Trending By: Salma Syahbuddin July 3, 2021 @ 4:12pm

Timbul Isu Mengenai Kekeliruan Moratorium, Bank Negara Malaysia Diminta Beri Penjelasan

Pengerusi Pergerakan Keadilan Monetari Malaysia (MMJ), Prof Datuk Dr Ahamed Kameel Mydin Meera memaklumkan, penjelasan daripada Bank Negara Malaysia (BNM) adalah perkara yang sangat diperlukan bagi membantu rakyat membuat keputusan dan merancang kewangan dengan bijak.

Ini kerana, selaku pengawal selia bank-bank dan syarikat kewangan di Malaysia, BNM diminta tampil menjelaskan dan memberi panduan mengenai perkara ini agar tidak timbul kekeliruan mengenai pengenaan kadar faedah, caj tambahan dan jangka masa bayaran balik tambahan jika ia diambil.

“Sebagai pengawal selia perbankan negara, rakyat mengharapkan BNM bersikap proaktif, tampil dan membantu menyelesaikan masalah ekonomi yang dihadapi negara secara amnya.

Tambahnya lagi, moratorium tanpa faedah hanya menolak aliran wang ke belakang selama enam bulan, walaupun secara peratusannya pulangan akan menurun sedikit disebabkan aliran tunai yang tertunda.

“Bank sebenar menikmati suatu kedudukan yang unik dalam ekonomi, di mana mereka dibenarkan untuk mewujudkan kredit (wang) dengan menggunakan dana pendeposit untuk dihulurkan sebagai pinjaman berfaedah kepada peminjam (atau dengan keuntungan seperti dalam perbankan Islam).

“Justeru itu, bank meletakkan dirinya sebagai industri bebas risiko yang akan menuntut pengembalian pinjaman campur faedah atau keuntungan tanpa mengira apa yang berlaku kepada ekonomi sebenar.

“Pembayaran balik pinjaman ketika krisis dan kemelesetan ekonomi seperti dialami ketika ini membawa masuk banyak tunai untuk bank-bank daripada cagaran yang ‘dirampas’ serta lelongan aset seperti rumah.

“Inilah sebabnya mengapa bank menikmati keuntungan tinggi ketika kemelesetan ekonomi,” jelasnya.

 

 

Sumber : BH

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Sat, 29 Dec 2018

Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak-Kanak Ke Majlis Perkahwinan

Dah Pesan Jangan Bawa Anak Datang, Pengantin Halau Tetamu Yang Bawa Kanak-Kanak Ke Majlis Perkahwinan

Featured Wed, 10 Feb 2021

Cara Tukar Kata Laluan Bantuan Prihatin Rakyat Secara Dalam Talian – LHDN

Berita gembira buat pemohon Bantuan Prihatin Rakyat (BPR)! Dalam satu kenyataan rasmi, Lembaga Hasil Dalam Negeri Malaysia (LHDN) mengumumkan mereka yang ingin menukar kata laluan BPR boleh melakukannya di laman web BPR tanpa perlu ke […]

Trending Sat, 6 Mar 2021

“Terpukau Dengar Dia Nyanyi Lagu Gila Siap Dengan….” Medley Lagu #AJL35, Hannah Delisha Raih Pujian Netizen

Min pun repeat banyak kali part Hannah nyanyi lagu Gila & Hati tu…. ♪♫

Trending Wed, 31 Oct 2018

McDonald’s and RMHC Give 17,000 Malaysian Children New Sets of School Attire

What a great way to start a new school year than brand new clothes and supplies.

Trending Wed, 12 Sep 2018

Panggang, Rebus Atau Kukus, Penduduk Hanoi Digesa Henti Makan Daging Anjing

‘ Tolong Berhenti Makan Daging Anjing’, itu peringatan pihak berkuasa Hanoi yang segera menggesa penduduk di sana supaya tamatkan aktiviti tersebut. Daging anjing yang menjadi ‘kegemaran’ penduduk di sana dilaporkan menjejaskan imej bandar terbabit selain […]

Trending Mon, 5 Apr 2021
Trending Fri, 21 Aug 2020

Netizen Takut Wujud Kluster Langkawi, Gara-Gara Lelaki Gelang Pink Ini

Semoga lelaki gelang pink ini terus patuh SOP

Trending Wed, 16 Oct 2019

19 Kad Ucapan Hari Lahir Khas Buat Anak!

Untuk anak tercinta kerana Dah Tahu Nak ‘Pergi’,

Trending Sun, 23 Jun 2019
Trending Wed, 25 Jul 2018

Tuduhan Gugur, Ratu Naga Kini Bebas!

Ratu Naga dilepas dan dibebaskan daripada tuduhan menghantar komen yang menghina bekas Perdana Menteri, Datuk Seri Najib Tun Razak menerusi laman sosial, Facebook, tiga tahun lalu.

| Live TV