Trending By: Padin December 18, 2021 @ 5:38pm

Tawar Hadiah Wang Tunai, Skuad Didik Beri Peluang Murid Jadi Wartawan Penyiaran

Saluran hub pendidikan Malaysia, DidikTV KPM, menerusi platform ntv7 kini memberi peluang kepada murid-murid berusia antara 7 hingga 17 tahun untuk menjadi wartawan penyiaran muda!

Aktiviti menarik ini dianjurkan khas untuk memberi pendedahan awal kepada murid tentang bidang kewartawanan menerusi kempen Skuad Didik.

Menurut Ketua Pegawai Operasi ntv7, Seelan Paul:

“Kempen Skuad Didik ini dihasilkan untuk memberi peluang kepada para murid untuk menjadi wartawan cilik dan memberi pendedahan kepada mereka tentang tugasan wartawan yang sebenar. Bukan sekadar membaca berita sahaja namun mereka juga perlu mencari bahan berita yang sahih untuk disampaikan kepada penonton.

“Pada masa yang sama, mereka juga dapat menimba ilmu daripada pengacara, bahagian teknikal mengenai pengendalian kamera dan wartawan kami. Menariknya kempen ini, kami dapat melihat pelbagai kerenah mereka menerusi video berpasangan (duet) bersama-sama pengacara sebenar. Situasi ini bukan sahaja menghiburkan malahan kita yang dewasa pun dapat memahami kemahuan dan keperluan anak-anak muda kita yang bakal menerajui negara kita nanti”.

Kempen Skuad Didik telah pun bermula dari 26 November dan akan berakhir pada 21 Disember 2021.

Pelbagai aktiviti menarik telah diatur khas buat murid-murid bagi menonjolkan bakat terpendam mereka dan mana tahu ia juga dapat merealisasikan impian mereka suatu hari nanti!

Tambah Seelan, sambutan yang diterima sangat menggalakkan daripada murid-murid dan setakat ini lebih daripada 100 penyertaan telah diterima.

“Menariknya, video cabaran berpasangan ini bukan sahaja diterima daripada murid-murid, malah ia turut menarik minat penglibatan daripada pengguna media sosial yang lain seperti guru-guru, pempengaruh (influencer), dan personaliti televisyen.

“Ini satu peluang keemasan yang perlu direbut oleh setiap murid kerana dapat membuka mata mereka untuk mengenali dunia kerjaya dengan lebih mendalam”.

Menerusi kempen Skuad Didik ini, murid-murid dapat mempelajari sedikit sebanyak tentang tugasan seorang wartawan penyiaran. Malah, ia dapat membentuk sahsiah diri, keyakinan diri dan memperbaiki kemahiran berkomunikasi dengan orang sekeliling.

Hanya 10 finalis terbaik bakal dipilih dan berpeluang menyertai Bengkel Latihan di DidikTV KPM dan belajar bersama pengacara dan pembaca berita berpengalaman di Rangkaian Televisyen Media Prima. Murid yang berjaya mengharungi tugasan yang diberi sehingga ke peringkat akhir akan bergelar juara dan membawa pulang wang tunai berjumlah RM1,500.00. Tempat kedua bakal menerima wang tunai RM1,000.00 dan tempat ketiga RM500.00. Tujuh hadiah saguhati bernilai RM200.00 bersama produk DidikTV KPM.

Anda juga berminat untuk menyertai SKUAD DIDIK? Senang sahaja syarat-syaratnya iaitu:
1. Berusia 7 hingga 17 tahun.
2. Berani di depan kamera.
3. Duet video SKUAD DIDIK di TikTok rasmi @didiktvofficial atau Instagram @nt7Malaysia.
4. Durasi video 30 saat untuk 1 skrip seperti format laporan berita.
5. Siarkan video terbaik anda dan letakkan #SKUADDIDIK.
6. Pastikan akaun media sosial anda dalam mod awam.
7. Hantar pautan dan butiran anda di kod QR atau www.xtra.com.my/skuaddidik .

Tunggu apa lagi? Rebut peluang menimba ilmu dan wang tunai untuk simpanan pendidikan anda! Untuk keterangan lanjut layari www.xtra.com.my/skuaddidik dan gunakan #SKUADDIDIK untuk menghangatkan perbualan di laman media sosial!

Ikuti DidikTV KPM, setiap hari dari jam 7.00 pagi di ntv7, saluran 107 di MyTV, saluran 147 di Astro dan saluran ntv7 di unifi tv, serta YouTube ntv7 Malaysia!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 9 Jun 2022

Azri Iskandar Rancang Nikah Bulan Ini, Kenal Bakal Isteri Selepas 12 Hari Cerai – “Saya Nak Move On & Tak Nak Buang Masa..”

Kalau dah jodoh baru kenal pun boleh terus kahwin, tapi cepat betul eh Azri Iskandar move on? 👀

Featured Wed, 19 May 2021

Cara Semakan Nombor Baucer BPR Fasa Kedua Bagi Bayaran Tunai

Umum maklum, Bantuan Prihatin Rakyat (BPR) Bayaran Fasa 2 ini juga telah mulai dikreditkan kepada penerima mulai 7 Mei 2021 secara berperingkat. Manakala bagi penerima tunai, anda akan menerima bayaran mulai 17 Mei 2021 namun ada yang

Featured Tue, 14 Jun 2022

[VIDEO] Jual Rumah Bernilai RM1.2 Juta, Netizen Anggap Kifarah Buat Shuk Sahar Akibat Curang – “Bye Bye Ferrea..”

Semoga Shuk tabah menghadapi ujian ini dan ambil iktibar daripada perkara yang berlaku 😊

Trending Tue, 7 Aug 2018

Lombok Bergegar, 20,000 Penduduk Hilang Tempat Tinggal

Agensi Pencegahan Bencana Nasional (BNPB) berkata, ia menjangka angka kematian meningkat sebaik runtuhan lebih 13,000 rumah dibersihkan selepas dua gempa kuat dalam tempoh seminggu.

Program TV Wed, 3 Aug 2022

“Benda-Benda Macam Ni Ada” – Detik 12 Malam Bakal Naikkan Bulu Roma Penonton

Jangan lupa tonton Detik 12 Malam setiap Jumaat, 11.30 malam di TV3.

Trending Wed, 7 Apr 2021

Kulit Wajah Berjerawat & Bermasalah Pernah Jadi Penyebab Aina Abdul Hilang Keyakinan Diri

Kulit wajah yang bermasalah pernah menjadi penyebab penyanyi Aina Abdul hilang keyakinan diri. Menurut pelantun lagu Sumpah itu, masalah muka berjerawat sudah dialaminya semenjak zaman persekolahan lagi. “Semenjak berada di sekolah menengah, saya mengalami masalah

Trending Wed, 18 Nov 2020

| Live TV