familuv By: Yanie Baharom August 31, 2018 @ 11:00pm

4 Jenis Nasihat Yang Parents Lain Tak Suka Dengar

Para ibu memang mudah teruja kalau bercerita soal anak dan kadangkala tu, ibu-ibu otai atau senior memang ringan mulut untuk memberikan nasihat terutamanya jika individu yang ditemui mereka itu baru pertama kali menjadi ibu.

Meskipun niat ikhlas memberikan nasihat itu tidak salah sama sekali dan berkemungkinan juga nasihat anda amat dialu-alukan, tapi awas ya kerana terdapat beberapa sempadan perbualan yang perlu dijaga.

Melainkan jika individu itu sendiri datang dan mendekati anda untuk mendapatkan nasihat. Berikut adalah 4 perkara yang sebaiknya elak daripada berlaku.

Foto: Mamamia

1. Menyusu badan

Tidak dinafikan banyak manfaat boleh diperoleh dari penyusuan badan kerana ia membekalkan nutrisi terbaik untuk si kecil selain mewujudkan bonding antara ibu dan bayi itu sendiri.

Namun, topik penyusuan akhirnya bergantung kepada pemilihan peribadi individu itu sendiri. Anda jangan memandai memberikan nasihat dan saranan seperti menggesa teman-teman atau kenalan anda untuk menyusu badan.

Ada sesetengah orang bukan tidak mahu menyusukan badan tetapi mungkin mereka tidak mempunyai kemampuan berbuat demikian disebabkan faktor kesihatan atau faktor keterbatasan kerja yang menghalang. Jadi berhati-hati dengan tutur kata anda bimbang ada touching!

2. Cadangan pemakanan

Bab yang satu ini memang sensitif sikit. Ada ibu bapa kata “suka hati akulah nak bagi makan apa, anak aku bukan anak kau!”.

Walaupun kita cuba memberikan nasihat bahawa makanan segera itu tidak bagus dan terdapat pelbagai menu sihat yang boleh disedikan sendiri, tapi ada ibu-bapa merasakan mereka tidak perlukan bantuan nasihat kerana percaya sebagai parents tentu saja mereka juga mahukan yang terbaik untuk anak-anak.

Fikir sejenak implikasi yang akan berlaku disebabkan tindakan anda. Elak suasana pertemuan menjadi tegang, tidak selesa dan dingin.

3. Tegur sikap anak kepada kenalan anda

Ini part paling sentap! walaupun sesetengah ibu-bapa tahu yang perangai anak mereka out of control, nakal tahap tak boleh ampun dan terkinja-kinja, tapi sebaiknya jangan beri sebarang komen.

Apatah lagi, kalau ibu-bapa mereka sendiri sejenis tidak reti menegur perangai anak-anak. Alasan klise, biasalah budak-budak!

Walaupun nasihat yang ingin disarankan itu untuk kebaikan anak mereka dan mungkin anda rimas dengan suasana bingit sebenarnya, tetapi teguran anda itu boleh menyebabkan perang mulut dan pergaduhan. Salah satu sebabnya parents yang sudah malu dengan kelakuan anak mereka, akan melenting untuk cover up malu mereka.

Seeloknya anak orang, biarlah emak bapaknya yang tegur!

4. Perubahan fizikal

Tidak kira berstatus ibu atau tidak, teguran mengenai perubahan fizikal dan biasanya wanita akan mengembang selepas melahirkan anak, isu yang sangat sensitif.

Ramai menghadapi masalah menurunkan berat badan  sebenarnya selepas bersalin walaupun gigih berusaha mungkin kerana terlalu bahagia agaknya dan ada pula sudah malas menjaga penampilan kerana kekangan masa. 

Apapun topik berat badan ini teramatlah sensitif. Kadang kita cuma cakap naik badan, tapi penerimaan sahabat kita lain. Mereka fikir kita mungkin ingin memberitahu yang mereka sudah gemuk! Haih macam-macam!  

Okay itu saja perkongsian Hijab & Heels. Ingat elakkan empat perkara ini untuk mewujudkan suasana harmoni tatkala bertemu dengan teman-teman mahupun kenalan anda yang mempunyai anak kecil mahupun baru melahirkan anak.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Tue, 31 Dec 2019
familuv Tue, 6 Nov 2018
familuv Thu, 22 Nov 2018

Ketahui Garis Panduan Ini Sebelum Memilih Haiwan Peliharaan Untuk Anak Anda

Adakah dia sudah sedia untuk tanggungjawab ini?

familuv Fri, 16 Nov 2018

9 Cara Efektif Untuk Kurangkan Masalah Ekzema Anak Anda

Ekzema tidak boleh dirawat, tetapi masalah kulit ini boleh dicegah.

familuv Thu, 26 Sep 2019

Amalan surah Nabi Yusuf buat pasangan tambah sayang!

Banyakkan berdoa, InsyaAllah Allah SWT akan permudahkan urusan kita.

familuv Wed, 16 May 2018

Kalau Nak Anak Lebih Bijak, Lakukan 11 Aktiviti Pembelajaran Ini. Pasti Berkesan!

Kalau nak anak anda bijak, boleh cuba lakukan 11 aktiviti ini.

familuv Tue, 15 May 2018

Kekalkan Hubungan Yang Erat, 10 Cara Ini Mewujudkan Bonding Di Antara Ahli Keluarga

Dalam mengharungi era globalisasi dan teknologi yang semakin canggih, hubungan kekeluargaan bagaikan ampuh.

familuv Mon, 24 Jun 2019

‘Pillow talk’ mampu hangatkan hubungan

Komunikasi berkesan itu penting!

familuv Tue, 22 May 2018

Berhasrat Memiliki Zuriat? Amalkan 12 Tip Ini Dalam Merancang Keluarga Secara Semula Jadi

Bagi mereka yang masih belum dikurniakan zuriat, mungkin ada beberapa ikhtiar yang dapat membantu kalian membina sebuah keluarga yang diidamkan.

familuv Wed, 20 May 2020

Contohi Agong dan Raja Permaisuri yang kerap berpegangan tangan

Kuasa sentuhan mampu meredakan kesakitan

| Live TV