Trending By: Salma Syahbuddin July 3, 2021 @ 4:12pm

Timbul Isu Mengenai Kekeliruan Moratorium, Bank Negara Malaysia Diminta Beri Penjelasan

Pengerusi Pergerakan Keadilan Monetari Malaysia (MMJ), Prof Datuk Dr Ahamed Kameel Mydin Meera memaklumkan, penjelasan daripada Bank Negara Malaysia (BNM) adalah perkara yang sangat diperlukan bagi membantu rakyat membuat keputusan dan merancang kewangan dengan bijak.

Ini kerana, selaku pengawal selia bank-bank dan syarikat kewangan di Malaysia, BNM diminta tampil menjelaskan dan memberi panduan mengenai perkara ini agar tidak timbul kekeliruan mengenai pengenaan kadar faedah, caj tambahan dan jangka masa bayaran balik tambahan jika ia diambil.

“Sebagai pengawal selia perbankan negara, rakyat mengharapkan BNM bersikap proaktif, tampil dan membantu menyelesaikan masalah ekonomi yang dihadapi negara secara amnya.

Tambahnya lagi, moratorium tanpa faedah hanya menolak aliran wang ke belakang selama enam bulan, walaupun secara peratusannya pulangan akan menurun sedikit disebabkan aliran tunai yang tertunda.

“Bank sebenar menikmati suatu kedudukan yang unik dalam ekonomi, di mana mereka dibenarkan untuk mewujudkan kredit (wang) dengan menggunakan dana pendeposit untuk dihulurkan sebagai pinjaman berfaedah kepada peminjam (atau dengan keuntungan seperti dalam perbankan Islam).

“Justeru itu, bank meletakkan dirinya sebagai industri bebas risiko yang akan menuntut pengembalian pinjaman campur faedah atau keuntungan tanpa mengira apa yang berlaku kepada ekonomi sebenar.

“Pembayaran balik pinjaman ketika krisis dan kemelesetan ekonomi seperti dialami ketika ini membawa masuk banyak tunai untuk bank-bank daripada cagaran yang ‘dirampas’ serta lelongan aset seperti rumah.

“Inilah sebabnya mengapa bank menikmati keuntungan tinggi ketika kemelesetan ekonomi,” jelasnya.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sat, 8 Oct 2022
Trending Fri, 15 Jun 2018

Bukti Seorang Bapa Sanggup Lakukan Apa Saja Demi Anak

Bapa ini mahu berkahwin untuk selamatkan anak, rela jadi pengantin/pekerja seumur hidup untuk membayar hutang sekiranya anda membantu menanggung kos rawatan anak saya…

Featured Thu, 15 Sep 2022

“Semoga Ini Yang Terakhir” – Gara-Gara Nyanyian ‘Sumbang’, Netizen Tak Mahu Keisya Levronka Datang Malaysia Lagi?

Eh, kenapa netizen tak bagi Keisya nyanyi lagi kat Malaysia? Sumbang sangat ke nyanyian Keisya masa AIM 23 haritu? Hmmm 🥲

Featured Thu, 10 Jun 2021

“Buat Laki Macam Hamba Abdi..”- Penonton Emosi Dengan Lakonan Didie Alias Dalam Drama Cukup Derita Itu

Penangan  Drama Cukup Derita Itu yang ditayangkan di slot Samarinda TV3 sejak 6 Mei lalu ternyata memberi impak di hati para penonton Lakonan hebat Hisyam Hamid, Ruhainies, Didie Alias , Chacha Maembong dan Farhan Asri.

Trending Fri, 17 Apr 2020
Featured Thu, 22 Dec 2022

Sempoi Layan Pengamal Media, Anwar Ibrahim Ajak Pergi Kelantan Lawat Mangsa Banjir

@jason.yew Siapa nak ikut? PM bergerak ke Kelantan selepas sidang media #kerajaanperpaduan #DemiPertiwi #DSAIPM10 #anwaribrahim #banjir2022 #foryou ♬ original sound – JASON Update Tular sebuah video memaparkan Perdana Menteri Malaysia, Datuk Seri Anwar Ibrahim sempoi

Trending Mon, 11 Dec 2017

Bawa Senjata Walau Untuk Keselamatan Diri, Boleh Dipenjara Sehingga 10 Tahun

Bawa Senjata Walau Untuk Keselamatan Diri, Boleh Dipenjara Sehingga 10 Tahun

Featured Wed, 20 Oct 2021

“Ramai Panggil Saya C*laka, Bab*…” – Didakwa Buka Aib Raja Farah, Fauzi Nawawi Mohon Maaf

Pelakon, Fauzi Nawawi tampil memohon maaf atas kesalahannya terlepas kata mengenai isu melibatkan pengalaman berlakon bersama Raja Farah dalam filem Anak Halal. Menurut Fauzi, laman sosialnya menjadi sasaran netizen yang mendakwanya membuka aib Raja Farah.

| Live TV