Events By: Salma Syahbuddin August 12, 2022 @ 6:49pm

Didakwa Pernah ‘Mengkafirkan’ Ebit Lew, Ustaz Abu Syafiq Menang Kes Saman Fitnah Diwakili Peguam Siti Bainun

Selepas hampir dua tahun kes saman fitnah siber melibatkan Ustaz Abu Syafiq Al-Asy’ari terhadap seorang personaliti televisyen, PU Faiz atau nama sebenarnya, Ahmad Faiz Hafizuddin Rosli berlangsung, hari ini Mahkamah Sesyen telah membuat keputusan mengenai kes tersebut.

Mahkamah hari ini mengarahkan agar PU Faiz selaku defendan membayar pampasan kepada Ustaz Abu Syafiq selaku plaintif setelah beliau gagal membela diri.

Ustaz Abu Syafiq yang diwakili peguam Nurul Hafidzah Hassan berkata, hakim perbicaraan mendapati defendan yang juga seorang pempengaruh media sosial yang aktif dilaman Facebook bertanggungjawab, kerana siaran dan komenn-komen dibuat defendan bersifat fitnah.

“Melalui penghakiman, Mahkamah memutuskan bahawa kandungan siaran oleh defendan bahawa anak guamnya iaitu Ustaz Abu Syafiq telah mengkafirkan Ustaz Ebit Lew dan lain-lain pernyataan adalah fitnah.

“Sekaligus menyebabkan anggapan bahawa beliau suka mengkafirkan orang lain, melanggar syariat islam, melakukan sesuatu yang keji, jahil dan tidak mahu menerima ilmu, seorang pemfitnah, berperangai celaka, biadap, tidak mempunyai akhlak seperti seorang ustaz, seorang pembohong, tidak boleh dipercayai dan hanya berkata-kata kosong,” katanya.

Tambah Nurul Hafidzah lagi, anak guamannya itu juga turut difitnah di dalam Whatsapp yang dinamakan sebagai ASWAJA Nusantara dan juga dalam satu siaran pautan menerusi akaun Facebook  yang dimuat naik defendan pada Julai 2020.

Oleh itu, Mahkamah bersetuju agar tuntutan yang dikemukakan oleh plaintif telahpun berjaya dan memerintahkan agar defendan membayar ganti rugi  am serta merta.

Bukan itu sahaja, PU Faiz turut dikenakan faedah ke atas ganti rugi pada kadar lima peratus dan tarikh pemfailan. Malah, pihak Mahkamah juga mengarahkan semua fitnah yang dibuat oleh defendan perlu dikongsi ulang dalam permohonan maaf dan disiarkan di media sosial, Facebook secara umum sehingga tarikh yang telah dipersetujui.

Malah, defendan juga diberi injunksi, melarang sama ada dirinya, orang suruhan atau ejennya daripada menerbitkan atau menyumbang kepada sebarang bentuk kenyataan fitnah, memalukan dan menjatuhkan reputasi plaintif.

Terdahulu, pada Januari 2022, Ustaz Abu Syafiq turut menang kes saman fitnah siber membabitkan seorang individu bernama, Hamidah Rapaee.

Manakala, kes saman fitnah beliau ke atas pengacara televisyen, Amin Idris masih berlangsung.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Trending Fri, 22 Oct 2021

Buat Comeback Dengan Ezra Kong, Hael Husaini Jadikan Kuali Inspirasi Cipta Lagu Kelentang-Kelentong

Penyanyi Hael Husaini kembali bergabung dengan komposer Ezra Kong dalam sebuah lagu baharu berjudul Kelentang-Kelentong. Menjadikan kuali sebagai inspirasi, idea untuk menghasilkan Kelentang-Kelentong datang secara spontan. “Sebenarnya ilham lagu ini tercetus secara tak sengaja selepas […]

Hiburan Wed, 10 Jul 2019

#Shamila are Making Fans Quickly Skeptical, and Some are More than Convinced!

Shawn Mendes and Camila Cabello once again became a hot topic of a heated discussion on the Internet. But why? Could it be…

Trending Wed, 20 Feb 2019

Rakaman CCTV viral wanita dipukul dalam lif! Suspek kini dalam tahanan polis

Suspek utama kes kejadian samun seorang wanita di dalam lif berdekatan MRT Cheras pada Khamis  lalu kini dipercayai dalam tahanan polis.

Hiburan Thu, 26 Apr 2018

Bercakap Makin Tak Jelas, Doakan Fendy Bakry!

Makin lemah dan pertuturannya semakin tidak jelas. Sampai pegang telefon pun tidak boleh…Sama-sama kita doakan agar kesihatan Fendy pulih seperti sedia kala. Ameen!

Hiburan Sat, 17 Aug 2019
Featured Wed, 25 Jul 2018
Trending Mon, 6 Jan 2020
Hiburan Fri, 3 Nov 2023
Events Thu, 7 Mar 2019
error: Content is protected !!