Featured By: Salma Syahbuddin September 3, 2021 @ 1:00pm

“Bertungkus Lumus & Tak Tidur Malam Untuk Hasilkan Yang Terbaik” – Ejen Ali The Movie 2 Terpaksa Ditangguh

Ketua Pegawai Operasi WAU Animation yang juga merupakan Penerbit filem Ejen Ali, Faiz Hanafiah memaklumkan tayangan Ejen Ali The Movie 2 terpaksa ditangguhkan.

Ini kerana, pihaknya terpaksa mengambil kira situasi semasa negara yang masih bergelut dengan wabak Covid-19 sekaligus memastikan pulangan untuk filem kedua Ejen Ali ini tidak mengecewakan.

“Sekarang ni kami cuma fokus untuk Ejen Ali Kedua, tapi kita masih tak tahu bila sebab isu pandemik dengan SOP sebagainya.

“Kalau ikutkan perancangan adalah pada penghujung tahun ini atau tahun depan, tetapi situasi pandemik COVID-19 memerlukan perancangan lebih teliti dari segi masa.

“Jadi, kami perlu melihat situasi semasa terlebih dahulu jika ditanya tarikh tepat untuk dikeluarkan. Lagipun, adakah pawagam sudah dibuka ketika itu?”Katanya.

ARTIKEL BERKAITAN: Ejen Ali Misi: Juang Menang Di ContentAsia Awards 2021

Tambahnya lagi, pihaknya juga akan mengkaji cara yang bersesuaian memandangkan banyak platform penstriman dalam talian sekarang ini selain pawagam.

“Kami perlu kaji cara bersesuaian untuk ditayangkan menerusi pawagam dan platform penstriman dalam talian. Kerana ia tidak mudah dan memerlukan kajian lebih terperinci bersama WAU Animation dan pihak Primeworks Studios”

“Tidak harapkan kemenangan cuma, mahu beri inspirasi kepada petugas barisan hadapan”

Menurut Faiz, mereka tidak pernah menjangkakan kemenangan yang diraih atau meletakkan anugerah sebagai sasaran bagi setiap produk animasi Wau.

“Apabila menghasilkan animasi, kami tak letak expectation pun. Cuma mahu memberikan semangat dan inspirasi kepada petugas barisan hadapan dan rakyat Malaysia untuk terus bersatu hati dalam melawan pandemik COVID-19.

“Jadi, apabila penonton menyaksikan animasi tersebut secara tidak langsung akan timbul perasaan mahu bersatu hati terutama dalam memutuskan penularan  COVID-19.

“Sebenarnya, kami bertungkus lumus dan tidak tidur malam untuk cuba menghasilkan animasi terbaik untuk tatapan rakyat Malaysia. Dan kami mengucapkan jutaan terima kasih kepada seluruh rakyat Malaysia kerana sentiasa menyokong kami.” Jelasnya ketika sesi sidang media secara virtual pada Khamis.

Sidang media diadakan sempena kemenangan filem pendek, Ejen Ali Misi: Juang menerusi kategori Program Televisyen (TV) Kanak-Kanak Animasi 3D Terbaik pada Anugerah Kandungan Asia 2021 pada 27 Ogos lalu di Singapura.

Selain Faiz,  Ketua Pegawai Penjenamaan WAU Animation dan pengarah seni filem Ejen Ali, Fuad Md Din juga turut bersama-sama pada sesi sidang media tersebut.

Filem animasi pendek, Ejen Ali Misi: Juang berdurasi 3.22 minit yang dimuat naik menerusi saluran Youtube itu kini berjaya meraih 17 juta tontonan setakat ini.

Malah, kejayaan filem dan siri animasi Ejen Ali musim pertama dan kedua juga turut disiarkan menerusi platform Disney+ Hotstar di Malaysia dan Indonesia sejak Jun lalu.

 

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 29 Apr 2020

Kesalahan berbeza punca dua wakil rakyat hanya didenda RM1,000

Masyarakat perlu faham istilah undang-undang

Hiburan Sat, 6 Oct 2018

OMG! Karier HyunA Hancur Sebab Bercinta?

Bagaimanapun, pihak pengurusan Cube Entertainment agensi tersebut menafikan perkara tersebut dan memberitahu mereka masih dalam perbincangan kontrak pasangan kekasih itu.

Trending Wed, 15 Jul 2020

Denda RM 150,000 & Penjara 20 Tahun Untuk Pemandu Mabuk Bakal Dilaksanakan?

Denda sehingga RM150,000 dan penjara sehingga 20 tahun bakal dikenakan kepada pemandu yang memandu dalam keadaan mabuk jika pindaan Akta Pengangkutan Jalan 1987 diluluskan di Parlimen. Datuk Seri Dr Wee Ka Siong yang juga Menteri […]

Hiburan Tue, 23 Apr 2019

‘Kalau Ada Jodoh, Adalah…’- Ara Johari Mengaku Ada Boyfriend?

Sepadan pulak kami tengok korang berdua ni…

Featured Sun, 18 Nov 2018
Featured Thu, 14 May 2020

[TERKINI] Ziarah Aidilfitri, Pesta Kaamatan & Hari Gawai Hanya Terhad Pada Hari Pertama Sahaja

Jangan sedih-sedih, yang penting boleh beraya dengan yang tersayang!

Events Tue, 3 Apr 2018
Trending Thu, 24 Sep 2020
Hiburan Thu, 6 Jun 2019

Giliran Anak Ketiga Kris Dayanti Pula Jadi Penyanyi…

Soundtrack berjudul ‘Sahabat Tersayang’ ini bakal membuatkan pendengar jatuh cinta dengan suara puteri kesayangan diva nombor satu Indonesia ini.

Hiburan Sun, 8 Sep 2019

| Live TV