Featured By: Salma Syahbuddin September 3, 2021 @ 1:00pm

“Bertungkus Lumus & Tak Tidur Malam Untuk Hasilkan Yang Terbaik” – Ejen Ali The Movie 2 Terpaksa Ditangguh

Ketua Pegawai Operasi WAU Animation yang juga merupakan Penerbit filem Ejen Ali, Faiz Hanafiah memaklumkan tayangan Ejen Ali The Movie 2 terpaksa ditangguhkan.

Ini kerana, pihaknya terpaksa mengambil kira situasi semasa negara yang masih bergelut dengan wabak Covid-19 sekaligus memastikan pulangan untuk filem kedua Ejen Ali ini tidak mengecewakan.

“Sekarang ni kami cuma fokus untuk Ejen Ali Kedua, tapi kita masih tak tahu bila sebab isu pandemik dengan SOP sebagainya.

“Kalau ikutkan perancangan adalah pada penghujung tahun ini atau tahun depan, tetapi situasi pandemik COVID-19 memerlukan perancangan lebih teliti dari segi masa.

“Jadi, kami perlu melihat situasi semasa terlebih dahulu jika ditanya tarikh tepat untuk dikeluarkan. Lagipun, adakah pawagam sudah dibuka ketika itu?”Katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Ejen Ali Misi: Juang Menang Di ContentAsia Awards 2021

Tambahnya lagi, pihaknya juga akan mengkaji cara yang bersesuaian memandangkan banyak platform penstriman dalam talian sekarang ini selain pawagam.

“Kami perlu kaji cara bersesuaian untuk ditayangkan menerusi pawagam dan platform penstriman dalam talian. Kerana ia tidak mudah dan memerlukan kajian lebih terperinci bersama WAU Animation dan pihak Primeworks Studios”

“Tidak harapkan kemenangan cuma, mahu beri inspirasi kepada petugas barisan hadapan”

Menurut Faiz, mereka tidak pernah menjangkakan kemenangan yang diraih atau meletakkan anugerah sebagai sasaran bagi setiap produk animasi Wau.

“Apabila menghasilkan animasi, kami tak letak expectation pun. Cuma mahu memberikan semangat dan inspirasi kepada petugas barisan hadapan dan rakyat Malaysia untuk terus bersatu hati dalam melawan pandemik COVID-19.

“Jadi, apabila penonton menyaksikan animasi tersebut secara tidak langsung akan timbul perasaan mahu bersatu hati terutama dalam memutuskan penularan  COVID-19.

“Sebenarnya, kami bertungkus lumus dan tidak tidur malam untuk cuba menghasilkan animasi terbaik untuk tatapan rakyat Malaysia. Dan kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia kerana sentiasa menyokong kami.” Jelasnya ketika sesi sidang media secara virtual pada Khamis.

Sidang media diadakan sempena kemenangan filem pendek, Ejen Ali Misi: Juang menerusi kategori Program Televisyen (TV) Kanak-Kanak Animasi 3D Terbaik pada Anugerah Kandungan Asia 2021 pada 27 Ogos lalu di Singapura.

Selain Faiz,  Ketua Pegawai Penjenamaan WAU Animation dan pengarah seni filem Ejen Ali, Fuad Md Din juga turut bersama-sama pada sesi sidang media tersebut.

Filem animasi pendek, Ejen Ali Misi: Juang berdurasi 3.22 minit yang dimuat naik menerusi saluran Youtube itu kini berjaya meraih 17 juta tontonan setakat ini.

Malah, kejayaan filem dan siri animasi Ejen Ali musim pertama dan kedua juga turut disiarkan menerusi platform Disney+ Hotstar di Malaysia dan Indonesia sejak Jun lalu.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Tue, 6 Mar 2018

Bacaan Ayat Suci Al-Quran Seorang Qari Kelantan Ini Cetus Fenomena Sensasi Hingga Ke Negara Arab Saudi

Pemuda yang bernama Mohamad Yusuf ini telah berjaya menawan hati masyarakat di negara Arab dengan kelebihan dan kemahiran beliau mengalunkan ayat suci Al-Quran dengan baik.

Trending Wed, 21 Mar 2018

Long Travel Distance Between Work and Home Will Literally Kill You

Studies have proven that travelling for too long on a daily basis can actually kill you!

Hiburan Thu, 20 Jun 2019

OMG! K-pop Biggest Boy Band Is Coming To Malaysia And We Have ALL The Details

Guys, don’t miss out the chance to see Monsta X on 22nd June!

Hiburan Mon, 30 May 2022

“Saya Mahu Dia Dianggap Sebagai Seseorang Yang Saya Hargai” – MK K-Clique Masih Belum Berkahwin

MK mengaku belum berkahwin namun mempunyai seseorang yang dia hargai didalam hidupnya.

Featured Thu, 14 Jun 2018
Hiburan Sat, 5 Jan 2019

Ini Respon Win Intan Liana Bila Tahu Izreen Azminda Mengandung

Bukan main lagi Intan eh, dah ada pengganti ke tu?

Trending Fri, 29 Jun 2018

6 Jenama Sardin Dalam Tin Ada Cacing Filum Nematado – Kementerian Kesihatan Malaysia

Hati-hati jika beli makanan dalam tin, pastikan dapat kelulusan KKM.

Hiburan Tue, 6 Sep 2022

“Berhenti Cakap Saya Kembar Mira Filzah” – Tracie Sinidol Mahu Bina Identiti Sendiri

Tahniah Dewi Remaja 2022! Tak sabar nak tengok lakonan Tracie mesti best!