Trending By: Padin December 18, 2021 @ 5:38pm

Tawar Hadiah Wang Tunai, Skuad Didik Beri Peluang Murid Jadi Wartawan Penyiaran

Saluran hub pendidikan Malaysia, DidikTV KPM, menerusi platform ntv7 kini memberi peluang kepada murid-murid berusia antara 7 hingga 17 tahun untuk menjadi wartawan penyiaran muda!

Aktiviti menarik ini dianjurkan khas untuk memberi pendedahan awal kepada murid tentang bidang kewartawanan menerusi kempen Skuad Didik.

Menurut Ketua Pegawai Operasi ntv7, Seelan Paul:

“Kempen Skuad Didik ini dihasilkan untuk memberi peluang kepada para murid untuk menjadi wartawan cilik dan memberi pendedahan kepada mereka tentang tugasan wartawan yang sebenar. Bukan sekadar membaca berita sahaja namun mereka juga perlu mencari bahan berita yang sahih untuk disampaikan kepada penonton.

“Pada masa yang sama, mereka juga dapat menimba ilmu daripada pengacara, bahagian teknikal mengenai pengendalian kamera dan wartawan kami. Menariknya kempen ini, kami dapat melihat pelbagai kerenah mereka menerusi video berpasangan (duet) bersama-sama pengacara sebenar. Situasi ini bukan sahaja menghiburkan malahan kita yang dewasa pun dapat memahami kemahuan dan keperluan anak-anak muda kita yang bakal menerajui negara kita nanti”.

Kempen Skuad Didik telah pun bermula dari 26 November dan akan berakhir pada 21 Disember 2021.

Pelbagai aktiviti menarik telah diatur khas buat murid-murid bagi menonjolkan bakat terpendam mereka dan mana tahu ia juga dapat merealisasikan impian mereka suatu hari nanti!

Tambah Seelan, sambutan yang diterima sangat menggalakkan daripada murid-murid dan setakat ini lebih daripada 100 penyertaan telah diterima.

“Menariknya, video cabaran berpasangan ini bukan sahaja diterima daripada murid-murid, malah ia turut menarik minat penglibatan daripada pengguna media sosial yang lain seperti guru-guru, pempengaruh (influencer), dan personaliti televisyen.

“Ini satu peluang keemasan yang perlu direbut oleh setiap murid kerana dapat membuka mata mereka untuk mengenali dunia kerjaya dengan lebih mendalam”.

Menerusi kempen Skuad Didik ini, murid-murid dapat mempelajari sedikit sebanyak tentang tugasan seorang wartawan penyiaran. Malah, ia dapat membentuk sahsiah diri, keyakinan diri dan memperbaiki kemahiran berkomunikasi dengan orang sekeliling.

Hanya 10 finalis terbaik bakal dipilih dan berpeluang menyertai Bengkel Latihan di DidikTV KPM dan belajar bersama pengacara dan pembaca berita berpengalaman di Rangkaian Televisyen Media Prima. Murid yang berjaya mengharungi tugasan yang diberi sehingga ke peringkat akhir akan bergelar juara dan membawa pulang wang tunai berjumlah RM1,500.00. Tempat kedua bakal menerima wang tunai RM1,000.00 dan tempat ketiga RM500.00. Tujuh hadiah saguhati bernilai RM200.00 bersama produk DidikTV KPM.

Anda juga berminat untuk menyertai SKUAD DIDIK? Senang sahaja syarat-syaratnya iaitu:
1. Berusia 7 hingga 17 tahun.
2. Berani di depan kamera.
3. Duet video SKUAD DIDIK di TikTok rasmi @didiktvofficial atau Instagram @nt7Malaysia.
4. Durasi video 30 saat untuk 1 skrip seperti format laporan berita.
5. Siarkan video terbaik anda dan letakkan #SKUADDIDIK.
6. Pastikan akaun media sosial anda dalam mod awam.
7. Hantar pautan dan butiran anda di kod QR atau www.xtra.com.my/skuaddidik .

Tunggu apa lagi? Rebut peluang menimba ilmu dan wang tunai untuk simpanan pendidikan anda! Untuk keterangan lanjut layari www.xtra.com.my/skuaddidik dan gunakan #SKUADDIDIK untuk menghangatkan perbualan di laman media sosial!

Ikuti DidikTV KPM, setiap hari dari jam 7.00 pagi di ntv7, saluran 107 di MyTV, saluran 147 di Astro dan saluran ntv7 di unifi tv, serta YouTube ntv7 Malaysia!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 31 Jan 2020
Trending Mon, 10 May 2021

Rentas Negeri, Daerah Bagi Tujuan Kerja TIDAK Perlu Surat Polis

Namun begitu PDRM masih mengemaskini SOP berkenaan

Trending Fri, 9 Aug 2019

“We are Completely Overwhelmed”, Nora Anne’s Family Expresses Gratitude

It has entered the fourth day of Nora Anne Quoirin‘s search and rescue operation, which shocked the whole nation when the Irish teenager went missing on last Sunday — August 4th, in Dusun resort Seremban. Ever […]

Featured Fri, 29 Oct 2021
Trending Mon, 17 Aug 2020
Trending Fri, 22 Oct 2021

Persiapan Kahwin Dah Selesai 50%, Zalif Sidek Bakal Nikah 26 Februari 2022

Pelakon Zalif Sidek, 36, berkongsi persiapan perkahwinan dengan kekasih hatinya, Anis Marzuki, 24, sudah siap sebanyak 50 peratus. Menurut Zalif yang bakal bernikah pada 26 Februari tahun hadapan, dia bersyukur segalanya dipermudahkan biarpun perancangan asal […]

Featured Thu, 22 Aug 2019

Kebakaran hutan Amazon semakin teruk! Anda boleh bantu dengan 5 cara ini

Walaupun ia tak berlaku di Malaysia, ini tetap Bumi kita.

Trending Wed, 4 Apr 2018

Ayam ‘Crispy’ Kena Perli?

“Satu-satunya makanan yang sepatutnya rangup adalah ayam goreng kami. Tahniah Masterchef Zaleha!” menurut kapsyen dimuat naik bersama gambar itu.

Trending Fri, 25 May 2018

Suspek Kes Bunuh Nur Alya Ditahan

Berlaku perselisihan faham di dalam kereta sehingga mangsa dicekik oleh suspek selama beberapa minit yang menyebabkan kematiannya…

| Live TV