Trending By: Padin December 18, 2021 @ 5:38pm

Tawar Hadiah Wang Tunai, Skuad Didik Beri Peluang Murid Jadi Wartawan Penyiaran

Saluran hub pendidikan Malaysia, DidikTV KPM, menerusi platform ntv7 kini memberi peluang kepada murid-murid berusia antara 7 hingga 17 tahun untuk menjadi wartawan penyiaran muda!

Aktiviti menarik ini dianjurkan khas untuk memberi pendedahan awal kepada murid tentang bidang kewartawanan menerusi kempen Skuad Didik.

Menurut Ketua Pegawai Operasi ntv7, Seelan Paul:

“Kempen Skuad Didik ini dihasilkan untuk memberi peluang kepada para murid untuk menjadi wartawan cilik dan memberi pendedahan kepada mereka tentang tugasan wartawan yang sebenar. Bukan sekadar membaca berita sahaja namun mereka juga perlu mencari bahan berita yang sahih untuk disampaikan kepada penonton.

“Pada masa yang sama, mereka juga dapat menimba ilmu daripada pengacara, bahagian teknikal mengenai pengendalian kamera dan wartawan kami. Menariknya kempen ini, kami dapat melihat pelbagai kerenah mereka menerusi video berpasangan (duet) bersama-sama pengacara sebenar. Situasi ini bukan sahaja menghiburkan malahan kita yang dewasa pun dapat memahami kemahuan dan keperluan anak-anak muda kita yang bakal menerajui negara kita nanti”.

Kempen Skuad Didik telah pun bermula dari 26 November dan akan berakhir pada 21 Disember 2021.

Pelbagai aktiviti menarik telah diatur khas buat murid-murid bagi menonjolkan bakat terpendam mereka dan mana tahu ia juga dapat merealisasikan impian mereka suatu hari nanti!

Tambah Seelan, sambutan yang diterima sangat menggalakkan daripada murid-murid dan setakat ini lebih daripada 100 penyertaan telah diterima.

“Menariknya, video cabaran berpasangan ini bukan sahaja diterima daripada murid-murid, malah ia turut menarik minat penglibatan daripada pengguna media sosial yang lain seperti guru-guru, pempengaruh (influencer), dan personaliti televisyen.

“Ini satu peluang keemasan yang perlu direbut oleh setiap murid kerana dapat membuka mata mereka untuk mengenali dunia kerjaya dengan lebih mendalam”.

Menerusi kempen Skuad Didik ini, murid-murid dapat mempelajari sedikit sebanyak tentang tugasan seorang wartawan penyiaran. Malah, ia dapat membentuk sahsiah diri, keyakinan diri dan memperbaiki kemahiran berkomunikasi dengan orang sekeliling.

Hanya 10 finalis terbaik bakal dipilih dan berpeluang menyertai Bengkel Latihan di DidikTV KPM dan belajar bersama pengacara dan pembaca berita berpengalaman di Rangkaian Televisyen Media Prima. Murid yang berjaya mengharungi tugasan yang diberi sehingga ke peringkat akhir akan bergelar juara dan membawa pulang wang tunai berjumlah RM1,500.00. Tempat kedua bakal menerima wang tunai RM1,000.00 dan tempat ketiga RM500.00. Tujuh hadiah saguhati bernilai RM200.00 bersama produk DidikTV KPM.

Anda juga berminat untuk menyertai SKUAD DIDIK? Senang sahaja syarat-syaratnya iaitu:
1. Berusia 7 hingga 17 tahun.
2. Berani di depan kamera.
3. Duet video SKUAD DIDIK di TikTok rasmi @didiktvofficial atau Instagram @nt7Malaysia.
4. Durasi video 30 saat untuk 1 skrip seperti format laporan berita.
5. Siarkan video terbaik anda dan letakkan #SKUADDIDIK.
6. Pastikan akaun media sosial anda dalam mod awam.
7. Hantar pautan dan butiran anda di kod QR atau www.xtra.com.my/skuaddidik .

Tunggu apa lagi? Rebut peluang menimba ilmu dan wang tunai untuk simpanan pendidikan anda! Untuk keterangan lanjut layari www.xtra.com.my/skuaddidik dan gunakan #SKUADDIDIK untuk menghangatkan perbualan di laman media sosial!

Ikuti DidikTV KPM, setiap hari dari jam 7.00 pagi di ntv7, saluran 107 di MyTV, saluran 147 di Astro dan saluran ntv7 di unifi tv, serta YouTube ntv7 Malaysia!

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 5 Mar 2018

2岁儿害iPhone「锁机47年」母崩溃

中国一名陆姓妈妈让2岁半儿子玩手机时,因为孩子疯狂输错解锁密码,导致出现「请25114984分钟(约47年)后再试一次」,让她超级傻眼与懊悔。

Featured Fri, 10 Nov 2023

Comelnya! Kongsi Momen Photoshoot Saif Sulaiman, Netizen Teruja Tengok Safawi Rasid Dukung Anak

Walaupun pegang macam bola tapi cute sangat family ni kan😍😍😍

Featured Thu, 8 Sep 2022

[VIDEO] Shuib Kongsi Kenangan Arwah Siti Sarah Mengidam Ketika Mengandung Buat Warganet Sebak

Allahu Akbar, kenangan indah yang takkan dilupakan! Kalau isteri mengidam, suami berusahalah sebaiknya untuk tunaikan! ❤️

Trending Sun, 11 Jul 2021

Pandemik Tak Jejas Kerjasama 3 Negara Antara SonaOne, A. Nayaka & YHB Sleepsalot

Biarpun tidak dapat bersemuka kerana pandemik yang sedang melanda dunia, kerjasama antara tiga negara iaitu Malaysia, Indonesia dan Singapura tetap diteruskan oleh tiga jejaka ini. Rapper berbakat yang mewakili negara masing-masing, SonaOne, A. Nayaka dan […]

Trending Mon, 28 Sep 2020
Trending Tue, 23 Jun 2020
Featured Thu, 13 Jan 2022

Lelaki 57 Tahun Sihat Selepas Tiga Hari Lalui Pembedahan Pemindahan Jantung Babi

Seorang lelaki warga Amerika Syarikat menjadi manusia pertama di dunia menjalani pemindahan jantung daripada babi yang diubah suai secara genetik. Lelaki yang dikenali sebagai David Bennet berusia 57 tahun disahkan sihat tiga hari selepas prosedur […]