Trending By: Maya Basir June 8, 2022 @ 3:46pm

Seorang Individu Dijangkiti Cacar Monyet Di Singapura

Kementerian Kesihatan (MOH) mengesahkan seorang individu dijangkiti cacar monyet di kawasan transit Lapangan Terbang Changi pada 2 Jun dalam perjalanan ke Australia.

Individu tersebut berangkat dari Barcelona pada 1 Jun lalu untuk ke Australia, diuji positif cacar monyet setiba di Sydney keesokannya.

Berita Harian Singapura melaporkan, Kementerian Kesihatan New South Wales, Australia memaklumkan MOH tentang perkara itu.

Cacar monyet ialah penyakit berjangkit yang biasanya dijangkiti daripada haiwan dan kes penyakit itu sudah semakin meningkat di seluruh dunia.

Tanda-tanda penyakit itu termasuk demam panas dan ruam seperti cacar air yang bergelembung, yang mengambil beberapa minggu untuk hilang.

Setakat ini, masih tiada kes cacar monyet tempatan dikesan di Singapura pada tahun ini.

Menurut MOH, individu berkenaan tidak keluar dari kawasan transit di Lapangan Terbang Changi sehingga berlepas ke Sydney pada hari yang sama dan tidak mengunjungi kawasan lain di lapangan terbang itu.

“Oleh sebab kes itu tidak memasuki Singapura atau berinteraksi dengan orang dalam masyarakat, tidak ada risiko besar penularan masyarakat buat masa ini.

“Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, kami melakukan penjejakan kontak bagi dua penerbangan yang terjejas dan mereka yang mungkin mempunyai kontak dengan pelancong itu di kawasan transit lapangan terbang,” kata MOH.

Tambah MOH, tidak ada individu yang mempunyai kontak rapat dengan pelancong itu, jadi tidak ada keperluan bagi kuarantin.

Namun, seramai 13 orang yang mungkin mempunyai kontak biasa dengan pelancong itu sudah diletakkan di bawah pengawasan telefon selama 21 hari.

Mereka ini akan menerima panggilan harian untuk memeriksa keadaan kesihatan mereka sehingga akhir tempoh pemantauan.

MOH berkata, sekiranya mereka menunjukkan tanda-tanda jangkitan cacar monyet, mereka akan dinilai dari segi perubatan dan mungkin dihantar ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) bagi penilaian lanjut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata 780 kes cacar monyet yang disahkan di makmal telah dilaporkan kepada badan itu dari 27 negara bukan endemik, dan tahap risiko global adalah sederhana setakat Ahad lalu.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Hiburan Thu, 5 Jul 2018

Perginya Anak Syurga, Amy Search Reda…

Al- Fatihah… Salam takziah buat seluruh keluarga penyanyi Amy Search atas pemergian anak syurga ini. Semoga diberi kekuatan atas ujian ini.

Hiburan Wed, 31 Oct 2018

Dituduh Tumpang Kesenangan Isteri, Apa Komen Nubhan Ahmad?

Ish, siapa yang tergamak cakap macam tu pada Nubhan? Tak baik tau!

Trending Tue, 28 Jul 2020
Featured Thu, 24 Jun 2021

Bantuan PPN Dalam Proses Perincian

Kementerian Kewangan akan terus memantau dan memperincikan bentuk bantuan lain yang akan disalurkan sepanjang Pelan Pemulihan Negara (PPN). Menteri Kewangan Tengku Datuk Seri Zafrul Aziz berkata perbelanjaan bagi bantuan yang bakal disalurkan tersebut berdasarkan baki […]

Hiburan Tue, 24 Dec 2019

Sebelum Bersara, Jatt Ali Teringin Nak…

Kalau ada rezeki untuk saya, Alhamdulillah…

Hiburan Sat, 25 Jan 2020

“Saya Ambil Masa 10 Tahun Buka Rantai, Jam Emas Rolex” – Caprice Backing MK K-Clique?

Hukum agama memang tak boleh bawak bincang sebenarnya…tapi doakan je lah yang baik-baik.

Hiburan Thu, 17 Oct 2019

Wan Sharmila Berserah…

Alhamdulillah…semoga terus istiqamah!

Hiburan Thu, 22 Nov 2018

Soal Rumah Tangga? Sorry, Tiada Jawapan Lagi Daripada Alyah Lepas Ini

Datin Alyah tiada niat nak mengaibkan sesiapa dan ini tidak terjadi setiap hari. Chill ok guys?

error: Content is protected !!