Featured By: Shaidah Shafie May 20, 2020 @ 7:06pm

Caj kuarantin 50 peratus dikenakan kepada rakyat yang pulang dari luar negara

Tiada lagi penginapan percuma bagi rakyat Malaysia di luar negara yang ingin pulang ke tanah air mulai 1 Jun 2020.

Penginapan itu membabitkan arahan kuarantin wajib selama 14 hari di pusat kuarantin yang disediakan Kerajaan sebaik tiba di semua pintu masuk antarabangsa Malaysia.

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKPB, di Putrajaya, hari ini.Foto: Harry Salzman

Menteri Kanan (Keselamatan), Datuk Seri Ismail Sabri Yaakob, berkata caj berkenaan yang berkuakuasa mulai 1 Jun 2020 membabitkan semua rakyat yang ingin memasuki negara ini.

“Keputusan itu diambil Majlis Keselamatan Negara (MKN) bagi mengenakan caj kuarantin hotel ke atas semua individu yang memasuki pintu masuk negara bermula 1 Jun.

“Bagi warganegara yang pulang, mereka akan dikuarantin wajib dan perlu membayar sebanyak 50 peratus daripada kadar penuh bayaran hotel iaitu separuh daripada RM150 yang dikenakan, manakala bukan warganegara tetapi permastautin tetap akan dikenakan bayaran100 peratus,” katanya dalam sidang media selepas Mesyuarat Menteri Kanan Mengenai Pelaksanaan PKPB, di Putrajaya, hari ini.

Bagi warganegara yang pulang dan dikuarantin wajib, mereka perlu membayar sebanyak 50 peratus daripada kadar penuh bayaran hotel – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Sejak 2 April lalu, seramai 38,371 rakyat yang pulang dari luar negara sudah menjalani kuarantin wajib selama 14 hari dan sebanyak 30,200 individu selesai menjalani kuarantin wajib dan dibenarkan pulang.

Sehingga pagi ini sebanyak 259 pusat kuarantin sudah beroperasi berbanding 256 pada hari sebelumnya dengan 17,449 individu sedang menjalani proses kuarantin wajib.

Sebelum ini, Kerajaan menanggung 100 peratus kos penginapan dan makanan sepanjang perintah wajib kuarantin 14 hari, namun didapati ada rakyat yang tidak bertanggungjawab termasuk merosakkan kemudahan disediakan di pusat kuarantin disediakan.

Dengan pelaksanaan arahan baharu itu, Kerajaan hanya akan menanggung separuh daripada bayaran yang ditetapkan untuk proses kuarantin wajib itu bagi warganegara Malaysia.

Hotel turut dijadikan pusat kuarantin untuk rakyat yang baharu pulang dari luar negara – gambar hiasan. Foto: NSTP/Asyraf Hamzah.

Ismail Sabri berkata, bagi tujuan itu semua warganegara atau permaustatin tetap yang bercadang untuk pulang ke Malaysia perlu menandatangani surat persetujuan untuk pembayaran berkenaan.

“MKN juga membuat keputusan mewajibkan semua warganegara yang ingin pulang ke tanah air menandatangani surat persetujuan pembayaran 50 peratus bagi warganegara dan 100 peratus bagi bukan warganegara.

“Mereka boleh melakukan urusan ini di pejabat kedutaan Malaysia dan kedutaan akan mengeluarkan surat kelulusan untuk pulang ke tanah air.

“Jabatan Imigresen akan mengeluarkan arahan kepada syarikat penerbangan bagi memastikan setiap penumpang perlu mempunyai surat berkenaan sebelum berlepas pulang dan memasuki negara ini,” katanya.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 30 Dec 2018

Anda Rasa Tak Produktif Di Tempat Kerja? Gunakan Teknik Pomodoro Yang Terbukti Efektif!

Senang saja teknik ini dan anda takkan rasa penat sangat.

Featured Mon, 21 May 2018
Acara Fri, 18 Oct 2019

Konsep Experience of The Future meriahkan Hari Turun Padang McD

Anda perlu lalui sendiri pengalaman mudah ini!

Gaya Hidup Fri, 25 Jan 2019

Lelaki ini membeli ikan tuna pada harga RM12. 74 juta, anda mampu?

Baik beli empat buah rumah banglo daripada makan ikan tuna! 

familuv Tue, 18 Feb 2020
Featured Fri, 15 Mar 2019
Featured Tue, 23 Feb 2021

Bantuan One-Off RM 500 Buat 4 Golongan Ini Bermula 22 Februari

Menerusi Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), Kerajaan mengumumkan bantuan kewangan one-off sebanyak RM500 ringgit kepada pemandu teksi, bas sekolah, bas persiaran, kereta sewa dan e- hailing, bagi meringankan beban mereka.⠀ ⠀ Menurut […]

Featured Thu, 22 Apr 2021

Che Puan Khaleeda Selamat Bersalin, Tunku Zahrah Zarith Nama Anaknda Puteri TMJ

Sultan Johor, Sultan Ibrahim Iskandar hari ini berkenan menamakan puteri kedua Tunku Mahkota Johor Tunku Ismail Sultan Ibrahim, sebagai Tunku Zahrah Zarith Aziyah Tunku Ismail. Yang Dipertua Jumaah Majlis Diraja Johor, Datuk Abdul Rahim Ramli […]

Featured Thu, 24 Jun 2021

“Doakan Yang Terbaik..”- Aprena Manrose Enggan Ulas Isu Tampil Berhijab

Pelakon Aprena Manrose menjelaskan dirinya tidak ingin membuat sebarang pengumuman berikutan isu dilihat tampil mengenakan hijab sejak akhir-akhir ini. Aprena ketika ditemui di sidang media Drama Akasia Hatimu Sedingin Salju enggan mengulas dengan lebih lanjut mengenai […]

Gaya Hidup Mon, 18 Jun 2018

| Live TV