Featured By: Ad Ops August 21, 2019 @ 11:00am

Badan kurang air? Jangan minum air banyak ketika perut kosong

Air sering dianggap sebagai satu elemen biasa dalam kehidupan walaupun ia sebenarnya adalah keperluan yang sangat penting untuk kesejahteraan tubuh badan.  

Sama ada anda sedar atau tidak, perkara pertama yang akan dilakukan jururawat apabila anda dimasukkan ke wad ialah mencucuk jarum pada mana-mana anggota badan, biasanya pada tangan, untuk memasang tiub yang berfungsi mengalirkan air menerusi aliran darah ke dalam badan.

Oleh itu, jelas kepentingan air dalam kehidupan manusia kerana tanpa air yang mencukupi, manusia akan mengalami kelesuan dan mungkin boleh jatuh sakit jika badan tidak mendapat air yang cukup.

Nyahhidrat (dehydration) atau kekurangan air dalam badan boleh menyebabkan keletihan dan menjejaskan daya ketahanan seseorang itu.

Dalam kadar yang sikit pun ia boleh merosakkan mood atau kebolehan untuk menumpukan perhatian.

Cara yang paling mudah untuk mengubatinya ialah dengan meminum air. Akademi Perubatan Amerika Syarikat mengesyorkan wanita dewasa minum sebanyak 2.7 liter air sehari. Untuk lelaki dewasa pula ialah sebanyak 3.7 liter.

Bagaimanapun, minum air dalam kuantiti yang banyak sepanjang hari bukanlah cara terbaik atau paling efisyen untuk menepati keperluan jumlah air dalam badan.

“Anda minum air banyak dan dalam masa dua jam, anda kerap kencing dan ia berwarna jernih,” kata David Nieman, profesor kesihatan awam di Appalachian State University.

“Itu bermakna air yang anda minum tadi tidak kekal di dalam badan.”

Hal ini paling kerap berlaku apabila anda minum air banyak ketika perut anda kosong. Air putih selalunya akan berlalu menerusi sistem penghadaman manusia apabila pengambilannya tidak disertai dengan sebarang makanan atau nutrien.

“Tiada faedah pun anda minum berbotol-botol air di antara waktu makan. Besar kemungkinan ia terus keluar melalui sistem kumbahan,” kata David.

Sebaliknya, pengambilan air sekali dengan asid amino, lemak dan mineral nampaknya membantu badan mengekalkan lebih banyak kandungan H2O, lalu mempengaruhi kadar penghidratan dalam badan. Ini sangat penting bagi mereka yang bersenam atau berpeluh dengan banyak.

Lain jenis air, lain kadar penghidratannya

Foto: Indiatimes.com

Satu kajian telah dijalankan pada 2015 bertujuan membandingkan kesan penghidratan bagi pelbagai jenis minuman seperti air putih, susu dan teh.

Berdasarkan ujian air kencing peserta kajian ini, penyelidik mendapati beberapa jenis minuman (termasuklah susu, teh dan jus oren, tetapi bukan minuman sukan) ialah lebih menghidrat daripada air putih.

Semestinya tiada siapa yang mencadangkan anda patut lebih meminum susu dan jus oren. Air putih masih menghidrat, sama seperti minuman sukan dan juga air kopi.

Tetapi penyelidik kajian ini merumuskan bahawa elemen di dalam setiap jenis minuman itu mempengaruhi jumlah air yang kekal dalam badan individu yang minum air berkenaan. Salah satunya ialah kandungan nutrien.

Air yang banyak boleh keluarkan toksin?

Tanggapan popular mengenai bagaimana pengambilan air yang banyak dan kerap berupaya mengeluarkan toksin dari dalam badan sebenarnya tidak mempunyai bukti kukuh. 

Air kencing sememangnya membawa sisa kumbahan keluar, tetapi pengambilan air yang banyak ketika perut kosong tidak membantu pun proses pembersihan ini.

Jangan terlebih hidrat!

Sebenarnya, air kencing jernih ialah petanda bagi ‘terlebih hidrat (overhydration)’, menurut Cleveland Clinic.

Dalam sesetengah kes, pengambilan air dalam jumlah yang banyak boleh memudaratkan kesihatan. Contohnya, mereka yang hanya minum air setelah bersenam selama berjam-jam berpotensi untuk mengeluarkan terlalu banyak sodium menerusi air kencing mereka. Hal ini akan mengakibatkan kadar sodium dalam badan mereka tidak seimbang.

Itulah sebabnya minuman sukan yang mengandungi nutrien dan sodium sangat membantu bagi mereka yang bersenam.

Foto: Wellturned

Cara betul untuk menghidrat

1. Minum air atau apa jua minuman sedikit demi sedikit

Tindakan ini mengelakkan buah pinggang anda daripada menjadi terlalu penuh. Ia membantu badan untuk mengekalkan lebih banyak H2O.

2. Minum air sebelum atau ketika menjamah sarapan, hidangan tengahari atau makan malam

Pengambilan air dengan asid amino, lemak, vitamin atau mineral membantu badan menyimpan air yang masuk.

3. Makan pisang daripada minum minuman pisang selepas bersenam

Pengambilan apa jua buah dengan air akan menghidratkan badan.

Kesimpulannya..

Apa-apa pun, anda tidak patut kurangkan minum air ataupun gantikan air kosong dengan minuman lain.

Bagi mereka yang ingin kekal hidrat, mengambil air secara berperingkat dan menggabungkan air dengan makanan adalah lebih efektif.

“Air memang bagus untuk kesihatan, tetapi anda juga boleh ‘lemas’ akibatnya,” kata David.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 14 Mar 2018

12 Tips Makeup Untuk Wanita Yang Bercermin Mata

Kebanyakan orang yang rabun mesti memilih untuk memakai contact lens daripada pakai cermin mata.

Featured Wed, 13 Oct 2021

Dah Suntik 2 Dos Vaksin, Melancong Pun Dah Dibenarkan… Negara Mana Yang Kita Boleh Pergi Ni?

Berikutan dengan pengumuman kebenaran rentas negeri, melancong dalam dan luar negara telah dibenarkan oleh Perdana Menteri, Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob bermula Isnin, pasti ramai yang tak sabar nak pergi menggunakan peluang tersebut. Nanti dulu! […]

Featured Tue, 7 Jan 2020
Sihat Sat, 29 Sep 2018

Kasut Tumit Tinggi, Gaya VS Kesihatan

Penggunaan tumit tinggi setiap hari selama beberapa tahun boleh menyebabkan perubahan dalam anatomi anda.

familuv Sat, 19 Oct 2019

Anak tidak cukup tidur? Ini cara untuk tahu

Jangan ambil mudah dengan waktu tidur anak anda

Featured Wed, 8 Apr 2020
Featured Fri, 14 Sep 2018
Sihat Tue, 29 May 2018

Khasiat Beras Perang Ini Memang Berguna Untuk Kesihatan Anda

Ketahuilah manfaat beras perang yang sangat bagus untuk kesihatan anda!

Sihat Wed, 12 Sep 2018

8 Jenis Makanan Yang Bisa Bikin Anak Anda Memiliki Ketinggian Persis Supermodel!

Makanan kaya protein memberi kebaikan tubuh badan yang sihat, tinggi dan kuat buat si kecil.

| Live TV