Eat Travel By: tex_admin August 1, 2018 @ 2:00pm

Homemade Pizza Ini Memang Lazat Habis!

Kadang-kadang kalau kita asyik makan pizza yang dibeli saja agak boring jugak kan? Yela, kadang pizza yang kita beli itu toppingnya tidak banyak dan cheese pun kurang melimpah. Tapi, disebabkan teringin nak makan pizza, kita ‘tutup’ mata dan beli saja.

Lepas ini, apa kata anda buat saja pizza sendiri dekat rumah. Barulah boleh letak aneka jenis topping yang melimpah ruah! Barulah puas makan! Bagi anda yang tak tahu cara nak buat pizza homemade ini, anda boleh tiru resepi yang akan Hijab & Heels kongsikan ini.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1/2 cawan air suam

1 sudu besar yis

1 sudu kecil gula

2 cawan tepung (diayak terlebih dahulu)

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil pelembut roti

2 sudu besar minyak zaitun

Sedikit minyak masak

Topping

Sos spaghetti

Cheese

Cheddar cheese

Tambahkan bahan-bahan kegemaran anda yang lain

Cara-cara membuatnya

1. Letakkan yis dan gula di dalam cawan yang berisi air suam. Kacau dan kebiarkan yis mengembang selama 10 hingga 15 minit.

2. Kemudian, campurkan tepung yang telah diayak bersama garam, pelembut roti, minyak zaitun dan yis yang dah mengembang. Uli sehingga menjadi doh.

3. Taburkan tepung di atas papan untuk menguli doh. (Rujuk video)

4. Sediakan mangkuk dan sapukan minyak masak dalam mangkuk. Kemudian, masukkan doh yang telah diuli tadi dan sapukan juga minyak masak di atas doh tersebut. Tutup mangkuk tersebut dan rehatkan doh sehingga mengembang selama 1 jam.

5. Selepas doh mengembang, uli doh menjadi bentuk bulat seperti pizza.

6. Sediakan loyang bulat dan sapu minyak masak di atasnya. Kemudian, letakkan doh bulat tadi di dalam loyang tersebut.

7. Ambil garfu dan cucuk pada doh tersebut. (Rujuk video)

8. Sapukan sos spaghetti di atas doh sehingga rata.

9. Taburkan cheese dan bahan-bahan lain ikut pada kegemaran anda seperti sosej, udang, bawang, dan sebagainya.

10. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 25 hingga 30 minit.

Selamat mencuba!

Sumber: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Tue, 25 Sep 2018
Eat Travel Fri, 15 May 2020

NAFAS Cube, penginapan unik yang luar biasa dan mengujakan

Destinasi wajib dikunjungi selepas tamat PKP!

Eat Travel Sun, 25 Nov 2018

Resipi Cream Puff Paling Senang Nak Buat. Yang Penting Sedap!

Anda pasti makan berbiji-biji cream puff ini. Sedap gila!

Eat Travel Sun, 28 Oct 2018
Eat Travel Fri, 29 May 2020
Eat Travel Thu, 7 May 2020

Walaupun berstatus paya, cantiknya luar biasa

Jangan kata ‘tidak’ sebelum anda lihat terlebih dahulu

Eat Travel Sat, 8 Sep 2018
Eat Travel Thu, 22 Nov 2018

Teringin Nak Buat Popcorn Chicken? Ini Resipinya

Snek ini enak dimakan, macam popcorn!

Eat Travel Wed, 22 Apr 2020
Eat Travel Wed, 29 Aug 2018

Nasi Lemak Lobster Cuma RM25? Wow Murahnya!

Nasi Lemak Tepi Jalan mempunyai reputasi yang hebat kerana telah beroperasi selama 20 tahun.

| Live TV