Featured By: Yanie Baharom October 16, 2018 @ 4:00pm

Jangan Terlalu Yakin Bahasa Rojak Digunakan Anda Betul, Periksa Maksudnya Dulu!

Bahasa rojak atau bahasa campur bukanlah sesuatu yang asing dan ia digunakan sejak zaman-berzaman, mungkin tempias daripada kesan penjajahan.

Yang pasti bahasa rojak sudah diterima masyarakat dan digunakan sebagai bahasa santai dalam kehidupan sehari-harian. Kini muncul pula budaya bahasa hipster!

Rojak atau hipster, jom kita lihat contoh ayat di bawah adakah tatabahasa dan struktur ayat yang digunakan anda dengan mencampur adukkan bahasa Melayu dan Inggeris membawa maksud yang betul?

Foto: Wanista

Contoh ayat:

“Dah kenapa ni blur sangat, cable dah putus kot, dah kena sound pun slumber je, action pulak tu, macamlah terror sgt, spender pun mak bapak beli, ada hati nak tackle anak datuk, budgetlah sikit..”

Penjelasan maksud sebahagian perkataan bahasa Inggeris yang digunakan dalam teks di atas:

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌1. ‌‌TACKLE
English : menangani, mengatasi
Orang kita : Mengurat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌2. ‌‌CHOP
English : Cincang
Orang kita : Rubber stamp

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌3. ‌‌BUDGET
English : Belanjawan
Orang kita: murah

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌4. ‌‌ACTION
English : Bertindak
Orang kita : Berlagak

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌5. ‌‌BLUR
English : Kabur, samar-samar
Orang kita : Bingung

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌6. ‌‌SOUND
English : Bunyi
Orang kita : Marah

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌7. ‌‌SLUMBER
English : Tidur lena
Orang kita : Bersahaja

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌8. CABLE
English : Kabel
Orang kita : “Orang Dalam”

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌9. TERROR
English : Keganasan
Orang kita : Hebat

‍‌‌‌‌‍‍‌‌‌10. ‌‌SPENDER
English : Orang yang berbelanja
Orang kita: Seluar dalam

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Thu, 16 May 2019

Keliru waktu berbuka puasa dan imsak ketika dalam penerbangan? Ini panduannya

Bagi anda yang kaki jalan, info ini untuk anda hadam!

Featured Thu, 31 Jan 2019

Himpunan Busana Perkahwinan Memikat di The Wedding KL

Hatta Dolmat menampilkan kolekis paling menawan! 

Featured Fri, 13 Jul 2018
Featured Wed, 3 Jun 2020

Betty Rahmad kesal tidak beri vaksin Influenza kepada bayinya

Bayinya berumur 11 bulan dimasukkan ke hospital

Gaya Hidup Mon, 25 Jun 2018

Euww… Kentut Berbau Busuk! Elak Makan Makanan Ini

Bau kentut mempunyai pelbagai variasi, ada yang tidak berbau sama sekali, ada yang bau biasa dan paling dasyat kentut yang berbau sangat busuk. 

Featured Wed, 24 Feb 2021
Featured Mon, 18 Jun 2018

Impak Maksimakan Solekan Bibirmu, Ini 10 Gincu Merah Menggoda Wajib Dimiliki

Gincu merah yang garang sememangnya bisa merubah penampilan wanita serta-merta.

Featured Fri, 21 Sep 2018

7 Cara Kegunaan Minyak Kelapa Dalam Rutin Kecantikan Anda

Ia boleh memperbaiki tahap kesihatan dalaman serta kecantikan luaran anda.

Eat Travel Thu, 26 Mar 2020

Kira kalori pastikan gaya hidup sihat

Inilah kira-kira yang menguntungkan

| Live TV