkenalkan, ramai ibu bapa, guru dan pelajar memberi maklum balas yang baik. DidikTV KPM ternyata membantu mereka dalam sesi Pengajaran dan Pembelajaran di Rumah (PdPR) dengan lebih efektif. Untuk […]

Trending Thu, 15 Aug 2019

Nora Anne Postmortem Result Show She Died From Starvation, No Evidence Of Murder

Following the death news of a missing Irish girl, Nora Anne Quoirin, 15 years old who reportedly went missing during her family holiday in The Dusun Hill, Pantai, Negeri Sembilan.  Nora Anne body was found […]

Trending Wed, 4 Apr 2018

Peminjam Lunas Hutang, PTPTN Berjaya Kutip RM 1.84 bilion

“Ini merupakan kesan positif daripada tindakan menyenarai hitam peminjam yang lalai membayar pinjaman. Ia jelas menunjukkan tindakan tersebut bukan untuk menindas tetapi mendidik peminjam supaya mereka lebih berintegriti dan bertanggungjawab membayar hutang,” katanya.

Trending Tue, 1 Oct 2019

Ganjaran RM30,000 Untuk Buru Pembunuh Gajah Yang Mati Ditembak

Gajah ini sengaja dibunuh, kesiannya. Jom sama-sama cari pembunuh

Trending Mon, 18 Feb 2019
Featured Mon, 3 May 2021

Majlis Tahnik Timbulkan Banyak Persoalan, Siti Nurhaliza & Datuk K Mohon Maaf

Berikutan tular majlis tahnik anak kedua mereka, penyanyi terkenal Datuk Seri Siti Nurhaliza dan suami, Datuk Seri Khalid Mohamad Jiwa hari ini membuat permohonan maaf sekiranya penganjuran majlis tahnik anak lelaki mereka, Muhammad Afwa pada […]

Trending Mon, 4 May 2020

| Live TV