Trending By: Salma Syahbuddin March 16, 2021 @ 6:49pm

Operasi Bazar Ramadan, Aidilfitri & Solat Terawih Dibenarkan Di Seluruh Negara

Memandangkan perintah kawalan bersyarat (PKPB) dan perintah kawalan pergerakan pemulihan (PKPP) akan tamat pada 18 Mac ini, maka sidang khas semalam telah mendengar pembentangan dari Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) mengenai penularan Covid-19 dan penilaian risiko bagi tempoh 14 hari serta cadangan pelaksanaan kawalan pergerakan bagi fasa 2 minggu ini.

 

Justeru itu, Menurut Menteri Kanan Keselamatan, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob memaklumkan, setelah mendengar pandangan semua pihak termasuklah KKM, operasi bazar ramadan, bazar aidilfitri serta solat terawih akan dibenarkan di seluruh negara.

Sumber : MKN

Walaupun bagaimanapun, operasi standard (SOP) adalah wajib dipatuhi tidak kiralah oleh peniaga ataupun pengunjung.

 

“Tapi antara yang perlu dipatuhi peniaga dan pengunjung, syaratnya adalah lokasi bazar adalah terbuka; mempunyai laluan masuk dan keluar berbeza; menyediakan ruang pendaftaran MySejahtera dan jumlah pengunjung”

 

Tambahnya lagi, waktu operasi bagi bazar ramadan adalah dari jam 3 petang sehingga 8 malam, manakala bagi bazar aidilfitri pula, operasi akan dijalankan bermula jam 10 pagi sehingga 12 tengah malam.

 

Selain itu,  SOP lanjut mengenai pengoperasian bazar berkenaan akan dibentangkan pihak berkuasa tempatan negeri masing-masing yang menguruskan soal lokasi dan jumlah peniaga.

 

Mengenai solat tarawih katanya, ia tertakluk kepada keputusan majlis agama dan kerajaan negeri masing-masing yang berkuasa terhadap hal ehwal agama Islam.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 12 Jan 2023
Trending Sat, 13 Jun 2020

Kursus PraPerkahwinan Dalam Talian Bermula 1 Julai – Pengarah JAWI

Info penting buat bakal pengantin di luar sana..

Featured Tue, 15 Nov 2022

[VIDEO] “Menangis Britney Spears Dengar” – Kreatifnya! Sajat Tukar Lirik Lagu ‘Toxic’, Ramai Save Buat Ringtone!

Min terhibur lah dengan Sajat ni! Ada je idea dia kan 🤣🤣🤣 Luvv lagu Toxic versi Sajat, tempo sangat tepat ya!

Trending Tue, 25 Jan 2022

“In Tears From The Start” – Angkat Kisah Ibu & Arwah Bapa Uyaina Arshad, Netizen Sebak Tonton MV Hingga Akhir Waktu

Pengacara Uyaina Arshad dan suaminya, penyanyi Raja Syahiran berkolaborasi untuk menulis sebuah lagu berjudul Hingga Akhir Waktu. Naskhah yang kini disiarkan di saluran YouTube Uyaina Arshad itu mengangkat kisah ibu dan arwah bapa Uyaina. “Hingga

Hiburan Sun, 16 Oct 2022
Featured Sat, 3 Dec 2022

Jangan Mudah Leka, Ini Nasihat Fathi Hussein Kepada Anak Muda

Pempengaruh Fathi Hussein yang juga merupakan seorang guru, terkenal dengan teknik mudahnya dalam menguasai mata pelajaran matematik tambahan. @mcplus.myawak hanya ada masa sekarang sahaja untuk lakukan yang terbaik ✨♬ original sound – mcplus.my Menerusi perkongsian

Trending Mon, 7 Jan 2019
Featured Thu, 29 Sep 2022

| Live TV