Trending By: Salma Syahbuddin April 2, 2021 @ 1:59pm

Siti Nurhaliza Abadikan Lagu Nostalgia Dalam ‘Legasi’

Walaupun kini sarat hamil, penyanyi nombor satu negara, Datuk Seri Siti Nurhaliza tidak membataskan dirinya untuk tampil menghadiahkan sesuatu yang cukup istimewa buat semua peminatnya dengan melancarkan album lagu kanak-kanak berjudul Legasi.

Malah, bersempena sambutan ulangtahun ke-25 dalam industri seni tanah air,  Siti menganggap penerbitan album kanak-kanak itu adalah usaha dirinya bagi melestarikan lagu kanak-kanak klasik supaya terus diingati dan menjadi warisan generasi akan datang.

” Apa yang penting adalah mesej yang kita sampaikan di dalam sesebuah lagu . Anak-anak ini akan cepat belajar dan memahami, justeru dalam lirik lagu kanak-kanak termasuk olahan lirik terbaharu, saya memberikan mesej yang baik serta berguna”

 

Terdahulu, Siti Nurhaliza, 42, melancarkan single Medley Klasik Siti 1 yang menghimpunkan lagu nostalgia kanak-kanak yang sering dinyanyikan oleh beliau bersama rakan-rakan sewaktu tinggal di berek polis di Kuala Lipis, Pahang.

Namun, Siti berharap dengan pelancaran album Legasi ini peminat tidak menyamakan album Legasi dengan album komersil beliau yang lain.

“Saya tetap mengutamakan kualiti muzik, bunyi dan gubahan yang baik dalam sesebuah lagu dan album Legasi mempunyai keseronokan yang tersendiri sewaktu di dalam studio. Apa yang penting, saya sangat berpuas hati dengan hasil kerja dan usaha yang dibuat oleh Pown Hasril selaku penerbit bersama pasukan kerjanya” jelasnya.

 

Mengandungi tujuh lagu dan mempunyai 10 track termasuk interlud. Album Legasi ini juga turut memuatkan lagu yang dihasilkan sendiri oleh Siti buat anak yang bakal dilahirkan berjudul Anakanda selain Comel Pipi Merah.

Lagu lain adalah Anakku Sayangku (lagu asal Anakku Sazali), Medley Klasik Siti 2, Bintang Kecil dan Burung Kakak Tua.

 

ARTIKEL BERKAITAN : “Biasalah, Kadang-Kadang…” – Isu Aishah ‘Terblock’ & Tak Boleh Tag Di Instagram, Ini Respons Siti Nurhaliza

ARTIKEL BERKAITAN : “Kalau Tak Boleh Tag Instagram Seseorang, Terus Orang…” – Aishah Jawab Dakwaan Tak Bertegur Dengan Siti Nurhaliza, Rupanya-Rupanya…

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 29 Jan 2019

McDonald’s Celebrates Chinese New Year by Visiting Over 60 Old Folk’s Home

That’s how one should showcase the true meaning of Prosperity.

Trending Tue, 27 Oct 2020
Trending Wed, 23 Sep 2020
Trending Fri, 20 Mar 2020
Trending Thu, 12 Sep 2019

Celcom XPAX’s Calling All ML Legends and PUBG Chicken Dinners to a Nationwide Rumble for a Cash Prize of RM180,000!

Coming back for its semester 2, #XPAXKEK awaits to crown the most legendary of all in Malaysia’s top campus esports this September.

Trending Sun, 15 Nov 2020
Trending Sun, 28 Jul 2019

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur Masih Boleh…

Tercampak 70 meter Dan Separuh Otaknya Hancur, Lelaki Ini Tetap Bangkit Walau Lupa Cara Untuk Bertutur

| Live TV