Acara By: tex_admin November 26, 2019 @ 7:53pm

Millac dan Millac Gold, krim bernutrisi tinggi

Oleh Amnan Hibrahim

Krim adalah bahan yang sering digunakan dalam penghasilan atau dekorasi kek, penambah perasa dalam hidangan sampingan dan juga masakan. Selain daripada kemanisannya yang sudah sedia terkenal, kelembutan tekstur krim juga adalah antara penyebab mengapa ramai di antara kita gemar memasukkan bahan tersebut ke dalam hidangan.

Namun begitu, pengambilan krim juga didapati boleh menyumbang kepada beberapa masalah kesihatan seperti penyakit jantung. Hal yang demikian berlaku kerana lazimnya, krim memiliki kadar lemak tidak tepu yang tinggi. Selain itu, cara penjagaan lembu di mana krim itu dihasilkan juga didapati menyumbang kepada kualiti produk tenusu berkenaan.

Sehubungan dengan itu, jenama pengedar produk tenusu terkenal, Lakeland Dairies melancarkan dua produk krimnya di pasaran Malaysia iaitu Millac and Millac Gold.

Pengurus Bahagian Asia Lakeland Dairies, Richard McDonnell ketika berucap di Majlis Pelancaran produk Millac dan Millac Gold, baru-baru ini. Foto: Lakeland Dairies

Sesuai dengan visi pengeluar produk tenusu yang digunakan syarikatnya iaitu The Dairy Council for Northern Ireland (DCNI), Pengurus Bahagian Asia Lakeland Dairies, Richard McDonnell, berkata krim keluaran syarikatnya itu mempunyai nutrisi penting yang diperlukan oleh setiap individu dalam diet pemakanan mereka.

“Sebagai contoh, produk krim kami dihasilkan daripada sumber tenusu lembu yang dipelihara dengan cara organik. Kesemua lembu yang berada di bawah jagaan DCNI diberi makan dengan cara meragut rumput ataupun nama lainnya ‘Grass Feed Cow.’

“Lembu yang diberi makan dengan cara meragut rumput dibuktikan memiliki produk tenusu yang lebih bernutrisi tinggi,” katanya ketika memperkenalkan produk syarikatnya dalam majlis pelancaran yang berlangsung di Kuala Lumpur, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah cef selebriti terkenal, Datuk Fazley Yaakob.

Antara produk Lakeland Dairies yang dilancarkan baru-baru ini. Foto: Archives of Hijab & Heels

Tambah Richard lagi, krim Millac dan Millac Gold adalah bahan yang sesuai untuk digunakan dalam pelbagai jenis hidangan dan masakan masyarakat Asia.

“Hal ini dibuktikan dengan penghormatan yang diberikan oleh beberapa penyedia makanan profesional di Malaysia yang telah menggunakan produk tenusu kami dalam penyediaan hidangan buat pelanggan mereka.

“Selain itu, produk krim kami juga amat sesuai untuk keluarga yang mahu memulakan misi hidup sihat. Tambahan pula, pengalaman kami dalam menghasilkan produk makanan seperti sos pasta juga memberikan kami sedikit sebanyak kelebihan dalam usaha memenuhi cita rasa masyarakat Asia,” katanya.

Antara hidangan yang diperbuat daripada produk Millac dan Millac Gold keluaran Lakeland Dairies. Foto: Archives of Hijab & Heels

Antara hidangan yang diperbuat daripada produk Millac dan Millac Gold keluaran Lakeland Dairies. Foto: Archives of Hijab & Heels

Pada acara yang sama, Datuk Fazley turut menghidangkan beberapa jenis makanan yang dibuat dengan menggunakan krim Millac dan Millac Gold. Antaranya adalah salad dan buahan yang dipadankan dengan ‘whipping cream,’ tat tuna serta pencuci mulut.

Menutup acara tersebut, Datuk Fazley mempersembahkan hidangan gaya ‘Sweet Table’ dengan menggunakan produk keluaran Lakeland Dairies.

Datuk Fazley ketika mempersembahkan hidangan  ‘Sweet Table.’ Foto: Lakeland Dairies

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 13 May 2020
Eat Travel Fri, 28 Dec 2018

21 Undang-Undang Pelik Di Negara Lain Yang Anda Mungkin Tak Pernah Dengar

Jadi nanti bila anda mengunjungi tempat-tempat ini, hati-hati ya!

Acara Wed, 17 Jan 2018

Asia Islamic Fashion Week 2018 Kuala Lumpur

Date: 29 March – 1 April 2018 Venue: MiTEC, KUALA LUMPUR Inspired by the vibrancy of the Muslim fashion scene and in an effort to further expand the industry, AIFW Event is pleased to bring […]

Eat Travel Fri, 14 Dec 2018

Resipi Puding Raja Warisan Asli Negeri Pahang Yang Wajib Anda Cuba

Puding raja dikatakan amat digemari oleh golongan istana dan sering dijadikan hidangan istimewa untuk santapan diraja.

Eat Travel Fri, 17 Aug 2018
Acara Mon, 22 Jul 2019

Datuk Alha Alfa optimis curah ilmu solekan

Uqasha Senrose gamatkan Masterclass Makeup Alha Alfa

Eat Travel Wed, 12 Feb 2020

Video resipi masak lemak cili padi ketam ‘cium leher’ Elly Mazlein

Alahai ‘sweetnya’ suami Kak Lina Pom Pom

Acara Tue, 2 Apr 2019
Eat Travel Fri, 5 Oct 2018

Escape Dari Kesibukan Kota Dan Temukan Kedamaiannya Juga Di Dalam Kota

Manfaatkan waktu singkat anda dengan melawati enam lokasi mendamaikan ini.

Eat Travel Fri, 20 Dec 2019

Tahukah anda nutritional yeast lebih sedap daripada MSG? Sihat pula tu!

Nutritional yeast atau ekstrak cendawan banyak khasiatnya!

| Live TV