Featured By: Fadzlena Jafar April 10, 2020 @ 8:15pm

Elak bersalaman, amalan baharu akibat COVID-19 penuhi tuntutan Islam

Penularan wabak COVID-19 memberi kesan kepada masyarakat dalam pelbagai bentuk, antaranya menitikberatkan amalan kebersihan seperti kerap membasuh tangan, memakai topeng muka dan penjarakan sosial yang sepatutnya sudah lama dilakukan.

Satu lagi amalan yang perlu dilakukan bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 adalah mengelak daripada bersalaman, sebaliknya masyarakat disarankan supaya menundukkan kepala sebagai tanda hormat apabila bertemu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata penularan wabak COVID-19 menyebabkan kehidupan pada masa depan berubah terutama dari segi gaya hidup.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perlanjutan tempoh PKP sehingga 28 April 2020. (Gambar BERNAMA)

“Kehidupan kita untuk bulan-bulan atau tahun yang mendatang ini tidak akan kembali seperti biasa. Kita akan menjalani kehidupan dengan the new normal atau kebiasaan baharu. Apa yang biasa kita buat dahulu, tidak boleh kita buat lagi.

“Contoh mudahnya, berjabat tangan. Kalau dulu berjabat tangan bila berjumpa adalah satu perkara yang biasa dibuat. Kalau tidak dibuat ia dianggap janggal, atau tidak beradab. Tetapi sekarang ini lain.

“Kita tidak boleh berjabat tangan apabila berjumpa untuk mengelakkan jangkitan virus. Mungkin kita tunduk sahaja sebagai tanda hormat. Ini adalah the new normal atau kebiasaan baharu,” katanya pada perutusan khas berhubung COVID-19, hari ini.

Dalam perutusan khas itu, Muhyiddin turut mengumumkan tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan bermula 15 April sehingga 28 April 2020.

Sejak penularan wabak COVId-19 di Malaysia, Februari lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa mempromosikan amalan gaya hidup sihat dengan mengamalkan penjagaan kebersihan diri termasuk kerap membasuh tangan.

Pemakaian topeng mulut dan hidung yang dipakai orang ramai mampu mengelakkan jangkitan COVID-19. (Gambar hiasan/NSTP/MUSTAFFA KAMAL.

Muhyiddin berkata, amalan kebersihan itu khususnya membasuh tangan menggunakan sabun dan memakai topeng muka dilihat mampu melindungi seseorang daripada jangkitan penyakit khususnya COVID-19 ketika ini.

“Begitu juga dengan perkara yang kita tidak biasa buat sebelum ini seperti membasuh tangan. Sekarang dan untuk masa yang akan datang kita mesti membiasakan (amalan) membasuh tangan dengan lebih kerap. Gunakan sabun, hand sanitizer (cecair pembasmi kuman) dan sebagainya. Juga memakai face mask (topeng muka).

“Banyak lagi contoh lain yang tidak perlu saya sebut kerana saya fikir saudara saudari faham maksud kebiasaan baharu yang mesti kita amalkan dalam menjalani kehidupan seharian untuk tempoh yang mendatang,” katanya.

Saranan Perdana Menteri itu disambut baik kebanyakan warga maya yang melihat amalan disebutkan itu adalah gaya hidup yang dituntut Islam.

Islam sentiasa menggalakkan umatnya supaya mengamalkan gaya hidup sihat khususnya kebersihan diri, malah melarang umatnya bersalaman antara bukan muhrim.

Selain itu, amalan berkenaan juga menjadi budaya bagi masyarakat Jepun yang sejak dulu dilihat amat menjaga kebersihan terutama sering mengenakan topeng muka di tempat awam selain mengamalkan budaya tunduk sebagai tanda hormat apabila bertemu dengan seseorang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Fri, 23 Sep 2022

Portal Berita Sosial Bahasa Cina, Tantannews Kini Bersama REV Media Group!

Wahh menarik ni! Kalau korang tahu bahasa Cina, macam-macam berita boleh dapat dari Tantannews tau 🤓

Gaya Hidup Thu, 15 Feb 2018

Walaupun Anda Score Subjek Geografi, 6 Negara Ini Mungkin Anda Tak Tahu

Dalam 193 (mengikut daftar PBB) negara yang ada di dunia ini, berapa banyak negara yang anda tahu? Kalau anda boleh score dalam subjek Geografi pun, rasanya masih ramai yang tidak dapat senaraikan kesemua 193 buah negara itu. Lebih –lebih lagi negara yang kecil.

Featured Thu, 12 Jan 2023
Featured Tue, 27 Sep 2022
Featured Sun, 19 Dec 2021

Terharu! Warga Malaysia Sedia Bantu Individu Terkesan Banjir, Ada Yang Tawar Rumah Sendiri Sebagai Tempat Berteduh

Hujan lebat yang berterusan telah menyebabkan beberapa kawasan di beberapa buah negeri dilanda banjir. Ramai yang terperangkap di rumah, bangunan kerja dan atas jalan raya kerana paras air yang telah menyukarkan perjalanan. Menjengah ke laman

Featured Sun, 19 Apr 2020

Tempoh pendaftaran kelahiran, kematian dilanjutkan

Denda turut dimansuhkan sekiranya lambat daftar

Acara Wed, 7 Dec 2022

Enam Kategori Untuk Undian Anugerah Drama Sangat 2023 Kini Bermula! 

Anugerah Drama Sangat 2023 kini kembali! Jangan lepaskan peluang undi drama-drama terbaik pilihan hati korang ❤️

| Live TV

error: Content is protected !!