familuv By: Ad Ops November 5, 2018 @ 9:00am

Setelah Melahirkan Anak, Para Ibu Perlu Tunggu Setahun Sebelum Hamil Semula

“Jika ingin cuba mendapatkan zuriat seterusnya selepas melahirkan seorang anak, para ibu patut tunggu selama tak kurang daripada 18 bulan terlebih dahulu.”

Itulah garis panduan terkini yang telah ditetapkan oleh World Health Organization.

Kita tak boleh main-main dengan isu ini, ya! “Jarak” ini memang perlu dititik beratkan bagi mengurangkan risiko kesihatan terhadap si ibu dan bayi dalam kandungan.

Jurang masa yang pendek di antara melahirkan anak dan mengandung semula boleh mengakibatkan kelahiran pramatang, bayi yang bersaiz lebih kecil dan juga kematian si ibu ataupun bayi.

Risiko ini boleh disebabkan oleh badan si ibu yang belum cukup rehat ataupun penjagaan pra-kelahiran yang kurang cukup.

Berita baik!

Namun begitu, sebuah kajian terbaru mendapati yang ibu-ibu tak perlu tunggu selama itu untuk hamil semula. Setahun saja pun dah cukup.

Diterbitkan di dalam JAMA Internal Medicine, kajian oleh University of British Columbia dan Harvard TH Chan School of Public Health ini telah menyelidik sebanyak 150,000 kelahiran di Kanada.

Ia menunjukkan, tempoh masa 12 ke 18 bulan adalah masa menunggu paling ideal di antara melahirkan anak dan hamil semula.

Foto: Getty

Bagus untuk wanita yang lebih berumur

Penulis senior untuk kajian ini, Dr Wendy Norman, berharap penemuan ini akan boleh menyejukkan hati wanita berumur lebih daripada 35 tahun yang sedang merancang keluarga.

“Ibu yang sudah berumur kini ada bukti kukuh untuk pertama kalinya tentang kenapa mereka perlu menjarakkan kelahiran dan kehamilan seterusnya.

“Nak dapatkan selang setahun yang penting itu patut boleh dilakukan oleh ramai wanita dan ternyata sangat berbaloi untuk mengurangkan risiko komplikasi.”

Walau bagaimanapun, kajian ini hanya merujuk kepada satu populasi wanita iaitu di Kanada. Jadi tak berapa jelas jika ia boleh diaplikasikan kepada wanita lain di seluruh dunia.

Mandy Forrester dari Royal College of Midwives berpendapat yang kajian ini adalah sangat berguna dan memberi update kepada kajian terdahulu tentang birth spacing.

“Apa-apa pun, ia akhirnya bergantung kepada pilihan seseorang wanita itu, tak kiralah berapa usianya. Apa yang penting adalah mereka tahu tentang bukti yang telah ditunjukkan dan mereka sepatutnya membuat keputusan berdasarkannya.”

Sumber: BBC

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 8 Nov 2018
familuv Thu, 20 Jun 2019

Angkasawan Negara kongsi 15 panduan didik anak

Teknik mudah, tetapi berkesan!

familuv Wed, 9 Jan 2019
familuv Tue, 7 Aug 2018

7 Filem Korea Bertema Kekeluargaan Wajib Ditontoni Anda

Karya yang disenaraikan ini bukan saja membuatkan hati anda tersentuh malah akan lebih menghargai keluarga tersayang selepas menyaksikannya.

familuv Mon, 6 Aug 2018
familuv Tue, 4 Sep 2018

Periksa Almari Anak Anda Untuk Ketahui Sama Ada Mereka Mempunyai Simptom Seorang Pengkid

Jika terdapat banyak barangan lelaki di dalam almari anak gadis anda, jelas sekali mereka sedang berdepan dengan krisis identiti.

familuv Wed, 8 Aug 2018

4 Sajian Enak Berasaskan Brokoli Untuk Si Manja

Brokoli antara sayuran yang kaya dengan vitamin dan mineral.

familuv Tue, 10 Mar 2020
familuv Tue, 5 Mar 2019
familuv Thu, 11 Jul 2019

| Live TV