Eat Travel By: tex_admin August 1, 2018 @ 2:00pm

Homemade Pizza Ini Memang Lazat Habis!

Kadang-kadang kalau kita asyik makan pizza yang dibeli saja agak boring jugak kan? Yela, kadang pizza yang kita beli itu toppingnya tidak banyak dan cheese pun kurang melimpah. Tapi, disebabkan teringin nak makan pizza, kita ‘tutup’ mata dan beli saja.

Lepas ini, apa kata anda buat saja pizza sendiri dekat rumah. Barulah boleh letak aneka jenis topping yang melimpah ruah! Barulah puas makan! Bagi anda yang tak tahu cara nak buat pizza homemade ini, anda boleh tiru resepi yang akan Hijab & Heels kongsikan ini.

Bahan-bahan yang diperlukan:

1/2 cawan air suam

1 sudu besar yis

1 sudu kecil gula

2 cawan tepung (diayak terlebih dahulu)

1/2 sudu kecil garam

1/2 sudu kecil pelembut roti

2 sudu besar minyak zaitun

Sedikit minyak masak

Topping

Sos spaghetti

Cheese

Cheddar cheese

Tambahkan bahan-bahan kegemaran anda yang lain

Cara-cara membuatnya

1. Letakkan yis dan gula di dalam cawan yang berisi air suam. Kacau dan kebiarkan yis mengembang selama 10 hingga 15 minit.

2. Kemudian, campurkan tepung yang telah diayak bersama garam, pelembut roti, minyak zaitun dan yis yang dah mengembang. Uli sehingga menjadi doh.

3. Taburkan tepung di atas papan untuk menguli doh. (Rujuk video)

4. Sediakan mangkuk dan sapukan minyak masak dalam mangkuk. Kemudian, masukkan doh yang telah diuli tadi dan sapukan juga minyak masak di atas doh tersebut. Tutup mangkuk tersebut dan rehatkan doh sehingga mengembang selama 1 jam.

5. Selepas doh mengembang, uli doh menjadi bentuk bulat seperti pizza.

6. Sediakan loyang bulat dan sapu minyak masak di atasnya. Kemudian, letakkan doh bulat tadi di dalam loyang tersebut.

7. Ambil garfu dan cucuk pada doh tersebut. (Rujuk video)

8. Sapukan sos spaghetti di atas doh sehingga rata.

9. Taburkan cheese dan bahan-bahan lain ikut pada kegemaran anda seperti sosej, udang, bawang, dan sebagainya.

10. Bakar pada suhu 200 darjah Celcius selama 25 hingga 30 minit.

Selamat mencuba!

Sumber: Buat Orang Lapo

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020
Eat Travel Fri, 24 Aug 2018
Eat Travel Sun, 3 Mar 2019
Eat Travel Tue, 5 Jun 2018

7 Sebab Pulau Bali Adalah Destinasi Honeymoon Yang Perfect Untuk Anda

Bukan saja cantik pemandangannya, ia juga menawarkan pelbagai aktiviti menarik untuk pasangan.

Eat Travel Mon, 2 Dec 2019

21 makanan yang tidak elok disimpan dalam peti sejuk. Nombor 11 macam pelik je?

Suhu peti sejuk akan menjejaskan rasa semua makanan yang disenaraikan!

Eat Travel Fri, 15 May 2020

NAFAS Cube, penginapan unik yang luar biasa dan mengujakan

Destinasi wajib dikunjungi selepas tamat PKP!

Eat Travel Wed, 7 Nov 2018

Muzium Ais Krim Di San Francisco Ini Memang Unik & Colourful!

Foto anda mesti ‘manis-manis’ semuanya!

Eat Travel Mon, 30 Apr 2018

Jom Lepak Sambil Makan Lamb Chop Di Mr. Steak House Shah Alam. Memang Puas Hati!

Teringin nak makan western food? Jom pergi ke restoran Mr. Steak House.

Eat Travel Mon, 29 Jul 2019
Eat Travel Tue, 20 Nov 2018

| Live TV