Events By: Salma Syahbuddin August 12, 2022 @ 6:49pm

Didakwa Pernah ‘Mengkafirkan’ Ebit Lew, Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Diwakili Peguam Siti Bainun

Selepas hampir dua tahun kes saman fitnah siber melibatkan Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ari terhadap seorang personaliti televisyen, PU Faiz atau nama sebenarnya, Ahmad Faiz Hafizuddin Rosli berlangsung, hari ini Mahkamah Sesyen telah membuat keputusan mengenai kes tersebut.

Mahkamah hari ini mengarahkan agar PU Faiz selaku defendan membayar pampasan kepada Ustaz Abu Syafiq selaku plaintif setelah beliau gagal membela diri.

Ustaz Abu Syafiq yang diwakili peguam Nurul Hafidzah Hassan berkata, hakim perbicaraan mendapati defendan yang juga seorang pempengaruh media sosial yang aktif dilaman Facebook bertanggungjawab, kerana siaran dan komenn-komen dibuat defendan bersifat fitnah.

“Melalui penghakiman, Mahkamah memutuskan bahawa kandungan siaran oleh defendan bahawa anak guamnya iaitu Ustaz Abu Syafiq telah mengkafirkan Ustaz Ebit Lew dan lain-lain pernyataan adalah fitnah.

“Sekaligus menyebabkan anggapan bahawa beliau suka mengkafirkan orang lain, melanggar syariat islam, melakukan sesuatu yang keji, jahil dan tidak mahu menerima ilmu, seorang pemfitnah, berperangai celaka, biadap, tidak mempunyai akhlak seperti seorang ustaz, seorang pembohong, tidak boleh dipercayai dan hanya berkata-kata kosong,” katanya.

Tambah Nurul Hafidzah lagi, anak guamannya itu juga turut difitnah di dalam Whatsapp yang dinamakan sebagai ASWAJA Nusantara dan juga dalam satu siaran pautan menerusi akaun Facebook  yang dimuat naik defendan pada Julai 2020.

Oleh itu, Mahkamah bersetuju agar tuntutan yang dikemukakan oleh plaintif telahpun berjaya dan memerintahkan agar defendan membayar ganti rugi  am serta merta.

Bukan itu sahaja, PU Faiz turut dikenakan faedah ke atas ganti rugi pada kadar lima peratus dan tarikh pemfailan. Malah, pihak Mahkamah juga mengarahkan semua fitnah yang dibuat oleh defendan perlu dikongsi ulang dalam permohonan maaf dan disiarkan di media sosial, Facebook secara umum sehingga tarikh yang telah dipersetujui.

Malah, defendan juga diberi injunksi, melarang sama ada dirinya, orang suruhan atau ejennya daripada menerbitkan atau menyumbang kepada sebarang bentuk kenyataan fitnah, memalukan dan menjatuhkan reputasi plaintif.

Terdahulu, pada Januari 2022, Ustaz Abu Syafiq turut menang kes saman fitnah siber membabitkan seorang individu bernama, Hamidah Rapaee.

Manakala, kes saman fitnah beliau ke atas pengacara televisyen, Amin Idris masih berlangsung.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Mon, 24 May 2021

“Objektif Saya Adalah Untuk Beri Kesedaran Menyeluruh Mengenai Isu Palestin” – Neelofa

Selebriti dan usahawan popular, Neelofa atau Noor Neelofa Mohd Noor, 32, mendorong orang ramai memperjuangkan dan membantu pembangunan semula Palestin menerusi jenama fesyen miliknya, Naelofar. Melancarkan kempen ‘Naelofar For Humanity’ dengan sokongan pihak MyFundAction, platform

familuv Fri, 9 Nov 2018

Anak Tak Nak Makan Sayur? Buat Trik Homemade Sosej Ayam Sayur Ini

Sosej ini boleh direbus ataupun digoreng!

Hiburan Fri, 21 Sep 2018

Tak Berlakon Tapi Kaka Dapat Menyanyi

Sebelum ini makcik saya, Ella yang menyanyikan lagu Teruja bagi soundtrack filem Gol & Gincu pada 2005. Sekarang giliran saya pula.

Hiburan Thu, 28 Feb 2019

‘I Tak Nak Tegakkan Benang Basah’- Oktovia Manrose Mohon Maaf Kepada Isteri Aliff Aziz

Oktovia berharap agar masalah antara Aliff dan Bella dapat diselesaikan dengan baik dan mendoakan hubungan pasangan itu pulih seperti sedia kala.

Hiburan Wed, 12 Dec 2018

‘Ku Bersuara’ Rungkai Kisah Sebenar Hidup Ernie Zakri

Lebih istimewa, lirik lagu Ku Bersuara merupakan tulisan sahabat baiknya, Syamel bersama Omar K, Blaine Bakri dan John Jeevasingham.

Hiburan Thu, 10 Oct 2019
Hiburan Wed, 21 Mar 2018

Jihan Muse Sembunyi Anak?

Rata-rata peminat beliau mengucapkan tahniah dan berdoa agar pasangan ini berbahagia sehingga ke anak cucu. Selain ucapan tahniah dan komen berkenaan caption tersebut, Jihan nampaknya tidak terlepas dari diajukan soalan berkenaan wajah anak beliau

Hiburan Tue, 5 Jul 2022
Hiburan Wed, 10 Jul 2019

Lagi Aksi Ghairah Melampau Chef Selebriti, ‘Phone Sex’ Tak Ingat Dunia Okay?!

Tapi benarkah lelaki tersebut adalah orang yang sama? Jangan lupa klik untuk tahu berita sepenuhnya

Hiburan Fri, 19 Oct 2018

Hebat! Teliti Rancang Masa Depan, Tony Eusoff Dah Mula Bisnes Makanan

Bukan sosej sahaj malah saya menjual makanan sampingan lain juga. Korang dah try ke belum?

| Live TV