Featured By: Yanie Baharom April 25, 2020 @ 5:21pm

Jangka hayat koronavirus pada alat sulit lelaki lebih lama, antara punca pesakit lelaki lambat sembuh.

Menerusi artikel berjudul ‘Statistik menunjukkan lelaki lebih berisiko dijangkiti COVID-19 berbanding wanita’ yang dilaporkan rakan penulis, Fadzlena Jafar, baru-baru ini, merungkai secara terperinci statistik mengenai kumulatif jangkitan COVID-19 di seluruh dunia.

Rungkaian artikel berkenaan juga mendedahkan golongan lelaki bukan sahaja lebih berisiko dijangkiti wabak koronavirus, malah jumlah kematian dalam kalangan pesakit lelaki juga lebih tinggi.

Kenyataan itu disokong beberapa kajian meskipun faktor yang menyebabkan jumlah jangkitan dan kematian lebih tinggi membabitkan golongan lelaki belum dapat dikenal pasti.

Namun begitu, beberapa penyelidik berpendapat gaya hidup tidak sihat terutama tabiat suka menghisap rokok, selain perkaitan gen dan juga hormon, barang kali punca utama mengapa lelaki lebih mudah dijangkiti.

Menyokong laporan artikel berkenaan, terbaharu sebuah penyelidikan mendapati lelaki lambat sembuh apabila dijangkiti COVID-19 kerana virus itu boleh bertahan lebih lama pada bahagian intim atau kemaluan lelaki.

Bagi mengulas perbezaan gen dan pengaruhnya terhadap penularan virus itu, pakar onkologi daripada Pusat Perubatan Montefiore, Dr Aditi Shastri dan ibunya, Jayanthi Shastri yang juga pakar mikrobiologi daripada Hospital Kasturba, mencuba beberapa semakan dari segi ilmiah.

Foto: Einstein

Sebuah kajian yang dijalankan terhadap pesakit COVID-19 di Mumbai, India mendapati lelaki lebih cenderung memerlukan waktu rawatan yang lebih lama supaya benar-benar bebas daripada koronavirus.

Kenyataan itu secara tidak langsung memberi penjelasan teori bagaimana perbezaan jantina dapat mempengaruhi sel tertentu dalam tubuh yang mampu membuatkan virus itu bertahan lebih lama.

Sel-sel yang dimaksudkan itu memiliki fungsi sebagai pintu masuk COVID-19 iaitu satu reseptor (tisu khusus) pada permukaan sel yang disebut Angiotensin Converting Enzyme 2 (ACE2).

Foto hiasan: Instagram Ashraf Muslim

Sel terbabit akan menempel pada permukaan luar (membran) di beberapa organ seperti peparu, arteri, jantung, ginjal dan usus.

Tidak kira lelaki mahupun wanita, ACE2 lebih banyak ditemui pada bahagian paru-paru, selain saluran pernafasan dan organ lain seperti jantung.

Ketika seseorang individu itu dijangkiti COVID-19, organ yang disebut tadi akan mengalami gangguan fungsi.

Bagaimanapun, berdasarkan kajian itu mendapati testis (alat sulit lelaki) memiliki kemampuan memompa atau mengepam reseptor ACE2, berbanding ovari wanita yang tidak mempunyai reseptor berkenaan.

Ini menjelaskan bagaimana, testis yang merupakan organ penting dalam sistem reproduksi lelaki dan berfungsi untuk menghasilkan sperma dan hormon testosteron, menjadi punca kepada kelemahan lelaki apabila dijangkiti COVID-19.

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Mon, 20 Apr 2020

Pashmina Bunga Citra Lestari serlahkan keayuan si pemakai

Cantik digayakan untuk pelbagai majlis

Featured Mon, 6 Apr 2020
Featured Mon, 3 May 2021

Bayaran i-Sinar Dibuat Pada Hari Isnin Sehingga 11 Mei

Umum maklum, sejak kerajaan memperkenalkan i-Sinar, isu ini sering menjadi tumpuan utama rakyat. Terbaru, Kumpulan Wan Simpanan Pekerja (KWSP) menjelaskan pembayaran bagi permohonan i-Sinar pada bulan ini akan dibuat pada Isnin sehingga 11 Mei ini. […]

Featured Tue, 23 Feb 2021

Bantuan One-Off RM 500 Buat 4 Golongan Ini Bermula 22 Februari

Menerusi Pakej Bantuan Perlindungan Ekonomi dan Rakyat Malaysia (PERMAI), Kerajaan mengumumkan bantuan kewangan one-off sebanyak RM500 ringgit kepada pemandu teksi, bas sekolah, bas persiaran, kereta sewa dan e- hailing, bagi meringankan beban mereka.⠀ ⠀ Menurut […]

Featured Sat, 9 Oct 2021
Featured Mon, 6 May 2019

Inilah perbezaan di antara Krim BB dengan Krim CC. Jangan tersalah pakai!

Pilih produk yang betul dan yang kulit anda perlukan!

| Live TV