Featured By: Yanie Baharom April 27, 2020 @ 4:30pm

Bekalan darah semakin berkurangan, penderma darah dibenar menderma darah

Kerajaan memberi kelonggaran kepada orang ramai yang ingin menderma darah bagi membantu Tabung Darah Negara yang kini dilaporkan mengalami pengurangan bekalan darah sehingga 33 peratus sejak Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilaksanakan.

Menteri Kanan (Kluster Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata berikutan masalah yang dihadapi itu, Kerajaan meluluskan permohonan Pusat Darah Negara untuk beroperasi dan membenarkan pergerakan penderma untuk menderma darah.

“Mesyuarat pagi ini memaklumkan, bekalan darah di Tabung Darah Negara berkurangan sebanyak 33 peratus sejak pelaksanaan PKP. Pusat Darah Negara telah memohon kebenaran untuk beroperasi, selain pergerakan perderma darah untuk menderma darah.

Foto: Bernama

“Berikutan dengan itu, menyuarat hari ini meluluskan pergerakan penderma darah untuk ke hospital dan klinik kesihatan bagi tujuan menderma darah dari jam 10 pagi hingga 10 malam,” katanya pada sidang media harian selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai PKP di Putrajaya, sebentar tadi.

Sementara itu, beliau berkata, pergerakan pertama pelajar institusi pengajian tinggi (IPT) kendalian Kementerian Pengajian Tinggi akan bermula pada malam ini membabitkan penghantaran lebih 1,128 pelajar dari zon tengah ke utara.

Bagi pergerakan itu, bas berkenaan balik ke Kuala Lumpur dengan membawa pulang pelajar IPT dari zon utara ke zon tengah, esok malam.

Ismail Sabri berkata, bagi pelajar yang hendak pulang ke Sabah dan Sarawak, penghantaran pulang pelajar menaiki pesawat termasuk dari zon utara, zon tengah dan zon selatan di Semenanjung, bermula 1 Mei ini.

Foto: Berita Harian

“Bagi pelajar yang berada di Terengganu dan Kelantan akan diterbangkan dari Lapangan Terbang Sultan Mahmud, Kuala Terengganu, manakala pelajar yang berada di zon tengah termasuk Pahang akan diterbangkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

“Pelajar di zon utara akan diterbangkan dari Lapangan Terbang Antarabangsa Pulau Pinang. Penghantaran pelajar menggunakan perkhidmatan penerbangan berjadual,” katanya.

Pada sidang media yang sama, beliau turut menyeru agar rakyat Malaysia bertenang dan jangan melakukan sebarang tindakan yang boleh menggugat kesejahteraan negara berikutan penularan pelbagai video, rakaman audio dan berita di media sosial membabitkan pelarian Rohingya sehingga menimbulkan kemarahan rakyat negara ini.

Foto: Iluminasi

“Saya pun hairan kedatangan (etnik Rohingya) ke negara kita bukan baharu, sudah bertahun. Sebelum ini tidak timbul isu ini kerana kedatangan mereka mendapat simpati kita, kerana kita mendengar mereka dibunuh dengan kejam dan sebagainya.

“Namun, akhir-akhir ini isu itu menjadi besar dan menghairankan polis kerana banyak berita di media sosial yang dikeluarkan yang menimbulkan kemarahan rakyat kepada mereka,” katanya

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Fri, 19 Apr 2019

Baru 12 tahun, sudah mampu beli BMW Sedan. Hebatnya jurusolek cilik ini!

Hasil solekan adik Nathannan memang mengagumkan!

Gaya Hidup Wed, 17 Jan 2018

5 Pencuci Mulut Yang Tak Ganggu Diet!

Demi mendapatkan berat badan dan bentuk badan menawan, ramai yang sanggup tahan selera daripada menikmati makanan kegemaran seperti pencuci mulut ataupun pemanis mulut. Hrmm… sebenarnya tindakan itu tidak betul. Anda boleh makan kek, aiskrim, puding […]

Featured Wed, 17 Jul 2019

Kejutan filem Kingdom pasti membuatkan penonton terpaku!

Berdebar jantung dan tak kering gusi dibuatnya!

Featured Thu, 27 Sep 2018

Bayangkan Kediaman Mewah Setinggi 27 Tingkat Hanya Didiami Oleh 5 Beranak, Tak Takut Ke?

Kediaman mengagumkan itu dilengkapi dengan tiga helipad, sebuah pawagam, beberapa kolam renang dan mempunyai 600 kakitangan, terletak di selatan Mumbai, India

Featured Sun, 15 Apr 2018

Menghasilkan Potret Dengan Gincu Dan Ciuman, Teknik Wanita Ini Memang Rare Habis

Ramai yang beranggapan dia kurang siuman apabila tekun mencium setiap sudut kanvas selebar dan setinggi satu meter. Namun selepas beberapa jam terbuai memperhatikan gerak-gerinya, pengunjung mulai kagum dengan kegilaan dan cara Alexis Fraser menghasilkan karya lukisan menggunakan teknik kucupan.

Featured Mon, 16 Mar 2020
Featured Sat, 9 May 2020

3 gaya ini mampu hasilkan ilusi kurus dan tinggi ketika bergambar

Barulah yakin nak letak dalam media sosial

Featured Wed, 29 Apr 2020
Gaya Hidup Sat, 27 Oct 2018

| Live TV