Featured By: Fadzlena Jafar April 10, 2020 @ 8:15pm

Elak bersalaman, amalan baharu akibat COVID-19 penuhi tuntutan Islam

Penularan wabak COVID-19 memberi kesan kepada masyarakat dalam pelbagai bentuk, antaranya menitikberatkan amalan kebersihan seperti kerap membasuh tangan, memakai topeng muka dan penjarakan sosial yang sepatutnya sudah lama dilakukan.

Satu lagi amalan yang perlu dilakukan bagi mengelakkan jangkitan COVID-19 adalah mengelak daripada bersalaman, sebaliknya masyarakat disarankan supaya menundukkan kepala sebagai tanda hormat apabila bertemu.

Perdana Menteri, Tan Sri Muhyiddin Yassin, berkata penularan wabak COVID-19 menyebabkan kehidupan pada masa depan berubah terutama dari segi gaya hidup.

Perdana Menteri Tan Sri Muhyiddin Yassin mengumumkan perlanjutan tempoh PKP sehingga 28 April 2020. (Gambar BERNAMA)

“Kehidupan kita untuk bulan-bulan atau tahun yang mendatang ini tidak akan kembali seperti biasa. Kita akan menjalani kehidupan dengan the new normal atau kebiasaan baharu. Apa yang biasa kita buat dahulu, tidak boleh kita buat lagi.

“Contoh mudahnya, berjabat tangan. Kalau dulu berjabat tangan bila berjumpa adalah satu perkara yang biasa dibuat. Kalau tidak dibuat ia dianggap janggal, atau tidak beradab. Tetapi sekarang ini lain.

“Kita tidak boleh berjabat tangan apabila berjumpa untuk mengelakkan jangkitan virus. Mungkin kita tunduk sahaja sebagai tanda hormat. Ini adalah the new normal atau kebiasaan baharu,” katanya pada perutusan khas berhubung COVID-19, hari ini.

Dalam perutusan khas itu, Muhyiddin turut mengumumkan tempoh pelaksanaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) dilanjutkan bermula 15 April sehingga 28 April 2020.

Sejak penularan wabak COVId-19 di Malaysia, Februari lalu, Kementerian Kesihatan (KKM) sentiasa mempromosikan amalan gaya hidup sihat dengan mengamalkan penjagaan kebersihan diri termasuk kerap membasuh tangan.

Pemakaian topeng mulut dan hidung yang dipakai orang ramai mampu mengelakkan jangkitan COVID-19. (Gambar hiasan/NSTP/MUSTAFFA KAMAL.

Muhyiddin berkata, amalan kebersihan itu khususnya membasuh tangan menggunakan sabun dan memakai topeng muka dilihat mampu melindungi seseorang daripada jangkitan penyakit khususnya COVID-19 ketika ini.

“Begitu juga dengan perkara yang kita tidak biasa buat sebelum ini seperti membasuh tangan. Sekarang dan untuk masa yang akan datang kita mesti membiasakan (amalan) membasuh tangan dengan lebih kerap. Gunakan sabun, hand sanitizer (cecair pembasmi kuman) dan sebagainya. Juga memakai face mask (topeng muka).

“Banyak lagi contoh lain yang tidak perlu saya sebut kerana saya fikir saudara saudari faham maksud kebiasaan baharu yang mesti kita amalkan dalam menjalani kehidupan seharian untuk tempoh yang mendatang,” katanya.

Saranan Perdana Menteri itu disambut baik kebanyakan warga maya yang melihat amalan disebutkan itu adalah gaya hidup yang dituntut Islam.

Islam sentiasa menggalakkan umatnya supaya mengamalkan gaya hidup sihat khususnya kebersihan diri, malah melarang umatnya bersalaman antara bukan muhrim.

Selain itu, amalan berkenaan juga menjadi budaya bagi masyarakat Jepun yang sejak dulu dilihat amat menjaga kebersihan terutama sering mengenakan topeng muka di tempat awam selain mengamalkan budaya tunduk sebagai tanda hormat apabila bertemu dengan seseorang.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 4 May 2020

Belum sempat menyarung sut perkahwinan, Doktor muda ini gugur kerana COVID-19

Menundakan perkahwinannya demi berkhidmat untuk negara

Featured Thu, 8 Mar 2018

3 Jutawan Jelita Malaysia Yang Sukses Dalam Bidang Fesyen & Kecantikan

Sempena sambutan Hari Wanita Sedunia yang diraikan setiap 8 Mac, Hijab & Heels menampilkan lima wanita yang bergelar jutawan di Malaysia serta sukses dalam bidang fesyen dan kecantikan.

Featured Thu, 17 Jun 2021

PDRM Tawar Diskaun Kompaun Trafik 50 Peratus Sehingga 18 Julai

Berita baik bagi mereka yang ingin membayar saman trafik. Polis Diraja Malaysia (PDRM) hari ini menawarkan pengurangan kompaun saman trafik dengan tawaran diskaun sehingga 50 peratus bermula 18 Jun hingga 18 Julai depan. Menurut Pengarah […]

Featured Fri, 20 Mar 2020
Featured Fri, 10 Apr 2020

Tidur mengiring posisi selamat mengelakkan kematian bayi dalam kandungan

Tidur mengiring juga bantu ibu hamil lebih lena

Gaya Hidup Wed, 31 Jan 2018

Nak Kuruskan Badan? Makan 9 Buah-Buahan Ini

Buah yang kaya dengan serat serta mengandungi vitamin C merupakan jenis buah yang sangat disarankan ketika anda sedang berusaha mendapatkan bentuk badan menawan.

Featured Fri, 18 May 2018

Pemilihan Makanan Dan Produk Bebas Kimia, Rahsia Amalan Kecantikan Wanita Timur Tengah

Meskipun keadaan cuaca negara Timur Tengah bersuhu panas, namun ia sedikitpun tidak menghalang mereka menjaga kecantikan diri.

Featured Mon, 9 Mar 2020
Featured Fri, 27 Mar 2020
Gaya Hidup Sun, 17 May 2020

| Live TV