Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Fadzlena Jafar April 10, 2020 @ 8:15pm

Elak bersalaman, amalan baharu akibat COVID-19 penuhi tuntutan Islam

Penularan wabak COVID-19 memberi kesan kepada masyarakat dalam pelbagai bentuk, antaranya menitikberatkan amalan kebersihan seperti kerap membasuh tangan, memakai topeng muka dan penjarakan sosial yang sepatutnya sudah lama dilakukan.

Satu lagi amalan yang perlu dilakukan bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 adalah mengelak daripada bersalaman, sebaliknya masyarakat disarankan supaya menundukkan kepala sebagai tanda hormat apabila bertemu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata penularan wabak COVID-19 menyebabkan kehidupan pada masa depan berubah terutama dari segi gaya hidup.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perlanjutan tempoh PKP sehingga 28 April 2020. (Gambar BERNAMA)

“Kehidupan kita untuk bulan-bulan atau tahun yang mendatang ini tidak akan kembali seperti biasa. Kita akan menjalani kehidupan dengan the new normal atau kebiasaan baharu. Apa yang biasa kita buat dahulu, tidak boleh kita buat lagi.

“Contoh mudahnya, berjabat tangan. Kalau dulu berjabat tangan bila berjumpa adalah satu perkara yang biasa dibuat. Kalau tidak dibuat ia dianggap janggal, atau tidak beradab. Tetapi sekarang ini lain.

“Kita tidak boleh berjabat tangan apabila berjumpa untuk mengelakkan jangkitan virus. Mungkin kita tunduk sahaja sebagai tanda hormat. Ini adalah the new normal atau kebiasaan baharu,” katanya pada perutusan khas berhubung COVID-19, hari ini.

Dalam perutusan khas itu, Muhyiddin turut mengumumkan tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan bermula 15 April sehingga 28 April 2020.

Sejak penularan wabak COVId-19 di Malaysia, Februari lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa mempromosikan amalan gaya hidup sihat dengan mengamalkan penjagaan kebersihan diri termasuk kerap membasuh tangan.

Pemakaian topeng mulut dan hidung yang dipakai orang ramai mampu mengelakkan jangkitan COVID-19. (Gambar hiasan/NSTP/MUSTAFFA KAMAL.

Muhyiddin berkata, amalan kebersihan itu khususnya membasuh tangan menggunakan sabun dan memakai topeng muka dilihat mampu melindungi seseorang daripada jangkitan penyakit khususnya COVID-19 ketika ini.

“Begitu juga dengan perkara yang kita tidak biasa buat sebelum ini seperti membasuh tangan. Sekarang dan untuk masa yang akan datang kita mesti membiasakan (amalan) membasuh tangan dengan lebih kerap. Gunakan sabun, hand sanitizer (cecair pembasmi kuman) dan sebagainya. Juga memakai face mask (topeng muka).

“Banyak lagi contoh lain yang tidak perlu saya sebut kerana saya fikir saudara saudari faham maksud kebiasaan baharu yang mesti kita amalkan dalam menjalani kehidupan seharian untuk tempoh yang mendatang,” katanya.

Saranan Perdana Menteri itu disambut baik kebanyakan warga maya yang melihat amalan disebutkan itu adalah gaya hidup yang dituntut Islam.

Islam sentiasa menggalakkan umatnya supaya mengamalkan gaya hidup sihat khususnya kebersihan diri, malah melarang umatnya bersalaman antara bukan muhrim.

Selain itu, amalan berkenaan juga menjadi budaya bagi masyarakat Jepun yang sejak dulu dilihat amat menjaga kebersihan terutama sering mengenakan topeng muka di tempat awam selain mengamalkan budaya tunduk sebagai tanda hormat apabila bertemu dengan seseorang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Gaya Hidup Mon, 18 Jun 2018
Featured Sat, 23 May 2020
Featured Fri, 12 Oct 2018

Rawat Masalah Jerawat Dengan Hanya Menggunakan Aloe Vera

Aloe vera juga merupakan pelembap yang baik dan bantu melambatkan proses penuaan.

Featured Wed, 25 Mar 2020
Featured Mon, 2 Sep 2019

Sangkar bagaikan filem pertarungan MMA sebenar!

Saksikan di pawagam yang berhampiran dengan anda!

Acara Mon, 29 Apr 2019

Bengkel i-Skil Hijab & Heels bantu wanita jana pendapatan sampingan

Kursus asas kemahiran mampu tingkatkan ekonomi keluarga

Acara Mon, 15 Jul 2019

ABPBH 32 sedia pelbagai acara untuk peminat seni

BH dekati pembaca yang setia menyokong ABPBH

Eat Travel Sat, 5 Jan 2019

Resipi Burger Ayam Goreng Buttermilk Ini Gerenti Memuaskan Hati & Perut

Ayam goreng memang kena dengan rasa buttermilk itu.

Gaya Hidup Sat, 27 Oct 2018
Featured Wed, 10 Jan 2018

8 Makanan Zero Kalori Untuk Diet

Pernah dengar tentang makanan zero kalori? Jika anda seorang diet junkie, pasti tahu apa yang dimaksudkan dengan makanan zero kalori. Sebenarnya makanan zero kalori ini bukanlah tidak mengandungi kalori sama sekali, tetapi makanan itu mengandungi […]

| Live TV