Featured By: Fadzlena Jafar March 24, 2020 @ 6:03pm

Buat pemeriksaan sendiri dengan jawab 12 soalan COVID-19

Kebimbangan mengenai COVID-19 yang kini sudah mencatat 339,831 kes jangkitan di seluruh dunia menyebabkan ramai yang hadir ke klinik kesihatan atau hospital kerajaan bagi membuat saringan.

Di Malaysia umpamanya, sejak beberapa hari lalu, semua klinik kesihatan dan hospital kerajaan dibanjiri orang ramai yang bimbang, malah ada yang dikatakan memaki hamun petugas kesihatan hanya kerana dimaklumkan tidak perlu membuat ujian saringan berkenaan.

Petugas Kesihatan Daerah Kuantan melakukan proses saringan kepada penumpang penerbangan Singapura-Kuantan yang tiba di terminal ketibaan Lapangan Terbang Sultan Ahmad Shah (LTSAS) bagi mencegah penularan jangkitan COVID-19 hari ini. (Gambar hiasan/BERNAMA)

Dalam kenyataan yang dikeluarkan Pusat Kesiapsagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC), Kementerian Kesihatan (KKM), batuk, selesema atau demam tidak bermakna seseorang itu mempunyai gejala berkaitan COVID-19.

Harga ujian saringan COVID-19 yang mencecah sehingga RM400 setiap satu agak mahal dan boleh menyebabkan perbelanjaan kerajaan meningkat  sekiranya setiap individu yang datang diberikan ujian saringan berkenaan.

Sehubungan itu, rakyat diminta bertenang dan pastikan datang untuk melakukan saringan hanya jika tersenarai dalam golongan berisiko, mempunyai kontak atau terdedah kepada individu yang disahkan positif COVID-19 dan menunjukkan gejala berkaitan COVID-19.

ARTIKEL BERKAITAN: 6 kematian terkini akibat COVID-19 direkodkan

Mereka yang disenaraikan sebagai berisiko adalah seperti berikut:

 1. Warga emas
 2. Kanak-kanak
 3. Wanita mengandung
 4. Pesakit kronik (diabetes, hipertensi, jantung dan asma)
 5. Pesakit imuniti rendah (kanser dan HIV)

Bagi memudahkan, masyarakat digalakkan untuk membuat pemeriksaan sendiri dengan menjawab 12 soalan yang disenaraikan bagi menentukan sama ada anda mempunyai gejala berkaitan atau sebaliknya.

Kerjasama semua pihak dapat mengurangkan panik dalam kalangan masyarakat, sekali gus diharap dapat membendung penularan jangkitan COVID-19 bukan sahaja di Malaysia, tetapi juga di seluruh dunia.

ARTIKEL BERKAITAN: Raja Permaisuri Agong masak untuk kakitangan hospital

Berikut adalah 12 soalan yang perlu anda jawab:

 1. Anda batuk?
 2. Anda selesema?
 3. Anda mengalami cirit-birit?
 4. Anda mengalami sakit tekak?
 5. Anda mengalami MYALGIA atau sakit-sakit badan?
 6. Anda sakit kepala?
 7. Anda demam (dengan suhu melebihi 37.8 darjah Celsius)?
 8. Anda mengalami kesukaran untuk bernafas?
 9. Anda sering mengalami keletihan?
 10. Pernahkah anda melakukan perjalanan ke luar negara sejak 14 hari lalu?
 11. Adakah anda sejarah melakukan perjalanan ke tempat terkesan akibat COVID-19?
 12. Adakah anda mempunyai kontak secara langsung atau menjaga pesakita yang positif COVID-19

Jawab soalan berkenaan dan kira markah yang diperoleh berdasarkan carta berikut.

Sekiranya anda mencatatkan markah tidak lebih daripada dua, ini bermakna anda mungkin berada dalam tekanan atau kebimbangan, manakala bagi yang memperoleh markah antara tiga hingga lima, anda perlu minum air mencukupi dan perhatikan gejala berkenaan.

Anda juga perlu mengulang pemeriksaan sendiri ini selepas dua hari dan jika mendapati tiada perubahan pada jumlah markah yang diperoleh, anda mungkin batuk atau selesema biasa.

Bagaimanapun, sekiranya markah yang diperoleh antara enam hingga 12, segera bertemu doktor untuk mendapatkan rawatan, namun jika markah yang diperoleh melebihi 12, hubungi talian DOH 02-8-651-7800 segera.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Events Sat, 18 Jun 2022

“Lepaih Ni Turn Depa Pulak” – Tayang Bakal Menantu? Cantiknya Kekasih Anak Che Ta!

Sama cantik sama padan min tengok depa ni 😍 Mak mentua dengan bakal menantu pun segak kemain nampak seiras pulak tu 🥰

Featured Wed, 4 Sep 2019
Cahaya Mata Thu, 22 Dec 2022

11 Tahun Tunggu Zuriat Kedua, Oktovia Manrose Selamat Lahirkan Bayi Perempuan

Pelakon Oktovia Manrose selamat melahirkan bayi perempuan pada 6 Disember lalu. Perkongsian tersebut telah dimuat naik sendiri oleh Oktovia atau nama sebenar Wan Syamira Putri Oktovia Wan Syahman di laman Instagramnya dengan kapsyen yang cukup […]

Featured Tue, 13 Apr 2021

Khai Bahar Mahu Peminat Mengingati Kematian Menerusi Damba Ketenangan

Penyanyi, Khai Bahar kini tampil berbeza dengan album terbaru berjudul Damba Keterangan menerusi trak Perpisahan. Damba ketenangan turut memuatkan lima alunan zikir lain seperti seperti Hasbi Rabbi Wa Nabiy, Astagfirullah, Hasbunallah, La Ilaha Illallah dan […]

Featured Mon, 17 Apr 2023
Featured Sat, 16 May 2020
Featured Wed, 27 Apr 2022
Featured Mon, 18 Oct 2021

Treler Baharu The Batman Tonjol Sisi Gelap Robert Pattinson

Produksi Warner Bros telah melancarkan treler terbaru filem superhero, The Batman yang dibintangi oleh Robert Pattinson sebagai pelakon utama filem itu. Treler yang dilancarkan di DC Fandome itu mendapat pelbagai reaksi dari peminat DC Comics. […]