Trending By: Maya Basir June 8, 2022 @ 3:46pm

Seorang Individu Dijangkiti Cacar Monyet Di Singapura

Kementerian Kesihatan (MOH) mengesahkan seorang individu dijangkiti cacar monyet di kawasan transit Lapangan Terbang Changi pada 2 Jun dalam perjalanan ke Australia.

Individu tersebut berangkat dari Barcelona pada 1 Jun lalu untuk ke Australia, diuji positif cacar monyet setiba di Sydney keesokannya.

Berita Harian Singapura melaporkan, Kementerian Kesihatan New South Wales, Australia memaklumkan MOH tentang perkara itu.

Cacar monyet ialah penyakit berjangkit yang biasanya dijangkiti daripada haiwan dan kes penyakit itu sudah semakin meningkat di seluruh dunia.

Tanda-tanda penyakit itu termasuk demam panas dan ruam seperti cacar air yang bergelembung, yang mengambil beberapa minggu untuk hilang.

Setakat ini, masih tiada kes cacar monyet tempatan dikesan di Singapura pada tahun ini.

Menurut MOH, individu berkenaan tidak keluar dari kawasan transit di Lapangan Terbang Changi sehingga berlepas ke Sydney pada hari yang sama dan tidak mengunjungi kawasan lain di lapangan terbang itu.

“Oleh sebab kes itu tidak memasuki Singapura atau berinteraksi dengan orang dalam masyarakat, tidak ada risiko besar penularan masyarakat buat masa ini.

“Namun, sebagai langkah berjaga-jaga, kami melakukan penjejakan kontak bagi dua penerbangan yang terjejas dan mereka yang mungkin mempunyai kontak dengan pelancong itu di kawasan transit lapangan terbang,” kata MOH.

Tambah MOH, tidak ada individu yang mempunyai kontak rapat dengan pelancong itu, jadi tidak ada keperluan bagi kuarantin.

Namun, seramai 13 orang yang mungkin mempunyai kontak biasa dengan pelancong itu sudah diletakkan di bawah pengawasan telefon selama 21 hari.

Mereka ini akan menerima panggilan harian untuk memeriksa keadaan kesihatan mereka sehingga akhir tempoh pemantauan.

MOH berkata, sekiranya mereka menunjukkan tanda-tanda jangkitan cacar monyet, mereka akan dinilai dari segi perubatan dan mungkin dihantar ke Pusat Nasional bagi Penyakit Berjangkit (NCID) bagi penilaian lanjut.

Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) berkata 780 kes cacar monyet yang disahkan di makmal telah dilaporkan kepada badan itu dari 27 negara bukan endemik, dan tahap risiko global adalah sederhana setakat Ahad lalu.

Sumber: Berita Harian

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

LIFESTYLE Fri, 13 Apr 2018

Alamak…Ribut Kuat Jejas Taj Mahal!

Seorang wakil daripada agensi Archaeological Survey of India, Bhubanesh Kumar menyifatkan kerosakan itu sebagaikecil dan akan dibaik pulih oleh satu kumpulan pakar.

Trending Mon, 13 Jan 2020
Trending Mon, 5 Mar 2018

‘Tak Ada Masalah Terima Cinta Baru. Tapi, Kalau Boleh..’ – Hafiz Hamidun

Empat bulan sudah bergelar duda, kini Hafiz Hamidun akui bukan mudah untuk melalui proses kehidupan seharian. Lumrah bagi semua orang, perasaan sunyi pasti ada lagi-lagi apabila melihat orang lain sudah berkahwin dan hidup bahagia.

Trending Thu, 21 May 2020
Trending Thu, 18 Jul 2019

Hidup Jangan Sombong, Ambil Iktibar Dari Kisah Pekerja Kilang Ini!

Nah…pengajaran dia, sentiasa jadi orang yang merendah diri, penyayang dan hormat kepada sesiapa tanpa mengira pangkat atau darjat.

Trending Thu, 16 Jul 2020
Trending Tue, 22 Oct 2019

This South Korean Formula in Calculating Your Alleged “Ideal Weight” Got Internet Dumbfounded

South Korea’s beauty standard has always been a quite controversial topic, but this particular one is really kind of genius?

Trending Fri, 13 Dec 2019

Peguam Dengan Doktor Bergaduh ,12 Maut

12 individu termasuk pesakit kritikal dilaporkan terkorban dalam serangan

Trending Tue, 12 Jun 2018

Wow! Gambar Trump – Jong Un Bersalam Jadi Perhatian

presiden Donald Trump dan pemimpin Korea Utara, Kim Jong-un, berjabat tangan dan tersenyum ketika memulakan pertemuan bersejarah, sebentar tadi.

| Live TV