Gaya Hidup By: Bibi Ramli July 2, 2018 @ 9:00am

5 Cara Menyimpan Sayuran Dan Buah Supaya Ia Tahan Lebih Lama

Bagi anda yang selalu masak makanan sendiri, mesti ada masanya yang anda tak sempat nak gunakan barangan runcit yang anda beli, tak kiralah sayur-sayuran atau buah-buahan.

Tengok-tengok dah busuk atau layu. Mesti anda rasa rugi, kan?

Lain kali anda boleh elakkan ini daripada berlaku sebab ada beberapa trick yang anda boleh gunakan supaya sayur atau buah anda akan tahan lebih lama.

Tak semestinya kalau anda simpan di dalam peti ais, ia akan tahan lama. Ya, udara dingin dan sejuk memang membantu. Tapi jika anda menggunakan teknik-teknik ini, gerenti ia akan tahan laaagi lama.

Nak tahu caranya? Jom tengok video di bawah ini.

Sumber: DIY Hacks

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 18 May 2020

Nak tahu rahsia nasi bungkus London jadi buruan ramai?

Di London pun boleh makan nasi kandar, nasi daging sedap

Featured Tue, 10 Mar 2020
Gaya Hidup Tue, 23 Oct 2018
Gaya Hidup Thu, 8 Nov 2018

Kasut Kahwin Paling Mahal Bernilai RM5 Juta. Cipta Book Of Records!

Kasut ini dicipta untuk dipakai oleh seseorang!

Gaya Hidup Tue, 17 Apr 2018

Inilah Rupa Hotel Dash Box Cyberjaya Yang Tular, Memang Syiok Dan Mengujakan

Dash Box menyediakan pelbagai fasiliti dan suasana yang berbeza berbanding hotel lain.

Gaya Hidup Sat, 25 Aug 2018

5 Kegunaan Kulit Timun Yang Patut Anda Tahu

Kulit timun boleh halau semut!

Gaya Hidup Fri, 17 May 2019

Ikuti cara mandi wajib yang betul supaya puasa anda sah

Selepas habis datang haid atau bersama pasangan, anda perlu mandi wajib.

Gaya Hidup Sun, 29 Apr 2018

Susah Nak Tidur? Cuba 6 Tip Cepat Lena Yang Terbukti Berkesan Oleh Sains

Mungkin anda ada petua tersendiri, tapi 6 cara ini telah dibuktikan oleh sains.

Featured Thu, 22 Aug 2019

Bateri telefon anda cepat habis? Ikuti 5 cara untuk panjangkan hayatnya

Tak perlu tukar bateri baharu atau tukar telefon!

Featured Mon, 6 Apr 2020

Mahu buat pastri Perancis di dapur sendiri? Ini caranya

Tak perlu ke sana untuk makan pastri enak ini

| Live TV