Acara By: Shaidah Shafie February 26, 2020 @ 5:45pm

Penampilan sopan dengan tema masquerade meriahkan majlis makan malam MIRAI 2020

Majlis graduasi jarang dikaitkan dengan tema ranggi seperti masquerade atau pun pakaian berhias manik dan labuci kerana perkataan graduasi itu sendiri lazim dikaitkan dengan penampilan serius serta tidak boleh dibuat main-main.

Namun begitu, majlis makan malam Program Pendidikan Tinggi Malaysia Jepun (MJHEP) Intelligent Research and Advance Innovation 2020 (MIRAI 2020)  Yayasan Pelajaran MARA (YPM) yang berlangsung di sebuah hotel di Putrajaya baru-baru ini menyaksikan pelajar dan pensyarah menepati tema masquerade atau fantasi yang ditetapkan.

Situasi itu sekali gus menyaksikan kemeriahan majlis yang agak berbeza kerana walaupun berlangsung dalam situasi serius, namun ada kelainannya kerana hampir keseluruhan pelajar dan pensyarah memenuhi tema yang ditetapkan.

Mungkin ada yang teringat kepada watak Zorro yang sering tampil berselindung di sebalik topeng, namun itu semua tidak menjadi masalah kepada penuntut yang diambang kegembiraan kerana bakal melanjutkan pelajaran ke Jepun Mac ini.

Pelbagai jenis topeng digayakan bagi menepati tema yang diteapkan pada majlis graduasi dan makan malam MIRAI MJHEP 2020.

Sementara itu, Ketua Setiausaha Kementerian Pembangunan Luar Bandar (KPLB) Datuk Dr Ahmad Jailani Muhamed Yunus, berkata majlis berkenaan diharap dijadikan kenangan kepada semua pihak yang terbabit khususnya pelajar yang akan meninggalkan Malaysia dan memulakan hidup baharu di Jepun kelak.

“Selama tiga tahun pelajar bersama-sama kakitangan terutama pensyarah MJHEP, pasti ada banyak kenangan bersama dan diharap majlis ini dapat dijadikan kenangan untuk dibawa ke Jepun kelak,” katanya ketika berucap pada majlis itu di Putrajaya, baru-baru ini.

Yang turut hadir ialah Ketua Pengarah MARA merangkap Pengerusi YPM, Datuk Azhar Abdul Manaf dan Ketua Pegawai Eksekutif YPM, Datuk Rubiyah Abd Rahman.

Program Pendidikan Tinggi Malaysia Jepun (MJHEP) MIRAI 2020 adalah projek akhir penuntut YPM yang diadakan bertujuan memberi pendedahan kepada pelajar dalam bidang penyelidikan serta merangsang minda mereka supaya berfikir menghasilkan ciptaan, pembaharuan, penambahbaikan atau penemuan dengan bajet terhad serta tempoh masa tertentu.

Tema masquerade dipilih bagi memberi peluang kepada semua yang hadir untuk tampil dengan gaya berbeza. Rata-rata kakitangan yang hadir mengenakan baju menepati tema dengan mengenakan gaun malam yang menepati tema.

Tetamu yang hadir turut disediakan topeng wajah yang pelbagai warna dan gaya bersesuaian dengan tema masquerade itu, sekali gus menyuntik keceriaan dalam kalangan tetamu apabila masing-masing melaram dengan persalinan sopan dan tampak bergaya selain membawa aksesori tambahan seperti setangkai mawar yang melengkapkan lagi penampilan.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Acara Wed, 23 Oct 2019

Bengkel memasak makanan sihat bersama Beko menarik!

Makanan segera yang berkhasiat yang boleh dibuat dengan pantas!

Acara Wed, 26 Sep 2018

Gabungan Hebat Generasi Lama & Baharu Semarakkan Pentas ABPBH 31

ABPBH31 menjanjikan satu persembahan yang infiniti!

Acara Thu, 19 Sep 2019
Acara Tue, 30 Jan 2018

Dato’ Fazley Buru Coconut Shake Terbaik Di Kelantan

Penyanyi dan chef selebriti popular, Dato’ Fazley Yaacob memulakan misi pencarian Coconut Shake terbaik di Malaysia dengan menjelajah ke lokasi pertama di Kota Bharu, Kelantan pada 25 Januari lalu.

Acara Tue, 26 Nov 2019

Coffee Beans & Tea Leaf sediakan hadiah buat yang tersayang

‘Gifting Grateful’ ditawarkan sempena perayaan musim cuti

Acara Mon, 30 Jul 2018
Acara Fri, 10 Aug 2018
Acara Thu, 13 Jun 2019
Acara Tue, 26 Mar 2019
Acara Thu, 15 Mar 2018

Jumpa Selebriti & Menangi Hadiah Menarik Di Lifestyle Booth Gegaria Fest Ipoh. Kome Jangan Tak Datang Ye!

Orang Ipoh semua! Anda mesti dah pernah dengar tentang Gegaria Fest kan? Sebelum ni, acara yang meriah dan mendapat sambutan menggalakkan ni pernah diadakan di Shah Alam, Johor Baru dan Kuantan. Ramai gila orang datang!

| Live TV