Sertai misi di www.jomheboh.com.my dan berpeluang memenangi 5 juta koin Shopee, barangan Xiaomi dan beras ERA!
familuv By: Shaidah Shafie April 29, 2020 @ 10:24pm

Ketahui 4 cara menyantuni ibu baru bersalin ketika PKP

Wanita mana yang tidak gembira apabila mendapat tahu sahabat baik atau saudara terdekatnya menerima ahli keluarga baharu, lebih-lebih jika si kecil yang ditunggu itu adalah cahaya mata pertama atau cucu sulung dalam keluarga.

Pastinya ramai teringin menjenguk ibu dan si kecil yang baru dilahirkan itu, namun dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini sukar untuk mengunjungi sahabat berkenaan.

Bagi si ibu pula pastinya ada perasaan sedih atau tertekan kerana tidak dapat berkongsi kegembiraan berkenaan bersama-sama rakan atau taulan yang selama ini turut ternanti-nanti kelahiran si kecil.

Bertanya khabarlah melalui telefon, itupun sudah cukup melegakan si ibu yang baharu mendapat cahaya mata – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Pakar pediatrik yang berpangkalan di California, Dr Tanya Altman, berkata ahli keluarga terdekat perlu memahami norma baharu membabitkan prosedur bersalin ketika PKP bagi memudahkan mereka membantu wanita yang baru bersalin.

“Bersalin dan mengendalikan bayi ketika tempoh sukar ini adalah sesuatu yang sangat berbeza sama sekali kerana ia sudah mengubah hidup cara hidup kita dalam sekelip mata.

“Prosedur di hospital juga berbeza kerana mungkin ibu yang baru bersalin tidak boleh ditemani pasangan masing-masing yang sebelum ini sudah dirancang,” katanya ketika ditemu bual oleh sebuah portal antarabangsa.

Hantar hadiah seperti baju bayi kepada ibu baharu beralin juga boleh memberi kelegaan kepadanya – gambar hiasan. Foto: NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman.

Dr Tanya berkata, keadaan mungkin menjadi lebih sukar bagi ibu terbabit apabila bayi dibenarkan keluar hospital lebih awal dan dibawa pulang oleh ahli keluarga, sedang dirinya masih berada di katil hospital menahan sakit tanpa ada sesiapa di sisi.

Sehubungan itu, sebagai rakan, ada empat perkara yang boleh dilakukan bagi memberi kelegaan kepada si ibu.

1. Hubungi secara berkala tanpa mengharapkan balasan agar dia tahu anda mengambil berat mengenainya yang sedang menanggung sakit akibat bersalin. Tidak bertemu secara berhadapan pun tidak mengapa, asalkan dia tahu dia sentiasa berada dalam ingatan anda.

2. Selalu bertanya sekiranya ibu berkenaan memerlukan sebarang maklumat. Jika dia memerlukan bantuan, tawarkan untuk menolong mendapatkan maklumat yang dikehendaki. Maklumat berkenaan mungkin mengenai penyusuan atau mengendalikan bayi yang baru lahir.

Jambangan bunga juga boleh menggembirakan ibu dalam pantang – gambar hiasan. Foto: NSTP.

3. Hantarkan hadiah bersesuaian untuk dia yang masih berada di dalam pantang. Mungkin anda boleh hantar set bersalin atau berpantang kepadanya. Boleh juga menghadiahi ibu terbabit set pakaian bayi yang comel mengikut jantina si kecil.

4. Selitkan kad ucapan jika mahu dia berasa lebih gembira. Selain menghantar hadiah, selitkan kad ucapan dengan kata-kata positif seperti anda tidak sabar untuk bertemunya dan si kecil yang baru dilahirkan. Tentunya dia akan berasa gembira dengan kejutan hadian daripada anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Eat Travel Sat, 23 May 2020
Featured Tue, 10 Apr 2018

7 Kawasan Di Dunia Yang Sesiapa Pun Tak Boleh Lawat, No. 3 Paling Ngeri

Kebanyakan tempat di dunia ini memang terbuka untuk pelancong, tapi ada beberapa kawasan larangan yang memang dikawal ketat.

Featured Tue, 18 Dec 2018

Selama Ini Anda Bersangka Baik Dengan Vitamin, Tetapi Tahukah Anda Kesan Sampingannya?

Pengambilan vitamin secara berlebihan memberi kesan sampingan kepada kesihatan.

Eat Travel Sat, 21 Mar 2020
Featured Wed, 5 Dec 2018

Sehingga Kini Tidak Ada Produk Vitamin C Yang Didaftarkan Dalam Bentuk Suntikan Oleh KKM!

Produk yang digunakan secara suntikan tidak boleh dikelaskan sebagai produk kosmetik.

Featured Fri, 3 Apr 2020

Salsabila jual aneka kuih tradisional Melayu di Belanda

Anak jati Pontian sedia khidmat makanan halal

Featured Thu, 13 Feb 2020
familuv Wed, 12 Dec 2018

Cucu Lebih Rapat Dengan Nenek Sebelah Ibu, Kenapa Ya? Ini Sebabnya.

Jaga cucu sedari dilahirkan, itulah yang membuatkan nenek sebelah ibu tersangat istimewa di mata cucu!

Featured Sun, 10 Jun 2018

Akibat Tekanan, Pengasas Kate Spade Gantung Diri

Pengasas jenama tas tangan terkenal, Kate Spade ditemui mati tergantung oleh pembantu rumahnya di kediamannya di kota New York, Amerika Syarikat kelmarin.

Eat Travel Tue, 4 Dec 2018

| Live TV