Trending By: Padin July 10, 2021 @ 8:33pm

Tiup Semangat Melawan Pandemik Covid-19, Mafidz Tampil Dengan Hujan Pasti Berhenti

Kumpulan Mafidz yang dianggotai oleh tiga beradik kini tampil dengan single terbaru berjudul Hujan Pasti Berhenti.

Hujan Pasti Berhenti merupakan sebuah lagu untuk meniup semangat rakyat Malaysia bagi kekal bertahan di era pandemik ini. Hujan pasti berhenti, begitu juga wabak Covid-19 serta kegelisahan yang melanda kita semua dan lagu ini mungkin dapat menenangkan seketika jiwa yang resah, gusar dan gundah.

Membawa mesej menaikkan semangat dan dilancarkan pada musim pandemik Covid-19, lagu ini merupakan sebuah karya baharu yang mana lirik ditulis oleh Umila Rahman.

Umila merupakan seorang pemuisi dan juga penulis buku Hujan Bakawali terbitan Rumah Ripta.

Bergenre Pop Folks, melodi lagu ini dicipta oleh kumpulan Mafidz yang dianggotai oleh tiga saudara iaitu Megat Hafidz, Megat Aizzat dan Megat Fazly.

“Mesej lagu Hujan Pasti Berhenti adalah relevan untuk semua golongan dan peringkat umur dan memberi penghargaan kepada frontliner yang bertugas bagi melawan pandemik Covid-19. Gabungan dua anak seni ini dapat membantu menyebarkan mesej lagu ini dengan lebih meluas dan berkesan.

“Umila boleh dikategori sebagai pemuisi dan penulis muda yang hebat. Beliau bermula dengan menerbitkan karya sasteranya secara bebas sejak 2014. Bintang Violet, Foam, Perempuan Perempuan Merbahaya dan Hujan Bakawali di Rumah Tuhan.

“Umila juga aktif dalam penulisan skrip, penulisan konten dan Hujan Pasti Berhenti merupakan lirik pertama beliau. Kami menitikberatkan mesej dan kualiti yang disampaikan dalam setiap lagu yang kami tampilkan,” kata Mafidz menerusi sebuah kenyataan media.

Lagu ini merupakan sebuah projek khas yang melibatkan Dana Kandungan Digital (DKD) dibawah kategori dana Mikro oleh FINAS yang diberi kepada Aidilhayat Omar, Pengarah Syarikat Hayat Kreatif Sdn. Bhd.

Lagu telah melalui proses mixing dan mastering oleh Megat Fazly. Video muzik Hujan Pasti Berhenti diarahkan oleh Megat Hariz dan Megat Muhammad Fitri dari Resonant Pribadi Studio.

Hujan Pasti Berhenti mula berada di platform YouTube pada bermula 1 Jun lalu dan lagu edaran digital oleh syarikat Luncai Emas Sdn Bhd dan berada di semua digital platform seperti Spotify, Apple Music dan Joox pada 11 Jun lepas.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Wed, 25 Apr 2018

I’m Scared – Reaksi Fathia Latiff Setelah Dipanggil SKMM Kerana Salah Guna Media Sosial

Kelantangan Fathia Latiff melalui laman media sosial sebelum ini akhirnya membawa padah.

Trending Tue, 30 Mar 2021

Hijjaz Nyanyikan Semula Lagu P Ramlee Dalam Versi Nasyid, Rap & Rock

Lebih lima tahun tidak muncul dengan single terbaru, kumpulan nasyid Hijjaz akhirnya mengubati kerinduan peminat mereka menerusi lagu Allahyarham Tan Sri P Ramlee berjudul Tiada Kata Secantik Bahasa (TKSB) 2020 yang diberikan nafas baru. Namun […]

Trending Fri, 20 Nov 2020

Tunai Impian Sebelum Bernikah, Ayda Jebat Hadiahkan Ibu Rumah

Alhamdulillah, sejuk perut ibu mengandung.

Featured Thu, 2 Sep 2021

Penjawat Awam Boleh Perbaharui Cukai Jalan & Bayar Insurans Kenderaan Secara Ansuran

Penjawat awam berpeluang membuat pembayaran ansuran untuk memperbaharui insurans kenderaan bermotor milik sendiri dan cukai jalan tanpa faedah melalui potongan gaji. Menurut Menteri Sumber Manusia, Datuk Seri M. Saravanan, inisiatif tersebut bakal memberi peluang kepada […]

Trending Fri, 27 Dec 2019

We Can’t Figure Out If This Designer Brand ‘Ramen Shoes’ Is A Joke Or Is A Joke!

That moment when you have leftover ramen inside your cupboards and you don’t know what to do with them.

Featured Mon, 13 Sep 2021

Bergambar Bersama Kereta Mewah Ford GT, Hadiah Peribadi TMJ Buat The Pocket Rocket Man Undang Spekulasi Ramai

Baru-baru ini, Tunku Mahkota Johor (TMJ), Tunku Ismail Sultan Ibrahim berkenan mengurniakan ganjaran kepada  kepada jaguh berbasikal trek negara, Datuk Azizulhasni Awang atau lebih dikenali sebagai The Pocket Rocket Man di atas pencapaiannya di Sukan […]

Trending Sun, 1 Aug 2021

‘Hidupkan Pagi’ Bersama TV3 Bermula 1 Ogos!

Program-program yang lebih segar, ceria dan mantap bersiaran bermula 1 Ogos ini menerusi slot pagi di TV3! Menerusi tagline ‘Hidupkan Pagi’, beberapa perubahan telah dilakukan bagi mengukuhkan lagi kandungan program-program yang pasti dapat menceriakan hari […]

Trending Tue, 21 Jan 2020

Manusia Paling Kerdil Meninggal Dunia

Salam Takziah buat keluarga mendiang

Oh Lawa Tue, 15 Oct 2019

Kecantikan pipi bergantung pada kesihatan perut, betul ke?

Kepercayaan tidak disokong pakar dermatologi

| Live TV