Trending By: tex_admin April 16, 2018 @ 5:30pm

Produk Kosmetik Daiso Ditarik Balik Kerana Mengandungi Bahan Penyebab Kanser. Jangan Guna Lagi!

Kita sedia maklum bahawa Daiso antara premis yang menjual pelbagai jenis produk dari Jepun dan kesemuanya ditawarkan dengan harga yang murah. 

Memiliki rangkaian premis di seluruh dunia, premis ini juga menjual pelbagai jenis produk kecantikan. Namun, baru-baru ini NHK penyiar berita dari Jepun telah melaporkan bahawa tiga produk Daiso didapati mengandungi bahan formaldehid yang boleh menyebabkan kanser kepada sesiapa yang menggunakannya.

Mesti anda terkejut kan? Kalau anda nak tahu antara produk yang telah dikenal pasti adalah EverBilena Grey Hair Cover Up dalam Black, Dark Brown, dan Brown. Produk jenis touch-up pen ini jika diaplikasikan pada rambut yang beruban akan serta-merta mengubah mengikut warna daripada pen tersebut.

Foto: Daily Vanity

Semua rangkaian produk ini telah dihasilkan oleh Sunpalko, sebuah syarikat kosmetik yang berpusat di Tokyo, tetapi ia dikilangkan di Taiwan. Walaupun begitu, siasatan mendapati kehadiran bahan berbahaya itu dimulakan oleh syarikat Sunpalko. 

Pihak Daiso dan Sunpalko telah tampil memberitahu kepada NHK bahawa mereka tidak menerima sebarang aduan tentang produk tersebut daripada pengguna tetapi pihak mereka menasihatkan supaya pengguna tidak menggunakannya lagi. 

Foto: Arbamedia.com

Kalau anda nak tahu produk ini juga telah dijual di Daiso sejak Disember 2012 dan 2,000,000 unit telah dijual setakat ini di Jepun. Hasil daripada penemuan bahan penyebab kanser ini, Daiso Singapura telah menarik balik produk tersebut supaya tidak dijual. Pihak kami tidak pasti sama ada produk ini ada dijual di Daiso Malaysia ataupun tidak. Apa pun, anda perlu berhati-hati sebelum membeli sesuatu barang khususnya barang yang dijual dengan harga yang murah.

Sumber: Daily Vanity

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 20 Nov 2019

Betul Ke Penyokong Indonesia Ditahan ‘Orang Malaysia’ Dalam Stadium

betul atau tidak kena tunggu update terkini di medial sosial platform

Trending Wed, 15 Aug 2018

5句电影台词让你学会放下!

有时伤心难过的情绪,往往源自于懊恼、后悔,但既然这些事情都已经过去了,不论有可能会造成什么后果也只能靠未来挽救,如今再为过去掉眼泪,岂不是太浪费时间力气?

Trending Mon, 2 Jul 2018

Senarai Menteri Kabinet Malaysia 2018

Berikut adalah senarai penuh menteri kabinet bagi nama anggota semua jemaah menteri serta timbalan menteri kerajaan persekutuan Malaysia yang telah diumumkan baru-baru ini selepas Tun Mahathir mengadap Yang Di-Pertuan Agong, Sultan Muhammad V di Istana Negara.

Trending Wed, 25 Nov 2020
Trending Fri, 28 Dec 2018

Miley Cyrus & Liam Hemsworth Akhirnya Berkahwin Setelah Hampir 10 Tahun ‘Dating’

Dulu mereka dating on and off tapi jodoh tak ke mana.

Trending Tue, 6 Aug 2019

TV3 Cari Bakat Baru Menerusi #BacaBeritaChallenge, Anda Layak? Jom Sertai!

Jom sertai #bacaberitachallenge dan menangi hadiah eksklusif misteri!

Trending Wed, 8 Jan 2020

Pesawat Ukraine Seramai 170 Maut Akibat Terhempas di Tehran

Sebuah pesawat penerbangan Ukraine yang membuat sekurang-kurangnya 170 penumpang terhempas pada Rabu sebaik sahaja berlepas daripada Lapangan Terbang Antarabang Imam Khomeini di Tehran, dengan semua yang berada dalam pesawat terkorban, menurut stesen televisyen milik kerajaan […]

Featured Mon, 1 Feb 2021

| Live TV