Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2021 @ 7:07pm

Sebanyak RM99.4 Bilion Dikreditkan Kepada Pencarum i-Lestari, i-Sinar & i-Citra

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan, sebanyak RM99.4 bilion caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjaya dikreditkan kepada pencarum melalui tiga skim pengeluaran yang diperkenalkan iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Menurutnya, di bawah pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih), kerajaan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baru iaitu i-Citra yang membenarkan ahli KWSP membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan bagi  tempoh lima bulan.

“Kemudahan ini dapat menyalurkan sebanyak RM30 bilion kepada rakyat untuk menampung keperluan harian di mana pembayaran pertama dikreditkan dalam akaun pada Ogos lalu.

“Setakat 19 Ogos, pengeluaran kumulatif i-Citra yang diluluskan sebanyak RM20.2 bilion yang membabitkan 4.87 juta pemohon.

“Daripada jumlah itu, sebanyak RM4.6 bilion berjaya dikreditkan kepada ahli,” katanya.

Selain i-Citra, KWSP turut memperkenalkan skim pengeluaran i-Sinar yang mula dikreditkan sejak Mac lalu dengan beberapa penambahbaikan.

“Penambahbaikan diperkenalkan dengan i-Sinar Tanpa Kriteria yang membenarkan semua ahli KWSP (termasuk pemastautin tetap dan bukan negara) yang berumur 55 tahun ke bawah dan mempunyai baki simpanan di dalam Akaun 1 sekurang-kurangnya RM150 turut dibenarkan membuat pengeluaran.

“Setakat 19 Ogos 2021, pengeluaran kumulatif i-Sinar yang berjaya dikreditkan sebanyak RM58.4 bilion yang membabitkan 6.57 juta pemohon.” Jelasnya.

Terdahulu, sebelum skim i-Sinar dan i-Citra diperkenalkan, KWSP terlebih dahulu menawarkan pengeluaran i-Lestari yang dilaksanakan pada tahun 2020.

Ia sejajar dengan matlamat memudahkan pengeluaran daripada Akaun 2 KWSP bagi membantu golongan yang terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

 

Sumber : Facebook

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 3 Jun 2021
Trending Tue, 9 Jul 2019

“Sis Memang Idola”- Kenapa Gadis Ini Digelar Phoenix Malaysia?

Kecil-kecil cili padi tetapi di gelanggang ‘cili’ berbisa..

Trending Mon, 1 Oct 2018

Proses Gali Semula Kubur CEO Cradle Fund Rabu Ini

Pada 4 Sept lalu, isteri kepada Nazrin dan bekas suaminya ditahan reman tujuh hari bagi membantu siasatan kes, seterusnya pada 9 Sept lalu, turut ditahan reman dua anak tiri Nazrin yang berusia 14 dan 16 tahun.

Trending Mon, 24 May 2021

Park Bo-Young Nak Elak Nasib Malang Sampai Kena Buat Perjanjian Dengan Seo In-Guk? Jangan Lupa Saksikan K-Drama Best ‘Doom at Your Service’ Hanya di Viu!

Drama bersiri Viu Original yang bertemakan romantik dan fantasi, Doom at Your Service menemui peminat di Viu bermula 10 Mei yang lalu. Karya menarik ini mendapat sentuhan Kwon Young-Il selaku sutradara dan ia dibintangi oleh […]

Trending Tue, 26 Jan 2021

Peruntukkan 293 Juta Dari Air Selangor, Turunkan Kadar Air Tak Berhasil

Air bersih, kualiti hidup terjamin. Semoga selepas ini, tiada lagi masalah air di Selangor yang menyusahkan rakyat

Trending Fri, 10 May 2019

#SetulusIkhlas : Lumpuh Otak, Tapi Hafaz 30 Juzuk Al-Quran

Semoga kita mengambil iktibar dengan kebolehan adik Naja!

Trending Sun, 5 Jan 2020

150 notis dikeluarkan ke atas perokok di Selangor

Sebanyak 150 notis kesalahan dengan nilai kompaun berjumlah RM30,750 dikeluarkan Jabatan Kesihatan Negeri Selangor (JKNS) terhadap perokok dalam operasi penguatkuasaan larangan merokok yang dijalankan ke atas 562 premis di negeri itu sejak Rabu lepas. Pengarah […]

Trending Sat, 18 Nov 2017

Iqram Tak Kesah Dikecam

Siapa tak kenal Iqram Dinzly? Kemunculan jejaka ini serinkali mendapat perhatian netizen yang seolah-olah bersedia untuk mengkritik setiap pergerakaannya. Anak kelahiran Ipoh, Perak itu berkata, dia menerima apa sahaja kecaman tetapi terkilan apabila dikatakan jahil […]

Trending Fri, 12 Jul 2019

Avid Durian Eaters Out There, You Might Want to Read This Before Gobbling Another One!

They say all food is food! But guess not all foods go well together in the tummy. Apparently, Durian can’t be eaten together with…

Trending Thu, 23 Apr 2020

Pelajar IPT Diberi Kelonggaran Pulang Ke Rumah – Perdana Menteri

Semoga mereka dapat pulang ke pangkuan keluarga dengan selamat..

| Live TV