Featured By: Fadzlena Jafar May 13, 2020 @ 8:48pm

Kejutan Kluster IPT, KKM buat siasatan kenal pasti punca jangkitan

Kemunculan kluster institusi pengajian tinggi (IPT) Sabah yang diumumkan Kementerian Kesihatan (KKM) hari ini menimbulkan persoalan kemungkinan lebih ramai pelajar yang sudah dijangkiti COVID-19 daripada universiti yang sama.

Ramai beranggapan KKM kini bakal berdepan dengan isu baharu berikutan pergerakan besar-besaran yang dijalankan bagi menghantar pelajar IPT pulang sejak seminggu lalu.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah, berkata Kluster IPT Sabah yang mencatat dua kes baharu positif COVID-19 hari ini kini disenaraikan antara tujuh kluster aktif yang masih dalam pemantauan KKM.

Katanya, ketika ini KKM sedang membuat siasatan rapi bagi mengenal pasti punca jangkitan COVID-19 dalam kluster berkenaan yang sehingga kini sudah mencatat tiga kes positif COVID-19.

Ketua Pengarah Kesihatan, Datuk Dr Noor Hisham Abdullah ketika sidang media berhubung situasi semasa jangkitan COVID-19 di Putrajaya. (Gambar NSTP/MOHD FADLI HAMZAH)

“KKM memantau dengan teliti kes positif COVID-19 membabitkan dua pelajar yang kembali dari Semenanjung ke Sabah itu. Mereka sudah diasingkan dan diberi rawatan.

“Sehubungan itu, KKM kini melaksanakan pengesanan kes aktif dengan menjalankan siasatan punca jangkitan COVID-19 termasuk di universiti pelajar terbabit dan sudah membuat saringan,” katanya pada sidang media harian perkembangan COVID-19 di Putrajaya, hari ini.

Selain kluster IPT di Sabah itu, enam lagi kluster aktif ialah Kluster Pedas yang membabitkan 20 kes baharu menjadikan jumlah kumulatif sebanyak 151 kes, Kluster Madrasah Solok Duku dengan penambahan dua kes baharu (keseluruhan empat kes), Kluster Benus, Bentong tambahan satu kes (keseluruhan tiga kes), Kluster Pesantren tambahan satu kes (keseluruhan 231 kes), Kluster Selangor Mansion tambahan satu kes (keseluruhan 179 kes) dan Kluster Sendayan tambahan satu kes (keseluruhan 111 kes).

Orang ramai dan pekerja warga asing menunggu untuk membuat saringan COVID-19 di bawah perintah kawalan pergerakan bersyarat (PKPB) bagi membendung penularan wabak COVID-19. (Gambar NSTP/KHIS/MOHD YUSNI ARIFFIN)

Dr Noor Hisham berkata, pihaknya tidak menolak kemungkinan jangkitan dalam kalangan Kluster IPT Sabah itu berlaku di universiti sebelum mereka bergerak pulang ke Sabah.

“Meskipun pelajar berkenaan boleh dianggap sudah dikuarantin lebih empat minggu di kampus, mereka tetap terdedah kepada kakitangan universiti yang tidak dikuarantin.

“Oleh itu, besar kemungkinan pendedahan berlaku di kampus, namun KKM sedang membuat siasatan untuk mengenal pasti punca jangkitan,” katanya.

Dua kes baharu membabitkan pelajar IPT itu adalah sebahagian daripada 37 kes baharu positif COVID-19 yang dilaporkan setakat jam 12 tengah hari tadi. Jumlah itu menjadikan jumlah kumulatif kes positif COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 6,779 kes.

Pelajar disaring sebelum dihantar pulang, namun kini timbul persoalan berikutan tempoh inkubasi COVID-19 ialah 14 hari. (Gambar hiasan/NSTP)

Daripada 37 kes itu, sebanyak empat kes import dikesan dan selebihnya adalah33 kes penularan tempatan membabitkan 21 kes bukan warganegara Malaysia.

Selain itu, terdapat 58 kes yang pulih dan dibenarkan keluar hospital pada hari ini menjadikan jumlah kumulatif kes yang pulih sepenuhnya daripada COVID-19 sebanyak 5,281kes  atau 77.9 peratus daripada jumlah keseluruhan kes.

Oleh itu, jumlah kes aktif dengan kebolehjangkitan COVID-19 adalah 1,387 kes. KKM turut melaporkan seramai 16 kes positif COVID-19 sedang dirawat di Unit Rawatan Rapi (ICU) dan daripada jumlah itu, empat kes memerlukan bantuan pernafasan.

Pusat Kesiapsiagaan dan Tindakan Cepat Krisis Kebangsaan (CPRC) turut melaporkan terdapat pertambahan dua lagi kes kematian berkaitan COVID-19, sekali gus menjadikan jumlah kumulatif kes kematian COVID-19 di Malaysia adalah sebanyak 111 kes (1.64 peratus daripada jumlah keseluruhan kes).

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Sun, 13 May 2018

Rawat Rambut Rosak Dengan Pati Minyak Semula Jadi Ini. Hasilnya, Sihat & Berkilau

Kandungan minyak semula jadi ini pasti membantu mengekalkan kesihatan mahkota rambut anda agar ia sentiasa sihat berkilau.

Featured Sat, 26 May 2018
Featured Mon, 13 Sep 2021

Sertai Jemaah Tabligh, Video Anuar Zain Menyanyi Sambil Hidang Teh Tarik Curi Perhatian Ramai

Video penyanyi terkenal, Anuar Zain menghidangkan teh tarik kepada rakan artis, Nabil Ahmad menjadi bualan di media sosial semenjak semalam. Namun apa yang paling mencuri tumpuan adalah suara Anuar dengan bersahaja menyanyikan lagu Lelaki Ini […]

Gaya Hidup Mon, 5 Nov 2018

Agar-Agar Boleh Buat Bayi Tercekik. Jangan Sangka Makanan Lembik Tidak Bahaya!

Selain agar-agar, bebola ikan, biji rambutan, biji manggis ataupun duit syiling jika tertelan boleh mengundang kematian!

Featured Mon, 4 May 2020
Featured Fri, 5 Feb 2021

“Ustaz Buka Mata Ramai Pemimpin.. ” – Pertemuan Ebit Lew Dan TMJ Dapat Perhatian Ramai

Semoga lebih ramai peminpin yang mencontohi sikap Ustaz Ebit Lew, sentiasa memberi tanpa mengharapkan balasan🤲🏻

Featured Thu, 17 Jun 2021

Fasih Cakap Melayu & Bijak, Duta Amerika Syarikat Ini Curi Tumpuan Ramai

Ketika negara masih dilanda pandemik Covid-19 dan lockdown, negara Amerika Syarikat telah bertindak membantu Malaysia dengan menghulurkan  bantuan tambahan  kesihatan. Menerusi perkongsian video oleh kedutaan Amerika Syarikat di Facebook, Duta Besar A.S ke Malaysia Brian […]

Featured Sun, 21 Feb 2021
Featured Thu, 6 Sep 2018

Lady Gaga Nampak Macam Gula-Gula Kapas Gergasi Apabila Menghadiri Venice Film Festival

Tekstur busananya yang nampak lembut itu buat kita rasa nak curi makan.

| Live TV