Featured By: Ad Ops May 16, 2019 @ 6:19pm

Ini waktu berdoa paling mustajab ketika bulan Ramadan, rugi kalau lepaskan!

Ramadan adalah bulan yang mulia kerana Allah menjanjikan pahala berlipat ganda kepada hamba-Nya yang tawaduk melakukan ibadat kepada-Nya. Bukan itu sahaja, pada bulan suci ini juga Allah akan mengkabulkan doa hamba-Nya yang kusyuk memohon doa kepada-Nya. 

Cuba anda fikir sejenak, apa yang anda lakukan tatkala menunggu waktu berbuka puasa? Adakah anda akan berada di depan televisyen melayan drama kegemaran, sibuk membelek media sosial, termenung mengadap juadah yang dibeli ataupun masih berada di kesesakan bazar Ramadan?

Jika anda melakukan antara perkara yang tersenarai itu, adalah menjadi satu kerugian besar jika anda tidak menggunakan waktu sebelum berbuka puasa untuk berdoa kepada Allah SWT kerana ia merupakan antara waktu yang paling mustajab dan terbaik untuk doa anda termakbul. 

“Sesungguhnya orang yang berpuasa memiliki doa yang tidak tertolak pada saat berbuka.” (HR Ibnu Majah)

Nabi Muhammad SAW turut bersabda: 

“Ada tiga doa yang tidak tertolak. Doanya orang yang berpuasa ketika berbuka, doanya pemimpin yang adil dan doanya orang yang dizalimi.” (Hadis Riwayat At Tirmidzi)

waktu mustajab berdoa

Foto: Pinterest

Selain waktu berbuka, pada hari-hari biasa, sepertiga malam yang terakhir juga merupakan waktu mustajab untuk berdoa. Justeru, rebutlah peluang dan kesempatan berdoa pada waktu ini kerana pada umumnya waktu ini di bulan Ramadan adalah waktu bersahur.

Rasulullah SAW bersabda:

يَنْزِلُ رَبُّنَا تَبَارَكَ وَتَعَالَى كُلَّ لَيْلَةٍ إِلَى السَّمَاءِ الدُّنْيَا حِينَ يَبْقَى ثُلُثُ اللَّيْلِ الآخِرُ يَقُولُ مَنْ يَدْعُونِى فَأَسْتَجِيبَ لَهُ مَنْ يَسْأَلُنِى فَأُعْطِيَهُ مَنْ يَسْتَغْفِرُنِى فَأَغْفِرَ لَهُ

“Rabb kita Tabaraka wa Ta’ala turun ke langit dunia ketika tersisa sepertiga malam terakhir. Lantas Allah berfirman, “Siapa saja yang berdo’a kepadaKu, nescaya akan Aku kabulkan. Siapa yang meminta kepadaKu, nescaya Aku beri. Siapa yang meminta ampunan kepadaKu, nescaya akan Aku ampuni.” (Hadis Riwayat Al Bukhari dan Muslim).

Dari Jabir bin ‘Abdillah, Rasulullah SAW turut bersabda,

Di malam hari terdapat suatu waktu yang tidaklah seorang muslim memanjatkan doa pada Allah berkaitan dengan dunia dan akhiratnya bertepatan dengan waktu tersebut melainkan Allah akan memberikan apa yang ia minta. Hal ini berlaku setiap malamnya.” (Hadis Riwayat Muslim)

Pada ketika sepertiga terakhir malam, Allah memberkati hamba-hamba-Nya dengan turun ke langit dunia dan mengkabulkan hajat yang terbuku dalam hati mereka.

Sesuai dengan hadis yang dikemukakan mengenai keajaiban waktu terakhir sepertiga malam, banyakkan berdoa dan berzikir sambil bersahur sehingga masuknya waktu solat fardu Subuh.

Junjungan besar Rasulullah SAW juga mengamalkan dan menggalakkan umat Islam keseluruhannya untuk memanfaatkan waktu mustajab yang dikurniakan Allah SWT ini sebaik-baiknya untuk beribadat dan berdoa kepada-Nya.

Semoga doa kita dimakbulkan Allah SWT. Amin ya rabbal al amin.

Sumber: Batam Tribunnews dan Fimela.com

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Tue, 24 Mar 2020
Eat Travel Wed, 25 Apr 2018

Sekali Cuba Hendak Lagi, Fradoo ABC Special Madness Bikin Pelanggan Ketagih!

Halakan perjalanan anda ke Fradoo ABC Special Madness yang terletak di Seksyen 2, Shah Alam, untuk merasai sendiri pengalaman menikmati hidangan ABC yang cukup lazat.

Eat Travel Mon, 27 Apr 2020
Featured Fri, 25 Oct 2019

Pengambilan vaksin halal atau haram? Ini jawapannya

Pertimbangan berdasarkan maqasid syariah

Featured Tue, 29 Oct 2019
Gaya Hidup Tue, 24 Dec 2019
Featured Thu, 25 Nov 2021

Waspada Dalam Mengikuti ‘Add Yours’ Challenge Di Instagram

Pada awal November lalu, Instagram memperkenalkan ‘Add Yours’ sticker yang membolehkan pengguna mencipta rangkaian umum di ‘Insta story’ dimana pengguna yang memulakan ‘Add Yours’ sticker tersebut boleh melihat respon dari pengguna yang menggunakan sticker mereka. […]

Featured Thu, 27 May 2021

Vaksin AstraZeneca Tidak Lagi Ditawarkan Secara Sukarela, Akan Kembali Kepada PICK

Berikutan permintaan Vaksin AstraZeneca yang semakin tinggi, kerajaan tidak lagi akan ditawarkan secara sukarela, sebaliknya akan dimasukkan kembali ke dalam senarai Program Imunisasi COVID-19 Kebangsaan (PICK). Perkara itu dimaklumkan Menteri Sains, Teknologi dan Inovasi merangkap […]

Featured Thu, 24 May 2018

Gara-Gara Sindir Tun M, Pelakon Johan As’ari Kena Sound Dengan Senior Umie Aida?

Pelakon berbakat Johan As’ari kena sound dengan Datin Seri Umie Aida (Umie) gara-gara sindir Tun Mahathir?

| Live TV