Trending By: tex_admin April 16, 2018 @ 5:30pm

Produk Kosmetik Daiso Ditarik Balik Kerana Mengandungi Bahan Penyebab Kanser. Jangan Guna Lagi!

Kita sedia maklum bahawa Daiso antara premis yang menjual pelbagai jenis produk dari Jepun dan kesemuanya ditawarkan dengan harga yang murah. 

Memiliki rangkaian premis di seluruh dunia, premis ini juga menjual pelbagai jenis produk kecantikan. Namun, baru-baru ini NHK penyiar berita dari Jepun telah melaporkan bahawa tiga produk Daiso didapati mengandungi bahan formaldehid yang boleh menyebabkan kanser kepada sesiapa yang menggunakannya.

Mesti anda terkejut kan? Kalau anda nak tahu antara produk yang telah dikenal pasti adalah EverBilena Grey Hair Cover Up dalam Black, Dark Brown, dan Brown. Produk jenis touch-up pen ini jika diaplikasikan pada rambut yang beruban akan serta-merta mengubah mengikut warna daripada pen tersebut.

Foto: Daily Vanity

Semua rangkaian produk ini telah dihasilkan oleh Sunpalko, sebuah syarikat kosmetik yang berpusat di Tokyo, tetapi ia dikilangkan di Taiwan. Walaupun begitu, siasatan mendapati kehadiran bahan berbahaya itu dimulakan oleh syarikat Sunpalko. 

Pihak Daiso dan Sunpalko telah tampil memberitahu kepada NHK bahawa mereka tidak menerima sebarang aduan tentang produk tersebut daripada pengguna tetapi pihak mereka menasihatkan supaya pengguna tidak menggunakannya lagi. 

Foto: Arbamedia.com

Kalau anda nak tahu produk ini juga telah dijual di Daiso sejak Disember 2012 dan 2,000,000 unit telah dijual setakat ini di Jepun. Hasil daripada penemuan bahan penyebab kanser ini, Daiso Singapura telah menarik balik produk tersebut supaya tidak dijual. Pihak kami tidak pasti sama ada produk ini ada dijual di Daiso Malaysia ataupun tidak. Apa pun, anda perlu berhati-hati sebelum membeli sesuatu barang khususnya barang yang dijual dengan harga yang murah.

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 7 Feb 2019
Trending Wed, 5 Aug 2020
Trending Mon, 25 Feb 2019
Trending Thu, 1 Mar 2018

Terlajak Awal! Gajah Pun Ke Sekolah Tau…

Kalau dilihat pada gambar di atas, gajah itu seolah-olah sesat kan? Nasib baiklah ketika kejadian, salah seorang kakitangan sekolah belum masuk tidur lagi.

Trending Mon, 12 Oct 2020
Trending Sat, 6 Oct 2018

Korban Palu Hari Kelapan, 1,571 Jasad Ditemui

Sebahagian besar mayat ditemui dalam keadaan tidak sempurna, sekali gus mendedahkan ancaman kepada penyelamat.

Trending Mon, 13 Aug 2018

女探险修道院!照片惊见「他」站窗边

农历7月鬼门开,不只在东方,连西方的「阿飘」也出来放风?

Trending Sat, 14 Apr 2018

Wah! Ikea Singapura Perkenal Crispy Rendang Chicken. Macam Sedap Je

Berikutan dengan penularan isu tersebut, Ikea Singapura telah memperkenalkan hidangan terbaharu mereka iaitu Rendang Chicken Wings.

Trending Wed, 8 Apr 2020

| Live TV