Featured By: Nani Ramlee May 16, 2019 @ 6:19pm

Ini waktu berdoa paling mustajab ketika bulan Ramadan, rugi kalau lepaskan!

Ramadan adalah bulan yang mulia kerana Allah menjanjikan pahala berlipat ganda kepada hamba-Nya yang tawaduk melakukan ibadat kepada-Nya. Bukan itu sahaja, pada bulan suci ini juga Allah akan mengkabulkan doa hamba-Nya yang kusyuk memohon doa kepada-Nya. 

Cuba anda fikir sejenak, apa yang anda lakukan tatkala menunggu waktu berbuka puasa? Adakah anda akan berada di depan televisyen melayan drama kegemaran, sibuk membelek media sosial, termenung mengadap juadah yang dibeli ataupun masih berada di kesesakan bazar Ramadan?

Jika anda melakukan antara perkara yang tersenarai itu, adalah menjadi satu kerugian besar jika anda tidak menggunakan waktu sebelum berbuka puasa untuk berdoa kepada Allah SWT kerana ia merupakan antara waktu yang paling mustajab dan terbaik untuk doa anda termakbul. 

“Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka.” (HR Ibnu Majah)

Nabi Muhammad SAW turut bersabda: 

“Ada tiga doa yang tidak tertolak. Doanya orang yang berpuasa ketika berbuka, doanya pemimpin yang adil dan doanya orang yang dizalimi.” (Hadis Riwayat At Tirmidzi)

waktu mustajab berdoa

Foto: Pinterest

Selain waktu berbuka, pada hari-hari biasa, sepertiga malam yang terakhir juga merupakan waktu mustajab untuk berdoa. Justeru, rebutlah peluang dan kesempatan berdoa pada waktu ini kerana pada umumnya waktu ini di bulan Ramadan adalah waktu bersahur.

Rasulullah SAW bersabda:

يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الآخِرُ يَقُولُ مَنْ يَدْعُونِى فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِى فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِى فَأَغْفِرَ لَهُ

“Rabb kita Tabaraka wa Ta’ala turun ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir. Lantas Allah berfirman, “Siapa saja yang berdo’a kepadaKu, nescaya akan Aku kabulkan. Siapa yang meminta kepadaKu, nescaya Aku beri. Siapa yang meminta ampunan kepadaKu, nescaya akan Aku ampuni.” (Hadis Riwayat Al Bukhari dan Muslim).

Dari Jabir bin ‘Abdillah, Rasulullah SAW turut bersabda,

Di malam hari terdapat suatu waktu yang tidaklah seorang muslim memanjatkan doa pada Allah berkaitan dengan dunia dan akhiratnya bertepatan dengan waktu tersebut melainkan Allah akan memberikan apa yang ia minta. Hal ini berlaku setiap malamnya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Pada ketika sepertiga terakhir malam, Allah memberkati hamba-hamba-Nya dengan turun ke langit dunia dan mengkabulkan hajat yang terbuku dalam hati mereka.

Sesuai dengan hadis yang dikemukakan mengenai keajaiban waktu terakhir sepertiga malam, banyakkan berdoa dan berzikir sambil bersahur sehingga masuknya waktu solat fardu Subuh.

Junjungan besar Rasulullah SAW juga mengamalkan dan menggalakkan umat Islam keseluruhannya untuk memanfaatkan waktu mustajab yang dikurniakan Allah SWT ini sebaik-baiknya untuk beribadat dan berdoa kepada-Nya.

Semoga doa kita dimakbulkan Allah SWT. Amin ya rabbal al amin.

Sumber: Batam Tribunnews dan Fimela.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 14 May 2020

Keistimewaan akan ditarik balik jika enggan bayar kos penginapan kuarantin wajib

Tindakan undang-undang turut akan diambil kepada PR dan pemegang pas lawatan sosial

Gaya Hidup Mon, 15 Jan 2018

Suplemen Kolagen. Selamat Atau Tidak?

Suplemen berkolagen kini semakin mendapat tempat di hati golongan wanita lebih-lebih lagi ia dikatakan mampu mencantikkan, mencerahkan serta mengembalikan keanjalan kulit. Namun, tahukah anda pengambilan produk kolagen dalam kuantiti yang banyak boleh memberi kesan terhadap […]

Gaya Hidup Wed, 27 Feb 2019
Featured Mon, 8 Jan 2018

Amalkan 5 Cara Ini Untuk Hilangkan Daki Badan Ketika Mandi..Jom Sental!

“Eh Man, Mama tengok mandi berjam-jam lama, tapi cuba Man pergi tengok kat cermin kejap. Kat leher tu banyak lagi daki. Kena sental betul-betul, macam tulah cara hilangkan daki yang betul. Bukan duduk bawah ‘shower’ […]

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Gedung buku, destinasi ilmu yang menarik untuk diteroka

Bawa ahli keluarga ‘bercuti’ dalam lautan ilmu

Featured Mon, 13 Apr 2020

Pesakit COVID-19 tanpa gejala dan sporadik umpama bom jangka

Fasa tiga PKP penting bagi hentikan COVID-19

Featured Tue, 4 Sep 2018

26 Foto Ini Menunjukkan Kenapa Ramai Orang Merindui Barack Obama

Dia memang satu dalam sejuta, susah nak cari pengganti.

Gaya Hidup Wed, 30 May 2018

Enggan Diperdaya? Fahami 8 Tips Berguna Membeli-belah Secara Online Yang Selamat

Pengalaman membeli-belah atas talian yang menyeronokkan adalah apabila anda peka dan memastikan laman web yang anda beli mempunyai reputasi yang baik dan maklumat peribadi anda adalah selamat.

familuv Wed, 8 Aug 2018

4 Sajian Enak Berasaskan Brokoli Untuk Si Manja

Brokoli antara sayuran yang kaya dengan vitamin dan mineral.

| Live TV