Eat Travel By: Ad Ops September 11, 2018 @ 3:00pm

Jom Cuba Buat Biskut Oreo Sendiri Pada Hari Cuti Ini, Mudah Sangat!

Ada ke orang yang tak suka biskut Oreo? Dua keping biskut berperisa coklat yang berintikan sekeping krim vanila, memang lazat untuk dimakan sebagai snek.

Bukan kanak-kanak saja yang minat, orang dewasa pun sama. Cicah dalam air susu… fuuuh. Kadang-kadang tak boleh berhenti!

Sekarang ini dah ada macam-macam variasi, tapi hmm… penulis rasa biskut Oreo macam dah lebih mahal daripada biasa.

Bagi anda yang rasa tak berbaloi untuk beli satu pek untuk harga yang ditetapkan, apa kata anda cuba buat sendiri saja biskut Oreo anda? Kalau buat banyak-banyak, boleh makan banyak-banyak! Muahaha!

Jika berminat, di sini ada resipinya. 

Bahan-bahannya:

1) Untuk biskut coklat

  • 1 cawan mentega
  • 1 cawan gula
  • 2 sudu kecil garam
  • 2 biji telur
  • 2 cawan tepung
  • 1 1/4 cawan serbuk koko dark chocolate
  • 1 sudu kecil soda bikarbonat

2) Untuk inti krim vanila

  • 1/2 cawan mentega
  • 2 cawan gula halus
  • 1 sudu kecil ekstrak vanila

Ikut saja langkah-langkah yang ditunjukkan di dalam video. Mudah sangat!

Sumber: Tips & Tricks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 16 May 2020

‘Laut terbelah’ tarikan terbaharu Langkawi dan ia hanya berlaku pada bulan ini sahaja

Rasai berjalan kaki sejauh 600 meter di atas beting pasir

Eat Travel Sat, 21 Mar 2020
Eat Travel Tue, 24 Mar 2020

Resipi air oren Sunquick ala-ala Vitagen, memang ketagih!

Bonus 2 lagi resipi sedap air Sunquick

Eat Travel Thu, 18 Oct 2018
Eat Travel Tue, 8 Jan 2019

Ramalan waktu bunga sakura mengembang di Jepun untuk 2019

Ketahui bila dan di mana anda patut pergi untuk menikmati pemandangan indah.

Eat Travel Tue, 25 Dec 2018

Resipi Popiah Lapis Paling Rangup & Sedap

Boleh dimakan bersama sos cili dan air teh O panas! 

Eat Travel Mon, 10 Sep 2018

Nikmati Suasana Kampung Di Dalam Kesibukan Kota Metropolitan

Bagi warga kota tetapi sesekali ingin lari dari kesibukan kota, Chenta Cottage, adalah destinasi ideal buat anda.

Eat Travel Thu, 14 Jun 2018

Sebelum Bertempur Di Dapur, Jom Jenguk-Jenguk Resepi Tradisi Rendang Tok

Tanpa hidangan yang satu ini iaitu rendang, perayaan Aidilfitri anda pastinya hambar.

Eat Travel Thu, 17 May 2018

Menu Ala Shell Out Jadi Kelainan Bufet Ramadan Hotel Sheraton Imperial Kuala Lumpur

Bertemakan “Ramadhan Chefs Out”, cara ia dipersembahkan kepada pelanggan dan tetamu juga amat istimewa di samping menyajikan lebih 300 hidangan enak yang pasti menambat selera.