Featured By: Attiqah Mohd March 16, 2021 @ 5:12pm

“Tak Pakai Pelitup Muka Tak Wajar Disaman RM 10,000”- Kerajaan Akan Perincikan Kesalahan Layak Dikompaun

Umum maklum, sejak 11 Mac lalu kerajaan mengumumkan akan mengenakan kompaun RM10, 000 kepada individu yang ingkar SOP, manakala kompaun RM 50,000 pula buat syarikat dan kedai.

Disebabkan keluhan beberapa pihak yang disaman walaupun melakukan kesalahan kecil, kerajaan memutuskan untuk memperincikan kesalahan yang boleh dikenakan kompaun RM 10, 000.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan, jika kesalahan yang dilakukan adalah kecil seperti tidak memakai pelitup muka, pesalah tidak wajar dikenakan kompaun RM10,000.

“Ketegasan undang-undang perlu ada tetapi pada masa yang sama budi bicara juga perlu ada bagi mewujudkan keseimbangan di antara kedua-duanya,” katanya.

Beliau juga menegaskan kompaun tersebut bukan bertujuan menghukum sebaliknya berperanan sebagai langkah pencegahan dan pengajaran agar matlamat kerajaan untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 di negara ini tercapai.

Sumber: Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 9 Nov 2020

Kes Covid-19 Di Seluruh Dunia Kini Melebihi 50 Juta

Semoga dunia mampu pulih semula..

Featured Wed, 12 Feb 2020
Trending Thu, 26 Jul 2018

HFMD Pun Boleh Kena Pada Orang Dewasa

Segelintir jangkitan HFMD yang disebabkan oleh jangkitan EV71 boleh menyebabkan komplikasi seperti radang otak dan jantung.

Trending Thu, 20 Jan 2022

Pernah Kurang Keyakinan Diri Semasa Pertama Kali Dating, Gadis Ini Kongsi Tips Tampil Yakin!

Tak dinafikan, tampil yakin semasa temu janji pertama memainkan peranan penting. Hal ini kerana, first impression meninggalkan kesan positif terhadap individu yang kita temui. Walaupun begitu, ramai sebenarnya individu diluar sana yang masih berasa segan, […]

Featured Fri, 24 Apr 2020

Pelajar IPT dibenarkan pulang mulai 27 April ini

KPT akan perincikan proses susulan

Trending Wed, 6 Nov 2019

After 11 Years of Painting Her Footwear, A Black Ballerina Finally Gets A Pointe Shoes That Matches Her Skin

For over a decade, she has only hand-dyed her pointe shoes with foundation just so that they’re the same colour as her legs.

Trending Wed, 6 Nov 2019
Featured Sun, 26 Dec 2021

“Kita Tak Kaya Tapi Bila Ramai-Ramai Turun, Kita Rasa…” – Pak Nil Sebak Lihat Kawasan Banjir di Bukit Changgang

Seperti selebriti Malaysia yang lain, Datuk Aznil Hj Nawawi yang mesra dikenali sebagai Pak Nil juga aktif membantu mangsa yang terjejas banjir. Terkini, Pak Nil turun padang melawat dan memberikan bantuan serta sumbangan kepada mangsa […]

| Live TV