Featured By: Shaidah Shafie May 20, 2020 @ 7:06pm

Caj kuarantin 50 peratus dikenakan kepada rakyat yang pulang dari luar negara

Tiada lagi penginapan percuma bagi rakyat Malaysia di luar negara yang ingin pulang ke tanah air mulai 1 Jun 2020.

Penginapan itu membabitkan arahan kuarantin wajib selama 14 hari di pusat kuarantin yang disediakan Kerajaan sebaik tiba di semua pintu masuk antarabangsa Malaysia.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKPB, di Putrajaya, hari ini.Foto: Harry Salzman

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata caj berkenaan yang berkuakuasa mulai 1 Jun 2020 membabitkan semua rakyat yang ingin memasuki negara ini.

“Keputusan itu diambil Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengenakan caj kuarantin hotel ke atas semua individu yang memasuki pintu masuk negara bermula 1 Jun.

“Bagi warganegara yang pulang, mereka akan dikuarantin wajib dan perlu membayar sebanyak 50 peratus daripada kadar penuh bayaran hotel iaitu separuh daripada RM150 yang dikenakan, manakala bukan warganegara tetapi permastautin tetap akan dikenakan bayaran100 peratus,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKPB, di Putrajaya, hari ini.

Bagi warganegara yang pulang dan dikuarantin wajib, mereka perlu membayar sebanyak 50 peratus daripada kadar penuh bayaran hotel – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Sejak 2 April lalu, seramai 38,371 rakyat yang pulang dari luar negara sudah menjalani kuarantin wajib selama 14 hari dan sebanyak 30,200 individu selesai menjalani kuarantin wajib dan dibenarkan pulang.

Sehingga pagi ini sebanyak 259 pusat kuarantin sudah beroperasi berbanding 256 pada hari sebelumnya dengan 17,449 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib.

Sebelum ini, Kerajaan menanggung 100 peratus kos penginapan dan makanan sepanjang perintah wajib kuarantin 14 hari, namun didapati ada rakyat yang tidak bertanggungjawab termasuk merosakkan kemudahan disediakan di pusat kuarantin disediakan.

Dengan pelaksanaan arahan baharu itu, Kerajaan hanya akan menanggung separuh daripada bayaran yang ditetapkan untuk proses kuarantin wajib itu bagi warganegara Malaysia.

Hotel turut dijadikan pusat kuarantin untuk rakyat yang baharu pulang dari luar negara – gambar hiasan. Foto: NSTP/Asyraf Hamzah.

Ismail Sabri berkata, bagi tujuan itu semua warganegara atau permaustatin tetap yang bercadang untuk pulang ke Malaysia perlu menandatangani surat persetujuan untuk pembayaran berkenaan.

“MKN juga membuat keputusan mewajibkan semua warganegara yang ingin pulang ke tanah air menandatangani surat persetujuan pembayaran 50 peratus bagi warganegara dan 100 peratus bagi bukan warganegara.

“Mereka boleh melakukan urusan ini di pejabat kedutaan Malaysia dan kedutaan akan mengeluarkan surat kelulusan untuk pulang ke tanah air.

“Jabatan Imigresen akan mengeluarkan arahan kepada syarikat penerbangan bagi memastikan setiap penumpang perlu mempunyai surat berkenaan sebelum berlepas pulang dan memasuki negara ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 5 Jul 2022

[VIDEO] “Sengaja Nak ‘Menilai’ Apa Netizen Akan Kecam..” – YouTuber Akui Buat Konten Tarik Tudung Untuk Kajian Sosial

Macam mana ni gais? Acceptable tak alasan diorang? Saja nak uji netizen je katanya… 🤭🤭

Featured Wed, 4 Jan 2023

Intan Najuwa & Keluarga Berangkat Ke Tanah Suci Tunai Ibadah Umrah – “Setiap Kali Nak Ke Sana, Dia Punya Nervous…”

Pelakon jelita Intan Najuwa selamat berangkat ke Tanah Suci bagi menunaikan ibadah Umrah bersama ahli keluarganya, semalam. Menerusi perkongsian yang dimuat naik di Instagram story (IGS), Intan memaklumkan bahawa dirinya sering berasa gementar setiap kali […]

Featured Thu, 13 Feb 2020
Gaya Hidup Fri, 1 Jun 2018

7 Sebab Kenapa Wanita Patut Enjoy Zaman Mereka Tengah Single

Bila dah kahwin nanti, mungkin anda tak boleh enjoy dah. Serius!

Featured Wed, 5 Oct 2022
Featured Wed, 22 Jun 2022
Events Fri, 13 Jan 2023

Famili Duo: Tema ‘Cinta’ Bawa Sabhi Sadhi & Fareed Di Tangga Paling Rendah – “Keseluruhan Persembahan Kali Ini…”

Adat pertandingan, ada masa di atas ada masa di bawah.. All the best untuk minggu kelima!

Featured Fri, 24 Sep 2021
Cahaya Mata Sat, 14 May 2022

“Serik Ya Allah…” – Syatilla Melvin Masuk Hospital Semula Akibat Sakit Kepala & Tulang Belakang

Bak kata Tilla penangan anak ketiga… Apapun semoga Syatilla cempat sembuh!