Trending By: Salma Syahbuddin April 2, 2021 @ 1:59pm

Siti Nurhaliza Abadikan Lagu Nostalgia Dalam ‘Legasi’

Walaupun kini sarat hamil, penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak membataskan dirinya untuk tampil menghadiahkan sesuatu yang cukup istimewa buat semua peminatnya dengan melancarkan album lagu kanak-kanak berjudul Legasi.

Malah, bersempena sambutan ulangtahun ke-25 dalam industri seni tanah air,  Siti menganggap penerbitan album kanak-kanak itu adalah usaha dirinya bagi melestarikan lagu kanak-kanak klasik supaya terus diingati dan menjadi warisan generasi akan datang.

” Apa yang penting adalah mesej yang kita sampaikan di dalam sesebuah lagu . Anak-anak ini akan cepat belajar dan memahami, justeru dalam lirik lagu kanak-kanak termasuk olahan lirik terbaharu, saya memberikan mesej yang baik serta berguna”

 

Terdahulu, Siti Nurhaliza, 42, melancarkan single Medley Klasik Siti 1 yang menghimpunkan lagu nostalgia kanak-kanak yang sering dinyanyikan oleh beliau bersama rakan-rakan sewaktu tinggal di berek polis di Kuala Lipis, Pahang.

Namun, Siti berharap dengan pelancaran album Legasi ini peminat tidak menyamakan album Legasi dengan album komersil beliau yang lain.

“Saya tetap mengutamakan kualiti muzik, bunyi dan gubahan yang baik dalam sesebuah lagu dan album Legasi mempunyai keseronokan yang tersendiri sewaktu di dalam studio. Apa yang penting, saya sangat berpuas hati dengan hasil kerja dan usaha yang dibuat oleh Pown Hasril selaku penerbit bersama pasukan kerjanya” jelasnya.

 

Mengandungi tujuh lagu dan mempunyai 10 track termasuk interlud. Album Legasi ini juga turut memuatkan lagu yang dihasilkan sendiri oleh Siti buat anak yang bakal dilahirkan berjudul Anakanda selain Comel Pipi Merah.

Lagu lain adalah Anakku Sayangku (lagu asal Anakku Sazali), Medley Klasik Siti 2, Bintang Kecil dan Burung Kakak Tua.

 

ARTIKEL BERKAITAN : “Biasalah, Kadang-Kadang…” – Isu Aishah ‘Terblock’ & Tak Boleh Tag Di Instagram, Ini Respons Siti Nurhaliza

ARTIKEL BERKAITAN : “Kalau Tak Boleh Tag Instagram Seseorang, Terus Orang…” – Aishah Jawab Dakwaan Tak Bertegur Dengan Siti Nurhaliza, Rupanya-Rupanya…

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Thu, 15 Oct 2020

Individu Langgar SOP Akan Di kompaun Serta Merta

Patuh SOP! Hentikan penularan Covid-19

Trending Thu, 27 May 2021

Tarikh Bayaran i-Sinar Bermula Awal Jun Ini!

Boleh check tarikh bayaran nanti…

Trending Thu, 16 Aug 2018

The Malaysian Population is Shrinking?!

Here’s a bunch of statistics about our country’s demography.

Trending Wed, 6 Jun 2018

Kejam! Lelaki Tikam Ibu Sebab Kari Ayam

Dalam kejadian di Badepuram, Guntur, Andhra Pradesh itu, Bejjam Kishore, 45, membeli ayam pada Ahad lalu dan memberi kepada ibunya, Bejjam Mariamma, 80, lapor Times of India.

Trending Thu, 16 Aug 2018

Tweet “Matinya Seorang Yang Suka Fitnah,”

Tweet “Matinya Seorang Yang Suka Fitnah,” Kepada Mendiang Eddie, Pemimpin Muda UMNO Mohon Maaf

Trending Fri, 1 May 2020

Jangan Gembira Dulu, Ini Senarai Aktiviti Yang Masih Dilarang Ketika Ini

Perubahan akan dimaklumkan dari semasa ke semasa

Trending Tue, 10 Apr 2018

第14届全国大选「509投票 」工作日投票问题不大

第14届全国大选「428提名,509投票!」

Trending Thu, 5 Apr 2018

Padah Minum Alkohol Buatan Sendiri

Sebanyak 16 kematian direkodkan sejak Isnin lalu di sekitar Jakarta manakala lapan kematian dilaporkan di Papua.

Trending Sat, 21 Mar 2020

| Live TV