Trending By: Salma Syahbuddin September 2, 2021 @ 7:07pm

Sebanyak RM99.4 Bilion Dikreditkan Kepada Pencarum i-Lestari, i-Sinar & i-Citra

Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz memaklumkan, sebanyak RM99.4 bilion caruman Kumpulan Wang Simpanan Pekerja (KWSP) berjaya dikreditkan kepada pencarum melalui tiga skim pengeluaran yang diperkenalkan iaitu i-Lestari, i-Sinar dan i-Citra.

Menurutnya, di bawah pengumuman Pakej Perlindungan Rakyat dan Pemulihan Ekonomi (Pemulih), kerajaan memperkenalkan kemudahan pengeluaran baru iaitu i-Citra yang membenarkan ahli KWSP membuat pengeluaran sehingga RM5,000 dengan kadar bayaran tetap RM1,000 sebulan bagi  tempoh lima bulan.

“Kemudahan ini dapat menyalurkan sebanyak RM30 bilion kepada rakyat untuk menampung keperluan harian di mana pembayaran pertama dikreditkan dalam akaun pada Ogos lalu.

“Setakat 19 Ogos, pengeluaran kumulatif i-Citra yang diluluskan sebanyak RM20.2 bilion yang membabitkan 4.87 juta pemohon.

“Daripada jumlah itu, sebanyak RM4.6 bilion berjaya dikreditkan kepada ahli,” katanya.

Selain i-Citra, KWSP turut memperkenalkan skim pengeluaran i-Sinar yang mula dikreditkan sejak Mac lalu dengan beberapa penambahbaikan.

“Penambahbaikan diperkenalkan dengan i-Sinar Tanpa Kriteria yang membenarkan semua ahli KWSP (termasuk pemastautin tetap dan bukan negara) yang berumur 55 tahun ke bawah dan mempunyai baki simpanan di dalam Akaun 1 sekurang-kurangnya RM150 turut dibenarkan membuat pengeluaran.

“Setakat 19 Ogos 2021, pengeluaran kumulatif i-Sinar yang berjaya dikreditkan sebanyak RM58.4 bilion yang membabitkan 6.57 juta pemohon.” Jelasnya.

Terdahulu, sebelum skim i-Sinar dan i-Citra diperkenalkan, KWSP terlebih dahulu menawarkan pengeluaran i-Lestari yang dilaksanakan pada tahun 2020.

Ia sejajar dengan matlamat memudahkan pengeluaran daripada Akaun 2 KWSP bagi membantu golongan yang terjejas akibat penularan wabak Covid-19.

 

Sumber : Facebook

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 17 Dec 2022

Muncul Dengan Single Baby Papa, Pendekar Band Warnai Industri Muzik Tanah Air

Pendekar Band mula mewarnai industri muzik tanah air apabila muncul dengan single terbaharu berjudul Baby Papa. Bakat Pendekar Band telah dicungkil menerusi program realiti anjuran Hot FM (Lagu Cari Tuan) pada Julai 2022. Rezeki menyebelahi

Trending Thu, 29 Nov 2018

Boy Genius Says Malaysian Education System is Too Restrictive

He’s a renowned teacher and lecturer but he doesn’t even have an SPM certificate or equivalent.

Trending Fri, 15 Apr 2022
#tilljannah Mon, 29 Aug 2022
Trending Mon, 21 May 2018

Wanita Disangka Pengemis Sah Berstatus Jutawan Selepas Meninggal Dunia!

Pemeriksaan lanjut menemui satu buku akaun simpanan sebuah bank Fatima mengandungi deposit wang terkumpul sebanyak AS$1.1 juta (RM4.3 juta)

Trending Tue, 10 Dec 2019

We Lovin It! McDonald’s Introduces Brand New Chocolate Oreo Ice Blended

We heard that it taste even better than Starbucks Frappucino…

Trending Tue, 1 Jun 2021
Trending Mon, 30 Apr 2018

‘Kota Hiburan’ Ala Disneyland Dibuka Di Riyadh

Antara bentuk hiburan yang terdapat di situ terdiri daripada Taman Tema Six Flags, litar permotoran, karnival kebudayaan, taman tema air, dan kompleks penginapan.

| Live TV