Trending By: Salma Syahbuddin June 30, 2021 @ 9:19am

Moratorium Automatik Buat Semua Pinjaman KECUALI Untuk Kad Kredit

Bank-bank akan menawarkan moratorium enam bulan untuk bayaran ansuran semua kemudahan kredit kecuali kad kredit kepada peminjam dan pelanggan yang boleh dibuat secara permohonan.

Persatuan Bank-Bank Dalam Malaysia (ABM) dan Persatuan Institusi Perbankan dan Kewangan Islam Malaysia (AIBIM) memaklumkan dalam kenyataanya hari ini bahawa, golongan yang layak ialah semua peminjam individu termasuk golongan B40, M40 dan T20.

“Untuk kad kredit, bank akan menawarkan untuk menukarkan baki tunggakan kepada pinjaman atau pembiayaan selama tiga tahun dengan kadar keuntungan atau faedah dikurangkan bagi membantu peminjam menguruskan hutang mereka dengan lebih baik.

Moratorium automatik ini terpakai untuk pinjaman atau pembiayaan yang diluluskan sebelum 1 Julai 2021 dan TIADA tunggakan lebih daripada 90 hari pada tarikh permohonan moratorium diserahkan kepada bank.

Katanya, peminjam atau pelanggan yang ingin mengambil moratorium ini juga perlu menghubungi bank mereka bermula 7 Julai ini dan seterusnya.

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 14 Mar 2018

Stephen Hawking Passes Away at Age 76

The iconic physicist, Stephen Hawking has passed away at the age of 76 this morning.

Trending Fri, 7 May 2021

Positif Covid-19, Penyanyi Baru Aliff Iskandar Semakin Pulih

Penyanyi baru, Aliff Iskandar berkongsi khabar gembira apabila dirinya semakin sihat setelah positif Covid-19 kira-kira seminggu yang lalu. Pelantun lagu Perit yang menjadi OST drama Rahimah Tanpa Rahim ini sedang berada di pusat kuarantin di […]

Featured Mon, 14 Jun 2021

Selepas 8 Tahun, Zara Zya & Azlee Khairi Kembali “Bercinta” Dalam….

Drama Love Your Mr Arrogant lakonan Zara Zya dan Azlee Khairi yang menaikkan nama dua pelakon itu  kini kembali menemui penonton pada 10 Jun ini. Drama tersebut mencecah rating tertinggi ketika ditayangkan sekitar tahun 2013 […]

Trending Sat, 19 Jun 2021
Trending Mon, 9 Jul 2018

Panas! Syed Saddiq Jawab Isu Setiausaha Akhbar KBS

Laman web rasmi KBS mungkin disabotaj pihak tidak bertanggungjawab. Saya telah memaklumkan perkara berkenaan kepada Ketua Setiausaha KBS, Datuk Lokman Hakim Ali, untuk tindakan susulan.

Trending Wed, 4 Jul 2018

Saya Reda, Terima Kasih SPRM Atas Layanan Baik

Insya Allah, ini adalah peluang terbaik untuk saya membersihkan nama saya secara tuntas selepas ditohmah dan dituduh dengan begitu berat sekali.

Trending Wed, 10 Apr 2019

Ambil Gambar ‘Selfie’ Di Pantai Phuket Boleh Dikenakan Hukuman Mati?

So, lepasni jangan berangan nak selfie bawah kapal terbang lagi okay!

Trending Wed, 23 Jan 2019

只要2张色纸!手作财神爷完整教学

财神到!财神到!财神到你家的大门口~

Trending Sun, 10 May 2020

| Live TV