Featured By: Attiqah Mohd March 16, 2021 @ 5:12pm

“Tak Pakai Pelitup Muka Tak Wajar Disaman RM 10,000”- Kerajaan Akan Perincikan Kesalahan Layak Dikompaun

Umum maklum, sejak 11 Mac lalu kerajaan mengumumkan akan mengenakan kompaun RM10, 000 kepada individu yang ingkar SOP, manakala kompaun RM 50,000 pula buat syarikat dan kedai.

Disebabkan keluhan beberapa pihak yang disaman walaupun melakukan kesalahan kecil, kerajaan memutuskan untuk memperincikan kesalahan yang boleh dikenakan kompaun RM 10, 000.

Menurut Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Parlimen dan Undang-undang) Datuk Seri Takiyuddin Hassan, jika kesalahan yang dilakukan adalah kecil seperti tidak memakai pelitup muka, pesalah tidak wajar dikenakan kompaun RM10,000.

“Ketegasan undang-undang perlu ada tetapi pada masa yang sama budi bicara juga perlu ada bagi mewujudkan keseimbangan di antara kedua-duanya,” katanya.

Beliau juga menegaskan kompaun tersebut bukan bertujuan menghukum sebaliknya berperanan sebagai langkah pencegahan dan pengajaran agar matlamat kerajaan untuk memutuskan rantaian jangkitan COVID-19 di negara ini tercapai.

Sumber: Awani

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sun, 4 Apr 2021
familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

Trending Wed, 24 Jul 2019
Trending Fri, 21 Aug 2020
Featured Wed, 12 May 2021

Polis Guna Dron Pantau Pematuhan SOP Hari Raya Di Kawasan Perumahan

Tahun ini merupakan tahun kedua buat seluruh umat Islam  menyambut perayaan Hari Raya Aidilfitri dalam musim Perintah Kawalan Pergerakan (PKP). Susulan itu, Polis Diraja Malaysia (PDRM) dilaporkan  akan menggunakan dron untuk memantau pematuhan SOP di […]

Trending Tue, 8 Sep 2020

COVID-19: 100 Kes Baru Dilaporkan, Tiada Kematian Terbaru

Jumlah angka terkini catat sejarah!

Featured Mon, 14 Oct 2019

Impikan perkahwinan di dalam jet peribadi? Dengan RM50,000 anda mampu melaksanakannya!

Pakej ini hanya boleh didapati menerusi perkhidmatan Efinair!

Acara Thu, 5 Sep 2019
Trending Fri, 23 Mar 2018

Ernie Zakri Runtun Hati Pendengar, Bikin Lagu Di Matamu Nyanyian Asal Sufian Suhaimi Semakin Tular.

Bukan saja memperoleh lebih satu juta tontonan di YouTube sejak dimuat naik pada 26 Februari lalu, malah single terbaru nukilan Sufian Suhaimi berjudul Di Matamu, dijadikan sebagai cover songs oleh peminat termasuk artis tempatan.

| Live TV