Trending By: Salma Syahbuddin July 18, 2019 @ 3:52pm

Penerima Ijazah Kelas Pertama Ini Sanggup Kerja Sambilan Sebagai Tukang Cuci, Bawa Ibu Bapa Ke UK

Apa yang paling membanggakan kedua ibu bapa selain melihat anaknya mencipta kejayaan setelah melalui kehidupan yang penuh dugaan dan cabaran. Dan apa yang membuatkan cerita ini menjadi viral adalah disebabkan latar belakang saudara kita yang dikenali sebagai Muhammad Afiq atau Afiq si pengembala kambing.

Pemegang Ijazah Kelas Pertama di Universiti Of Essex, England

Mencipta kejayaan sebagai pemegang Ijazah Kelas Pertama di University of Essex, England dalam jurusan Perakaunan dan Kewangan, semestinya kejayaan anak muda ini sedikit sebanyak memberi inspirasi buat golongan muda di luar sana untuk terus berjuang dalam bidang akademik.

Perkongsian yang dibuat oleh saudara Khairul Aiman Hamdan menerusi laman facebooknya mencuri perhatian netizen dengan kisah kehidupan beliau.

 
Selain mempunyai seorang abang kelainan upaya maka, beliau lah yang menjadi harapan ibu bapa untuk merubah nasib mereka sekeluarga. 
 
Dan selepas mendapat keputusan cemerlang dalam Sijil Pelajaran Malaysia (SPM) Afiq telah ditawarkan untuk melanjutkan pelajaran dengan tajaan biasiswa daripada JPA di United Kingdom.
 
Bekerja Sebagai Tukang Cuci
 
Namun, apa yang lebih mengharukan, Afiq turut melakukan kerja sambilan sebagai tukang cuci di Universiti beliau.
Tujuannya cumalah satu, untuk mengumpul hasil gaji beliau sebagai hadiah buat ibu dan bapa ke England sempena majlis konvokesyen beliau.
 
 
 
“Sejuk perut ibu mengandung’ bila melihat anak yang dikandung 9 bulan mencipta kejayaan di luar negara kan?
 
Dan, rata-rata netizen meninggalkan ucapan tahniah dan terharu dengan kisah perjalanan hidup beliau dari Kuala Krai sehinggalah ke Essex, England. 
 
Apapun, tahniah Muhammad Afiq dari kami di Xtra.com.my!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 22 May 2020
Trending Thu, 6 May 2021
Trending Wed, 3 Oct 2018

Akhirnya Rosmah Ke Lokap SPRM?

Rosman di dakwa esok!

Trending Mon, 7 Dec 2020
Trending Mon, 26 Jul 2021

Ganti Mira Filzah Jadi Pengacara Nona, Amyra Rosli Sedia Berdepan Kritikan Netizen – “Saya Dah Siapkan 101 Percent!”

Pelakon Amyra Rosli mengakui terkejut apabila dipilih untuk menerajui program Nona sebagai hos menggantikan aktres Mira Filzah. Optimis dan menerima rezeki ini dengan penuh kesyukuran, isteri kepada pelakon Amar Baharin ini menganggap tawaran yang datang […]

Trending Sun, 31 Jan 2021

Arill Fesol Pertaruhkan “Bersangka” Demi Peminat

Wah, bakat baru dalam industri muzik 😍

Featured Tue, 12 Oct 2021

“Terharu Sampai Bergenang Air Mata” – Ini Reaksi Fazura Bila Lihat Peminat Sarung…

Tuah ayam nampak di kaki, tuah manusia siapa yang tahu. Perniagaan hijab yang diusahakan oleh aktres dan usahawan jelita, Nur Fazura semakin berkembang maju. Buktinya adalah apabila setiap Fazura melancarkan koleksi terbaharu tudungnya, pasti terus […]

| Live TV