Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA! Penyertaan dilanjutkan sehingga hari Jumaat 7 Mei 2021. Sertai sekarang!
Featured By: Yanie Baharom April 25, 2020 @ 5:21pm

Jangka hayat koronavirus pada alat sulit lelaki lebih lama, antara punca pesakit lelaki lambat sembuh.

Menerusi artikel berjudul ‘Statistik menunjukkan lelaki lebih berisiko dijangkiti COVID-19 berbanding wanita’ yang dilaporkan rakan penulis, Fadzlena Jafar, baru-baru ini, merungkai secara terperinci statistik mengenai kumulatif jangkitan COVID-19 di seluruh dunia.

Rungkaian artikel berkenaan juga mendedahkan golongan lelaki bukan sahaja lebih berisiko dijangkiti wabak koronavirus, malah jumlah kematian dalam kalangan pesakit lelaki juga lebih tinggi.

Kenyataan itu disokong beberapa kajian meskipun faktor yang menyebabkan jumlah jangkitan dan kematian lebih tinggi membabitkan golongan lelaki belum dapat dikenal pasti.

Namun begitu, beberapa penyelidik berpendapat gaya hidup tidak sihat terutama tabiat suka menghisap rokok, selain perkaitan gen dan juga hormon, barang kali punca utama mengapa lelaki lebih mudah dijangkiti.

Menyokong laporan artikel berkenaan, terbaharu sebuah penyelidikan mendapati lelaki lambat sembuh apabila dijangkiti COVID-19 kerana virus itu boleh bertahan lebih lama pada bahagian intim atau kemaluan lelaki.

Bagi mengulas perbezaan gen dan pengaruhnya terhadap penularan virus itu, pakar onkologi daripada Pusat Perubatan Montefiore, Dr Aditi Shastri dan ibunya, Jayanthi Shastri yang juga pakar mikrobiologi daripada Hospital Kasturba, mencuba beberapa semakan dari segi ilmiah.

Foto: Einstein

Sebuah kajian yang dijalankan terhadap pesakit COVID-19 di Mumbai, India mendapati lelaki lebih cenderung memerlukan waktu rawatan yang lebih lama supaya benar-benar bebas daripada koronavirus.

Kenyataan itu secara tidak langsung memberi penjelasan teori bagaimana perbezaan jantina dapat mempengaruhi sel tertentu dalam tubuh yang mampu membuatkan virus itu bertahan lebih lama.

Sel-sel yang dimaksudkan itu memiliki fungsi sebagai pintu masuk COVID-19 iaitu satu reseptor (tisu khusus) pada permukaan sel yang disebut Angiotensin Converting Enzyme 2 (ACE2).

Foto hiasan: Instagram Ashraf Muslim

Sel terbabit akan menempel pada permukaan luar (membran) di beberapa organ seperti peparu, arteri, jantung, ginjal dan usus.

Tidak kira lelaki mahupun wanita, ACE2 lebih banyak ditemui pada bahagian paru-paru, selain saluran pernafasan dan organ lain seperti jantung.

Ketika seseorang individu itu dijangkiti COVID-19, organ yang disebut tadi akan mengalami gangguan fungsi.

Bagaimanapun, berdasarkan kajian itu mendapati testis (alat sulit lelaki) memiliki kemampuan memompa atau mengepam reseptor ACE2, berbanding ovari wanita yang tidak mempunyai reseptor berkenaan.

Ini menjelaskan bagaimana, testis yang merupakan organ penting dalam sistem reproduksi lelaki dan berfungsi untuk menghasilkan sperma dan hormon testosteron, menjadi punca kepada kelemahan lelaki apabila dijangkiti COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

familuv Thu, 12 Jul 2018
Featured Fri, 12 Jun 2020
Sihat Wed, 19 Dec 2018

9 ‘Healthy Foods’ That Are Actually Junk Food In Disguise

Learn the truth and keep it out of your diet.

Featured Tue, 3 Sep 2019

Ikuti panduan ini agar bilik tidur anda kelihatan luas!

Senangnya nak bagi bilik kelihatan luas!

Featured Fri, 26 Feb 2021
Sihat Wed, 5 Sep 2018

Anti Vaksin? Jangan Menyesal Di Kemudian Hari

Jika tidak dibendung, tidak mustahil wabak akan berlaku semula.

Featured Tue, 31 Mar 2020

Sudahlah enak dimakan, bagus pula untuk antipenuaan, jagung oh jagung!

Pati minyak jagung banyak digunakan dalam produk kosmetik

Sihat Mon, 25 Jun 2018

Anda Ketagih Minuman Kafein? Ini Cara Untuk Hentikannya

Minum kopi ada kebaikannya tapi kalau terlalu banyak, ia boleh memudaratkan kesihatan.

Sihat Tue, 19 Mar 2019

Anak anda tergaru-garu? Ketahui jika bayi anda mengalami jangkitan telinga

Simptomnya sukar dikenal pasti kerana menyamai demam biasa atau selesema.

Eat Travel Sat, 21 Mar 2020

| Live TV