Trending By: Padin July 10, 2021 @ 8:33pm

Tiup Semangat Melawan Pandemik Covid-19, Mafidz Tampil Dengan Hujan Pasti Berhenti

Kumpulan Mafidz yang dianggotai oleh tiga beradik kini tampil dengan single terbaru berjudul Hujan Pasti Berhenti.

Hujan Pasti Berhenti merupakan sebuah lagu untuk meniup semangat rakyat Malaysia bagi kekal bertahan di era pandemik ini. Hujan pasti berhenti, begitu juga wabak Covid-19 serta kegelisahan yang melanda kita semua dan lagu ini mungkin dapat menenangkan seketika jiwa yang resah, gusar dan gundah.

Membawa mesej menaikkan semangat dan dilancarkan pada musim pandemik Covid-19, lagu ini merupakan sebuah karya baharu yang mana lirik ditulis oleh Umila Rahman.

Umila merupakan seorang pemuisi dan juga penulis buku Hujan Bakawali terbitan Rumah Ripta.

Bergenre Pop Folks, melodi lagu ini dicipta oleh kumpulan Mafidz yang dianggotai oleh tiga saudara iaitu Megat Hafidz, Megat Aizzat dan Megat Fazly.

“Mesej lagu Hujan Pasti Berhenti adalah relevan untuk semua golongan dan peringkat umur dan memberi penghargaan kepada frontliner yang bertugas bagi melawan pandemik Covid-19. Gabungan dua anak seni ini dapat membantu menyebarkan mesej lagu ini dengan lebih meluas dan berkesan.

“Umila boleh dikategori sebagai pemuisi dan penulis muda yang hebat. Beliau bermula dengan menerbitkan karya sasteranya secara bebas sejak 2014. Bintang Violet, Foam, Perempuan Perempuan Merbahaya dan Hujan Bakawali di Rumah Tuhan.

“Umila juga aktif dalam penulisan skrip, penulisan konten dan Hujan Pasti Berhenti merupakan lirik pertama beliau. Kami menitikberatkan mesej dan kualiti yang disampaikan dalam setiap lagu yang kami tampilkan,” kata Mafidz menerusi sebuah kenyataan media.

Lagu ini merupakan sebuah projek khas yang melibatkan Dana Kandungan Digital (DKD) dibawah kategori dana Mikro oleh FINAS yang diberi kepada Aidilhayat Omar, Pengarah Syarikat Hayat Kreatif Sdn. Bhd.

Lagu telah melalui proses mixing dan mastering oleh Megat Fazly. Video muzik Hujan Pasti Berhenti diarahkan oleh Megat Hariz dan Megat Muhammad Fitri dari Resonant Pribadi Studio.

Hujan Pasti Berhenti mula berada di platform YouTube pada bermula 1 Jun lalu dan lagu edaran digital oleh syarikat Luncai Emas Sdn Bhd dan berada di semua digital platform seperti Spotify, Apple Music dan Joox pada 11 Jun lepas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Mar 2018

女学生「反坐摩哆」趴置物箱写作业

中国广西南宁市一名女学生坐在摩哆后座,背对驾驶在摩哆置物箱上写作业,她一手拿着笔,一手压著书本,熟练的动作似乎不是第一次这样「读书」。其他网友看到后,纷纷直呼太狂了,也提醒该女学生「安全第一」。

Trending Thu, 1 Nov 2018
Trending Thu, 11 Jan 2018

‘Bandar Rahsia’ Paling Cantik di Thailand

Khao Yai adalah salah satu daripada daerah yang paling cantik di Thailand, hanya 3 jam memandu dari Bangkok.  Khao Yai juga dikatakan sebagai mini Europe dengan taman bunga yang luas, replika rumah hobbit dan struktur […]

Trending Fri, 28 Aug 2020
Trending Tue, 27 Mar 2018

Gemar Tenung Skrin Gajet? Baca ini…

Pada tahun lalu, data menunjukkan 6.3 peratus pelajar Tahun Satu mempunyai masalah penglihatan, manakala 4.1 peratus bagi pelajar Tahun Enam dan 2.7 peratus bagi pelajar Tingkatan Tiga, setelah diperiksa melalui perkhidmatan kesihatan sekolah.

Trending Mon, 19 Oct 2020
Trending Fri, 6 Nov 2020
Trending Sun, 1 Sep 2019

YDP Agong Buat Adam Corrie Terkejut

Pertemuan bersama YDP Agong membuatkan Adam Corrie terharu.

Trending Wed, 9 Dec 2020
Trending Mon, 9 Jul 2018

Kuala Lumpur’s Homeless People Receive New Life by Becoming Tour Guides

It’s a good opportunity to reduce the amount of homeless people living on the streets.

| Live TV