familuv By: Shaidah Shafie April 29, 2020 @ 10:24pm

Ketahui 4 cara menyantuni ibu baru bersalin ketika PKP

Wanita mana yang tidak gembira apabila mendapat tahu sahabat baik atau saudara terdekatnya menerima ahli keluarga baharu, lebih-lebih jika si kecil yang ditunggu itu adalah cahaya mata pertama atau cucu sulung dalam keluarga.

Pastinya ramai teringin menjenguk ibu dan si kecil yang baru dilahirkan itu, namun dalam keadaan Perintah Kawalan Pergerakan (PKP) ini sukar untuk mengunjungi sahabat berkenaan.

Bagi si ibu pula pastinya ada perasaan sedih atau tertekan kerana tidak dapat berkongsi kegembiraan berkenaan bersama-sama rakan atau taulan yang selama ini turut ternanti-nanti kelahiran si kecil.

Bertanya khabarlah melalui telefon, itupun sudah cukup melegakan si ibu yang baharu mendapat cahaya mata – gambar hiasan. Foto: NSTP.

Pakar pediatrik yang berpangkalan di California, Dr Tanya Altman, berkata ahli keluarga terdekat perlu memahami norma baharu membabitkan prosedur bersalin ketika PKP bagi memudahkan mereka membantu wanita yang baru bersalin.

“Bersalin dan mengendalikan bayi ketika tempoh sukar ini adalah sesuatu yang sangat berbeza sama sekali kerana ia sudah mengubah hidup cara hidup kita dalam sekelip mata.

“Prosedur di hospital juga berbeza kerana mungkin ibu yang baru bersalin tidak boleh ditemani pasangan masing-masing yang sebelum ini sudah dirancang,” katanya ketika ditemu bual oleh sebuah portal antarabangsa.

Hantar hadiah seperti baju bayi kepada ibu baharu beralin juga boleh memberi kelegaan kepadanya – gambar hiasan. Foto: NSTP/Halimaton Saadiah Sulaiman.

Dr Tanya berkata, keadaan mungkin menjadi lebih sukar bagi ibu terbabit apabila bayi dibenarkan keluar hospital lebih awal dan dibawa pulang oleh ahli keluarga, sedang dirinya masih berada di katil hospital menahan sakit tanpa ada sesiapa di sisi.

Sehubungan itu, sebagai rakan, ada empat perkara yang boleh dilakukan bagi memberi kelegaan kepada si ibu.

1. Hubungi secara berkala tanpa mengharapkan balasan agar dia tahu anda mengambil berat mengenainya yang sedang menanggung sakit akibat bersalin. Tidak bertemu secara berhadapan pun tidak mengapa, asalkan dia tahu dia sentiasa berada dalam ingatan anda.

2. Selalu bertanya sekiranya ibu berkenaan memerlukan sebarang maklumat. Jika dia memerlukan bantuan, tawarkan untuk menolong mendapatkan maklumat yang dikehendaki. Maklumat berkenaan mungkin mengenai penyusuan atau mengendalikan bayi yang baru lahir.

Jambangan bunga juga boleh menggembirakan ibu dalam pantang – gambar hiasan. Foto: NSTP.

3. Hantarkan hadiah bersesuaian untuk dia yang masih berada di dalam pantang. Mungkin anda boleh hantar set bersalin atau berpantang kepadanya. Boleh juga menghadiahi ibu terbabit set pakaian bayi yang comel mengikut jantina si kecil.

4. Selitkan kad ucapan jika mahu dia berasa lebih gembira. Selain menghantar hadiah, selitkan kad ucapan dengan kata-kata positif seperti anda tidak sabar untuk bertemunya dan si kecil yang baru dilahirkan. Tentunya dia akan berasa gembira dengan kejutan hadian daripada anda

| Live TV

| ARTIKEL Xtra

Featured Wed, 26 May 2021

Netizen Dakwa Eina Azman & Suami Potong Barisan Vaksin

Tular di laman sosial apabila pelakon Datin Paduka Eina Azman memuat naik beberapa gambar dan status yang mengesahkan dia dan suami, Datuk Paduka Kaiser Gurmeet Abdullah telah menerima vaksin di Hospital Bainun, Perak semalam. Pasangan […]

Featured Thu, 13 Feb 2020
Featured Sat, 28 Sep 2019

Apakah tanda-tanda jika kolestrol tinggi dalam badan?

Ambil tahu sebelum ia menjadi lebuh parah!

Featured Sat, 9 May 2020
Featured Fri, 14 Feb 2020

Isteri pun boleh jadi sehangat model Victoria’s Secret kalau suami lakukan ini…

Apabila isteri atau teman wanita merajuk, kebanyakan lelaki lazimnya tidak berusaha untuk memujuk, malah ada yang buat tidak endah. Walaupun tidak semua lelaki sebegitu, kebanyakannya memang sebegitu! Walhal wanita yang dikatakan makhluk Tuhan paling kompleks […]

familuv Sun, 29 Mar 2020

Ingin anak bijak dan kreatif, lakukan aktiviti ini

Bantu rangsang minda kanak-kanak

Featured Mon, 22 Feb 2021

Mohon Kelonggaran Rentas Daerah Di..

Kerajaan negeri Terengganu memohon pertimbangan Majlis Keselamatan Negara (MKN) supaya penduduk di negeri itu diberi kelonggaran untuk bergerak merentas daerah. Pengerusi Jawatankuasa Pelancongan, Kebudayaan dan Teknologi Digital negeri, Ariffin Deraman, berkata permohonan itu bertujuan memperkasakan […]

Featured Wed, 13 Jun 2018

YB Nurul Izzah Setia Dengan Item Pakaian Ini Ketika Di Rumah. Baju Kurung Juga Ke?

Baju kurung dan tudung bawal memang dah sinonim dengannya. Di rumah pula?

| Live TV