Featured By: Yanie Baharom October 16, 2018 @ 4:00pm

Jangan Terlalu Yakin Bahasa Rojak Digunakan Anda Betul, Periksa Maksudnya Dulu!

Bahasa rojak atau bahasa campur bukanlah sesuatu yang asing dan ia digunakan sejak zaman-berzaman, mungkin tempias daripada kesan penjajahan.

Yang pasti bahasa rojak sudah diterima masyarakat dan digunakan sebagai bahasa santai dalam kehidupan sehari-harian. Kini muncul pula budaya bahasa hipster!

Rojak atau hipster, jom kita lihat contoh ayat di bawah adakah tatabahasa dan struktur ayat yang digunakan anda dengan mencampur adukkan bahasa Melayu dan Inggeris membawa maksud yang betul?

Foto: Wanista

Contoh ayat:

“Dah kenapa ni blur sangat, cable dah putus kot, dah kena sound pun slumber je, action pulak tu, macamlah terror sgt, spender pun mak bapak beli, ada hati nak tackle anak datuk, budgetlah sikit..”

Penjelasan maksud sebahagian perkataan bahasa Inggeris yang digunakan dalam teks di atas:

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌1. ‌‌TACKLE
English : menangani, mengatasi
Orang kita : Mengurat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌2. ‌‌CHOP
English : Cincang
Orang kita : Rubber stamp

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌3. ‌‌BUDGET
English : Belanjawan
Orang kita: murah

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌4. ‌‌ACTION
English : Bertindak
Orang kita : Berlagak

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌5. ‌‌BLUR
English : Kabur, samar-samar
Orang kita : Bingung

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌6. ‌‌SOUND
English : Bunyi
Orang kita : Marah

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌7. ‌‌SLUMBER
English : Tidur lena
Orang kita : Bersahaja

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌8. CABLE
English : Kabel
Orang kita : “Orang Dalam”

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌9. TERROR
English : Keganasan
Orang kita : Hebat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌10. ‌‌SPENDER
English : Orang yang berbelanja
Orang kita: Seluar dalam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 22 Jan 2020
Featured Fri, 17 Jan 2020

Tudung dUCk kena ciplak? Vivy Yusof luah perasaan sakit hati

Hadiah paling tidak dapat dilupakan daripada ayahnya!

Gaya Hidup Mon, 24 Sep 2018
Featured Fri, 1 May 2020
Featured Mon, 18 Nov 2019

15 gaya penampilan Beyoncé yang paling mempersonakan dalam dekad ini

Queen Bey bukan saja berbakat malah pandai bergaya.

Featured Mon, 27 May 2019
Featured Fri, 8 Oct 2021
Featured Tue, 28 Jan 2020
Gaya Hidup Tue, 24 Jul 2018
Acara Tue, 29 Oct 2019

Kempen Always Be Clean (ABC) tingkat kesedaran kebersihan untuk kanak-kanak

Kerjasama diantara KPJ Ampang Jaya dan Antabax bagi menjayakannya!

| Live TV